20230610 155603 scaled E-WALL

Μια γενιά σε απόγνωση: Εξωφρενικές οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 Μια γενιά σε απόγνωση: Στις Πανελλαδικές πολλά παιδιά τα πήγανε καλά, αλλά με 600 ευρώ ενοίκιο δε σπούδασε κανείς

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών. Λιγότεροι από ένας στους δέκα φοιτητές μένουν σε φοιτητικές εστίες. Στην πραγματικότητα τα δωμάτια των εστιών είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και αυτό που συμβαίνει εν τέλει είναι ακόμα και φοιτητές με πολύ χαμηλά εισοδήματα να μένουν εκτός και να αναγκάζονται να δουλεύουν μια και δύο δουλειές ή να μην πηγαίνουν να μείνουν καν στην πόλη που βρίσκεται η σχολή που έχουν περάσει. Σήμερα, οι εστίες οριακά επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη ενώ 17 πόλεις δεν διαθέτουν καν εστία!

Ενοίκια εκτός τόπου και χρόνου

Οι τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη στην Αθήνα συνολικά από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 80,42%. Ο φοιτητής/τρια που θα θελήσει να μείνει σε ένα μικρό σπίτι στην πρωτεύουσα θα κληθεί να πληρώσει τουλάχιστον 400 ευρώ το μήνα, στην καλή περίπτωση. Η κατάσταση τις τιμές ενοικίασης είναι τόσο παράλογη που απαιτείται συχνά πάνω από 60% ενός βασικού μισθού για να ενοικιαστεί ένα μικρό σπίτι(κάτω των 50τ.μ.) μέτριας έως κακής ποιότητας. κάτι που παρατηρείται κυρίως σε πρωτεύουσας τριτοκοσμικών χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Η νέα γενιά λοιπόν έρχεται αντιμέτωπη με ένα real estate Ουγκάντας, που ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα τεράστιο καρτέλ που απειλεί ευθέως την επιβίωση των Ελλήνων. 700.000 ακίνητα παραμένουν κλειστά, εκτός αγοράς, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ιδιοκτησίες πλειστηριάζονται έναντι πινακίου φακής. Μεγάλα funds αγοράζουν κόκκινα δάνεια στο 10% της αξίας τους, ακολούθως προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων τα οποία κρατούν εν συνεχεία κλειστά κρατώντας τις τιμές στα ύψη, περιμένοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα επιχορηγεί τις ανακαινίσεις για επωφεληθούν μαζικά και από αυτό. Δίνονται σχεδόν δωρεάν δηλαδή ακίνητα στα κοράκια των fund τα οποία περιμένουν να επιχορηγηθούν κιόλας για να τα ανακαινίσουν στο άμεσο μέλλον. Την ίδια στιγμή ο απλός κόσμος της εργασίας είναι σε απόγνωση, είναι αδύνατον να επιβιώσει και σιγά σιγά η έννοια “φοιτητής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη” θα είναι άγνωστη.

Χαρακτηριστικό είναι στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα αναζητήσεων κατοικίας στην περιοχή Ζωγράφου, στην καρδία της φοιτητικής κατοικίας στην Αθήνα, μόλις το 15,29% των προσφερόμενων φοιτητικών σπιτιών έχουν τιμή κάτω των 400ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, αλλά οι τιμές είναι και πάλι υψηλότερες από παλαιότερα, δείχνοντας ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα που επιδεινώνεται διαρκώς.

Γονείς και νέοι φοιτητές θα προσπαθήσουν τους επόμενους μήνες για αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο. Να βρουν μια κατοικία με βιώσιμο αντίτιμο που θα επιτρέψει στο όνειρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να γίνει επιτέλους πραγματικότητα, Μακάρι κάποια στιγμή η πολιτεία να δράσει ώστε η φοιτητική ζωή να ξαναγίνει πραγματικότητα και όχι άπιαστο όνειρο και μακρινή ανάμνηση των παλαιότερων γενεών.

Ανοικτό Σχολείο: Το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία – Όλα όσα πρέπει να περιμένετε

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω