26a7dd10 e37a 42e4 8f1d 3d33c25513ed

Πατρέας για διορισμούς με σχόλια e-wall – Νούμερο στην τύχη, κατανομή στο περίπου, μείωση στο συνολικό αριθμό εργαζομένων στην εκπαίδευση

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Χτύπησε αργά χθες το βράδυ ο γνωστός εκπαιδευτικός αναλυτής Πατρέας, με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στο φόρουμ pde, περί των ανακοινωθέντων διορισμών. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν ορισμένα από όσα λέει. Πάμε να τα δούμε.

Σχόλιο e-wall σχετικά με την 1η ανάρτηση: Αρχικά εκφράζει πολύ εύστοχα τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι διορισμοί, δηλαδή χωρίς πολλοί από αυτούς να γίνονται σε ιδρυμένα οργανικά κενά, αλλά να αναμένεται να γίνουν ουσιαστικά στον αέρα, θεωρητικά σε λειτουργικά κενά. Αυτό είναι πραγματικά πολύ εύστοχη παρατήρηση που όταν έχει κανείς γνώση των διαδικασιών καταλαβαίνει αμέσως ότι υπάρχει πρόβλημα. Δημιουργείται πράγματι κακό προηγούμενο για πάρα πολλούς λόγους με το να αποσυνδέεται ο διορισμός από την οργανική θέση του μόνιμου υπαλλήλου. Είναι προβληματικό και γιατί επί της ουσίας η κατανομή διορισμών ανά κλάδο, αλλά και ανά περιοχή γίνεται μπακάλικα(με βάση υποκειμενικές προβλέψεις μελλοντικών λειτουργικών αναγκών ας πούμε) και μοιραία οδηγεί σε αδικίες και αστοχίες, αλλά φυσικά και γιατί η μονιμότητα στην δημοσιουπαλληλική νομοθεσία είναι πολύ στενά δεμένη με την έννοια της οργανικής θέσης(κάτι με το οποίο δεν ασχολείται ο Πατρέας στην ανάρτησή του), οπότε δεν είναι και τόσο καλό αύριο να λείπουν οι οργανικές από τόσο πολλούς μόνιμους εκπ/κους. Γενικά η νομοθεσία, οργανικά κενά, διορισμοί, μεταθέσεις, αποσπάσεις έχει φτιαχτεί σαν μια αλυσίδα. Αν πειράζεις κάτι από αυτά δημιουργείς πρόβλημα σε όλο το σύστημα…Μη ξεχνάμε ότι δεν έχουν γίνει μόνο οι μεταθέσεις, αλλά και οι αποσπάσεις και ξαφνικά επειδή πολιτικά επιλέχθηκε ένα καλό στρογγυλό νούμερο(10.000, γιατί άραγε;) θα εμφανιστούν ένα σωρό κενά στο πουθενά που δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε για αποσπάσεις, ούτε για τίποτα και αυτοί οι άνθρωποι που θα διοριστούν, θα τοποθετηθούν μάλιστα με υποχρεωτική διετία(!) σε περιοχές που πιθανόν δεν τους χρειάζονται τελικά και δε θα μπορούν να μετακινηθούν του χρόνου εκεί που τελικά υπάρχουν ελλείψεις. Εν ολίγοις μπράβο σε όποιον θέλει να διορίσει, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της νομοθεσίας, να ιδρύσει τις οργανικές θέσεις, να κάνει μεταθέσεις, αποσπάσεις και ακολούθως διορισμούς σε οργανικά κενά, χωρίς φυσικά υποχρεωτική διετία και γενικά περιορισμούς στις υπηρεσιακές μεταβολές (που αποτελούν μεταγενέστερες νομικές προσθήκες στο σύστημα παντελώς άχρηστες και προβληματικές). Διαφορετικά μαρτυρά ότι απλά αποφάσισε τελευταία στιγμή ένα νούμερο διορισμών και το πέταξε στις υπηρεσίας να το μοιράσουν όπως-όπως ή ακόμα χειρότερα ότι αποφεύγει την ίδρυση οργανικών θέσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες για να μη δημιουργεί πάγιες απαιτήσεις κάλυψης κενών ή και για να έχει ένα ποσοστό του εκπ/κου προσωπικού μόνιμα στη διάθεση(ευάλωτο προφανώς και σε υποχρεωτικές μετακινήσεις) και όχι κλειδωμένο σε κάποια οργανική θέση.

Δημοφιλή!!  Ο Πιερρακάκης μάχεται με θεούς και δαίμονες για να μας κάνει δώρα έκπληξη - Και μετά θα ξυπνήσουμε

Δείτε αυτούσια την 1η ανάρτηση Πατρέα: “Δεν κάνει να μετακινούμε το goalpost λίγες μέρες πριν γίνει κάτι.” είπε δις στην τελευταία του συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός, αναφερόμενος στο θέμα όσων έχουν εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα τελευταία 2 χρόνια εργάστηκαν ως αναπληρωτές στο δημόσιο σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς και των δύο σχολικών ετών (αλλά το 2023-2024 η προϋπηρεσία μετράει το νωρίτερο από 4/9/2023, αφού αυτή είναι η ημερομηνία ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ των σχετικών αποφάσεων πρόσληψης). Αυτό, ακριβώς, όμως κάνετε κύριε Υπουργέ με την εμμονή για μεγάλο/στρογγυλό/επικοινωνιακό νούμερο διορισμών (διότι κανείς δεν πιστεύει ότι μετρήθηκαν οι ανάγκες για διορισμό και βρέθηκε ότι είναι ακριβώς 10.000). Αφού είδατε ότι με την άσκηση της “μετατροπής” θα γίνονταν διορισμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πέραν των οργανικών κενών της σχετικής εγκυκλίου, θα έπρεπε είτε να βάλετε ένα φρένο εκεί και να γίνουν 2000+ λιγότεροι διορισμοί (όσοι δηλ. θα γίνουν παραπάνω από τα οργανικά κενά της εγκυκλίου στη Δευτεροβάθμια Γενική) είτε να βρείτε πιστώσεις από αλλού για να μπορέσετε να φθάσετε στους 10.000 διορισμούς σε υπαρκτά οργανικά κενά (διότι και αυτά που θα συσταθούν στις Ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας και στο ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν θα μπορέσετε να τα καλύψετε όλα με διορισμό). Θα δημιουργηθεί πλέον ένα σημαντικό “κακό” προηγούμενο, όπου όλοι οι κλάδοι θα ζητάνε διορισμό στο σύνολο των (λειτουργικών) κενών τους ( γιατί όχι, αφού γίνεται; ). Δεν είμαι δογματικός στο να οργανικοποιηθούν πάγιες λειτουργικές ανάγκες, αλλά αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και να γίνει στο σωστό χρόνο. Δηλ. να ερχόσασταν πριν από τις επόμενες μεταθέσεις και να λέγατε: “Επειδή κάθε χρόνο έχουμε χιλιάδες λειτουργικά κενά στην Εκπαίδευση, θα θεωρήσουμε ένα +10% στις οργανικές θέσεις σε κάθε κλάδο και κάθε περιοχή. Αν δηλ. οι οργανικές ανάγκες μιας ειδικότητας σε μια περιοχή είναι 100, εμείς θα πούμε 110 και με βάση αυτό θα γίνονται πλέον οι υπηρεσιακές μεταβολές.” Τώρα, όχι μόνο έρχεστε μετά τις μεταθέσεις αλλά και μετά τις αποσπάσεις. Λυπάμαι αυτούς που θα πρέπει να βγάλουν τις περιοχές για διορισμό…”

Δημοφιλή!!  Προκήρυξη για πλήρωση κενών θέσεων θητείας στα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) κατά το σχολικό έτος 2024-2025

Σχετικά με τη 2η ανάρτηση το σχόλιο του e-wall: Στην επόμενη ανάρτηση ο Πατρέας παίρνει τοις μετρητοίς(σαν υπόθεση εργασίας) τις κυβερνητικές δηλώσεις για μείωση 50% των αναπληρωτών και πραγματοποίησης διορισμών κάθε χρόνο(έστω με νούμερο 10.000) κατά τα 3 επόμενα έτη και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν εφαρμοστεί επακριβώς αυτό, τότε με απλά μαθηματικά σε 3 έτη θα δουλεύουν στην εκπαίδευση 10.000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι από σήμερα.

Δείτε τη 2η ανάρτηση Πατρέα αυτούσια: Μητσοτάκης: «Στόχος να μειώσουμε κατά 50% τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών» Καλό ακούγεται, αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να αναφέρει τι θα γίνει με το υπόλοιπο 50%. Ας δούμε ένα ψευδο-τυχαίο πλάνο μέχρι το τέλος της τετραετίας, υποθέτοντας 5Κ αποχωρήσεις κάθε χρόνο:
Χωρίς κανένα διορισμό:
2023-2024 : Μόνιμοι2023-2024 + 50Κ Αναπληρωτές
2024-2025 : (Μόνιμοι2023-2024-5Κ(εννοεί συντάξεις) + (50Κ+5Κ(εννοεί νέοι για να καλύψουν συντάξεις) Αναπληρωτές)
2025-2026 : (Μόνιμοι2023-2024-10Κ) + (50Κ+10Κ Αναπληρωτές)
2026-2027 : (Μόνιμοι2023-2024-15Κ) + (50Κ+15Κ Αναπληρωτές)
Αν στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά 50%, δηλ. να δουλεύει το εκπαιδευτικό σύστημα με 25Κ Αναπληρωτές (το 50% των φετινών), τότε με 10Κ διορισμούς κάθε χρόνο (2024/2025/2026) θα έχουμε το 2026-2027:
2026-2027 : (Μόνιμοι2023-2024-15Κ+30Κ) + 25Κ Αναπληρωτές = (Μόνιμοι2023-2024 + 15Κ) + 25Κ Αναπληρωτές = Μόνιμοι2023-2024 + 40Κ
Δηλ. σε σύγκριση με το 2023-2024 : 10.000 εκτός εκπαίδευσης.
“Όλο αυτό πρέπει να γίνει σε μια λογική συμμαζέματος.” δήλωσε στην τελευταία του συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός. Στο τέλος του διδακτικού έτους 2024-2025 θα είναι φανερό σε όλους τι εστί συμμάζεμα.

Δημοφιλή!!  Χαρτογράφηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αριθμητικά δεδομένα για το έτος 2023-2024

10% μόλις των περσινών αναπληρωτών διορίζονται και από πίσω έρχεται απειλητικά το “ανοικτό σχολείο”

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω