ΕΟΠΠΕΠ E-WALL

Εκπαίδευση Ενηλίκων / 20 Ερωταπαντήσεις για την Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας: Βήματα και Οδηγίες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όσους επιθυμούν να διδάξουν σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως ΙΕΚ και ΚΔΒΜ. Η διαδικασία πιστοποίησης διακρίνεται σε διάφορα στάδια:

Εκπαίδευση Ενηλίκων / 20 Ερωταπαντήσεις για την Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας: Βήματα και Οδηγίες

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ;

Η εκπαιδευτική επάρκεια είναι μια «οριζόντια δεξιότητα». Οι ενδιαφερόμενοι δεν πιστοποιούν την ειδικότητά τους (οικονομολόγος, γραφίστας, γεωπόνος κ.λπ.), αλλά μέσω της ακολουθούμενης διαδικασίας πιστοποιείται ότι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, προκειμένου να διδάξουν σε ομάδες ενηλίκων, σε δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΚΔΒΜ κ.λπ.). Παράλληλα, με την αξιολόγηση των στοιχείων που συγκροτούν το Ατομικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων κάθε εκπαιδευτή, του αποδίδονται οι Κωδικοί ΣΤΕΠ (ταξινομικό σύστημα επαγγελμάτων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) που αντιστοιχούν στην ειδικότητα/εξειδίκευσή του.

Κατά την αίτηση θα πρέπει να δηλώσετε τα ακόλουθα (A,B,Γ) για τα οποία θα προσκομίσετε και τεκμηριωμένα αποδεικτικά:

Α. ΜΗΤΡΩΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (υποχρεωτικά)

Μπορείτε εφόσον πληρείται τις εκάστοτε προϋποθέσεις για καθένα από τα 2 (δύο) μητρώα, να δηλώσετε επιθυμία ένταξης είτε για το Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή για το Μητρώο  Εκπαιδευτών των Εκπαιδευτών Ενηλίκων είτε και για τα δύο.

Για το Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων τις προϋποθέσεις ένταξης θα τις βρείτε στις ενότητες Ποιοι υποψήφιοι πιστοποιούνται απευθείας; και Ποιες κατηγορίες υποψηφίων παραπέμπονται σε εξετάσεις πιστοποίησης;

Για το Μητρώο Εκπαιδευτών των Εκπαιδευτών Ενηλίκων τα κριτήρια ένταξης  είναι τα παρακάτω:

1) ΕΙΤΕ τίτλος σπουδών (πτυχίο τριτοβάθμιας στην εκπαίδευση Ενηλίκων με κατεύθυνση/ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη  Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση ή/και πτυχίο Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με κατεύθυνση «Συνεχής Εκπαίδευση» ή/και πτυχίο Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με κατεύθυνση «Εκπαιδευτική Πολιτική» της ημεδαπής ή αντίστοιχος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από αρμόδια όργανα ισοτιμιών) ΚΑΙ πενταετής (5) επαγγελματική/διδακτική πείρας στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο των σπουδών (στη δια βίου μάθηση, όπως περιγράφεται στο σημείο 3.5.α. της Υ.Α.), η οποία αποκτήθηκε μετά την απόκτηση του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

2) ΕΙΤΕ μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών  (Master ή Διδακτορικό με κατεύθυνση/ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ή στη Δια Βίου Μάθηση ή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση ή στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση της ημεδαπής ή αντίστοιχο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από αρμόδια όργανα ισοτιμιών) ΚΑΙ τριετής (3) επαγγελματική/διδακτική πείρα στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο των σπουδών (στη δια βίου μάθηση, όπως περιγράφεται στο σημείο 3.5.β. της Υ.Α.), η οποία αποκτήθηκε μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών

3) ΕΙΤΕ κτήση πτυχίου  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΚΑΙ επιμόρφωση στην «εκπαίδευση εκπαιδευτών» από φορέα που ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών ΚΑΙ αποδεδειγμένη δεκαετής (10) επαγγελματική/διδακτική πείρα στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα στο αντικείμενο της εκπαίδευσης ενηλίκων

& (αφορά και στις 3 ανωτέρω υποπεριπτώσεις Α, Β, Γ) αποδεδειγμένη διδακτική πείρα στην «εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 παρ.5, σημείο γ, 2ο εδάφιο της Υ.Α., ήτοι διδακτική πείρα 250 ωρών  στην «εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων», η οποία αποκτήθηκε κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη ή 500 ωρών στην «εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων», η οποία αποκτήθηκε κατά τα τελευταία δέκα (10) έτη.

Β. ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (υποχρεωτικά)

Για αναζήτηση του καταλληλότερου κωδικού ΣΤΕΠ, μπορείτε να ανατρέξετε σε ιστοσελίδα https://www.statistics.gr/el/occupation, επιλέγοντας τον τελευταίο ισχύοντα εθνικό κατάλογο επαγγελμάτων (τώρα ΣΤΕΠ 92).

Κατά την επιλογή του / των κωδικών ΣΤΕΠ, λαμβάνετε υπόψη σας τα κάτωθι:

  • Επιλέγετε 4-ψηφιο κωδικό
  • Οι κωδικοί εγκρίνονται εφόσον έχετε αντίστοιχο τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή τριετή επαγγελματική / διδακτική εμπειρία. (η εμπειρία αφορά σε επαγγέλματα για τα οποία δεν χορηγείται τίτλος τριτοβάθμιας ή για διευθυντικές θέσεις)
  • Για τα επαγγέλματα για τα οποία είναι προαπαιτούμενος ο τίτλος σπουδών, μόνο με την κατοχή αυτού και όχι με την εμπειρία στο επάγγελμα λαμβάνετε κωδικούς

Αναλυτικό κατάλογο κωδικών μπορείτε να βρείτε σε ιστοσελίδα http://dlib.statistics.gr/Book/GRESYE_02_2005_00003.pdf

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κωδικούς επαγγέλματος μπορείτε να δείτε στις ενότητες  Τι είναι οι κωδικοί επαγγέλματος κατά Σ.Τ.ΕΠ.-92; και Πώς αποδίδονται οι κωδικοί κατά ΣΤΕΠ-92;

Γ. ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΕΚΟ (εφόσον έχετε)

Αν έχετε επαγγελματική εμπειρία σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) μπορείτε να δηλώσετε τις συγκεκριμένες ομάδες, ακόμα και όταν αυτή η εμπειρία είναι μικρότερη των 3 ετών.

2. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ; – ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

Από 1.9.2021 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης». (αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 40 Ν.4722/2020,ΦΕΚ Α 177/15.9.2020).

Επίσης, με το άρθρο 54,εδ. 2 του ν. 4763/2020 (ΦΕΚ 254/21.12.2020) προβλέπεται ότι:
“Στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κ.Δ.Β.Μ., απασχολούνται αποκλειστικά εκπαιδευτές ενηλίκων εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., της περ. β` της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4115/2013 (Α` 24), με πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας σε θεματικό αντικείμενο συναφές με αυτό που καλούνται να διδάξουν.”

«Η ως άνω προϋπόθεση δεν απαιτείται για τους Καθηγητές και τους υπηρετούντες Λέκτορες των Α.Ε.Ι., τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., τους εκπαιδευτές που ανήκουν στο μητρώο του κύριου διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), καθώς και τους εκπαιδευτές που ανήκουν στο μητρώο εκπαιδευτών του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.), τα οποία αποτελούν αυτοτελή μητρώα για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και το Ι.Π.Ε. υλοποιούν αντίστοιχα.». (παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4452/2017 (Α΄ 17)).

3. ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ;

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.4386/2016 (ΦΕΚ 83 Α’/ 11.05.2016) απευθείας, με την υποβολή Αίτησης Πιστοποίησης και φακέλου δικαιολογητικών και εφ’ όσον ο φάκελός τους χαρακτηριστεί πλήρης, δύνανται να πιστοποιηθούν η ακόλουθη κατηγορία υποψηφίων:
«α) Απευθείας πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας:

αα) Για τους κατόχους πτυχίου στην εκπαίδευση ενηλίκων ή τη Δια Βίου Μάθηση ή τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση ή τη συνεχή εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική από Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από αντίστοιχα αναγνωρισμένα Ιδρύματα της αλλοδαπής, οι οποίοι στο πλαίσιο των σπουδών τους σχέδιασαν, ανέλυσαν ή και υλοποίησαν Μικροδιδασκαλίες»

4. ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

Παρακαλώ, πατήστε στον σύνδεσμο http://www.eoppep.gr/images/Anakoinwseis/trainers-instructions_2023_new.pdf  για να δείτε τις κατηγορίες δικαιούχων και τη διαδικασία υποβολής αίτησης και φακέλου δικαιολογητικών.

5. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. υλοποιεί τη σχετική διαδικασία σε εφαρμογή των διατάξεων της υπ΄ αριθ. ΓΠ/20082/23.10.2012 Υπουργικής Απόφασης «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» (Φ.Ε.Κ. 2844/Β’/2012), όπως τροποποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.4386/2016 (Φ.Ε.Κ. Α’/ 83/11-5-2016)  και της υπ’ αριθμ. 10472/6.9.2013 Υπουργικής Απόφασης «Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. ΓΠ/20082/22−10−2012 απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β΄ 2844/23−10−2012) « Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης», (Φ.Ε.Κ.  2451/Β’/2013)

Οι ενδιαφερόμενοι, πριν υποβάλουν τη σχετική αίτηση, είναι απαραίτητο να ανατρέξουν στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο και ειδικά στο άρθρο 3, «Διαδικασία Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας», της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης καθώς και στο άρθρο 67 του Ν. 4386/2016 (βλ. παραπάνω ενότητα «Θεσμικό Πλαίσιο»).

Για να συμμετάσχετε στη διαδικασία Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας:

1. Υποβάλλετε Ηλεκτρονική Αίτηση Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών taxisnet.

Για να μεταβείτε στην Ηλεκτρονική Αίτηση Πιστοποίησης πατήστε εδώ.

2. Εκτυπώνετε και υπογράφετε την Ηλεκτρονική Αίτηση

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι: α) Μετά την οριστική υποβολή και εκτύπωση της ηλεκτρονικής Αίτησης δεν προβλέπεται διαδικασία «ακύρωσης» ή «ξεκλειδώματος».
β) Τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται στον Φάκελο Δικαιολογητικών δεν δύναται να καλύπτουν χρονικό διάστημα μεταγενέστερο της ημερομηνίας οριστικής υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης.

  1. Καταθέτετε το προβλεπόμενο χρηματικό ποσό.

Για να δείτε τη διαδικασία πληρωμής  πατήστε εδώ. Προκειμένου να γίνεται δεκτό το αποδεικτικό πληρωμής, θα πρέπει ο αιτών να μπαίνει στην πλατφόρμα των πληρωμών με τους δικούς του κωδικούς taxisnet.

4. Αποστέλλετε φάκελο με την υπογεγραμμένη ηλεκτρονική αίτηση, με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και την Υπεύθυνη Δήλωση στην ταχυδρομική διεύθυνση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41, ΤΚ. 14234 Νέα Ιωνία), με την ένδειξη:

«Αίτηση για συμμετοχή στην διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης»
Για να δείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πατήστε εδώ.

Για την Υπεύθυνη Δήλωση πατήστε εδώ

6. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΦΥΣΙΚΩΣ ΑΔΥΝΑΤΩΝ» ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

7. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ;

Η ηλεκτρονική σας αίτηση καταχωρείται στο πληροφορικό σύστημα, αφού κάνετε οριστική υποβολή. Ο φάκελος των δικαιολογητικών λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου, αρχειοθετείται και στη συνέχεια ανατίθεται σε κλιμάκιο αξιολογητών για έλεγχο πληρότητας. Στη φάση αυτή είναι δυνατόν να σας ζητηθεί να αποστείλετε «Συμπληρωματικά στοιχεία». Στο στάδιο αυτό συγκροτείται το Ατομικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων. Αποτυπώνεται το «προφίλ» του κάθε υποψηφίου εκπαιδευτή, το οποίο θα εμφανίζεται στη μηχανή αναζήτησης εκπαιδευτών με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια, αφού πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Το αποτέλεσμα του ελέγχου πληρότητας θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα από τα παρακάτω:

  • Παραπέμπεται σε εξετάσεις πιστοποίησης ή
  • Παραπέμπεται σε σεμινάριο

Το αποτέλεσμα «παραπομπή σε σεμινάριο», σημαίνει είτε ότι δεν έχετε παρακολουθήσει το προαπαιτούμενο πρόγραμμα στην εκπαίδευση ενηλίκων τουλάχιστον 100 ωρών από δημόσιο φορέα, είτε ότι δεν έχετε βεβαίωση εγγραφής σε μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων δημόσιου φορέα είτε ότι δεν έχετε σωρευτικά τα ανωτέρω.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι η παραπομπή σε εξετάσεις, και προκειμένου να μπορείτε να συμμετέχετε στις εξετάσεις, θα παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς θα σας ζητηθεί να δηλώσετε εξεταστικό κέντρο εφόσον προτίθεστε να συμμετέχετε στις εξετάσεις.

8. ΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΑΣ;

Μπορείτε να παρακολουθείτε συνεχώς την πορεία εξέλιξης της αίτησής σας και το αποτέλεσμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://trainers.eoppep.gr συνδεόμενοι στο λογαριασμό σας. ΔΕΝ προβλέπεται η αποστολή έγγραφης κοινοποίησης αποτελέσματος.

Προσθήκη:

Αν ενώ έχετε υποβάλει αίτηση η οποία έχει αξιολογηθεί και για την οποία βλέπετε και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, ανοίξετε μια νέα αίτηση (εκουσίως ή εκ παραδρομής), όσο η νέα αίτηση δεν αξιολογείται ισχύει το αποτέλεσμα της τελευταίας αξιολόγησης.

Μπορείτε να αλλάζετε μόνοι σας τα στοιχεία επικοινωνίας σας μέσω της πλατφόρμας. Για αλλαγή του e-mail σας απαιτείται να στείλετε σχετική αίτηση στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στο [email protected].

Για υποβολή μεταβολών στα προσόντα σας, υποβάλετε αίτηση αλλαγής όπως περιγράφεται παρακάτω στο Πώς μπορείτε να κάνετε διαχείριση μεταβολών στο χαρτοφυλάκιο των προσόντων σας;

9. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ;

Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται σε σεμινάριο, πρέπει πρώτα να παρακολουθήσουν επιτυχώς πιστοποιημένο από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και στη συνέχεια να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης. Για τα πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών θα παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στο site του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Επιπλέον, σε εφαρμογή της διάταξης του σημείου ββ) του Ν.4386/2016 (βλ. σχετ. http://www.eoppep.gr/images/EKPAIDEYTES/N.4386_2016.pdf#page=44) υποψήφιος παραπέμπεται σε εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, εφ’ όσον:
1. Έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών φορέα που αποδεδειγμένα ανήκει στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών.
και
2. Είναι εγγεγραμμένος στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (Β΄ 1700), ή και σε άλλο Μητρώο Εκπαιδευτών

και προσκομίζει σχετικές Βεβαιώσεις για τα παραπάνω, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του φακέλου του.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δύο προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά.

10. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ;

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι υποψήφιοι που παραπέμπονται σε εξετάσεις συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας. Ο χρόνος διενέργειας των εξετάσεων, η προθεσμία επιλογής εξεταστικού κέντρου και ημερομηνίας εξέτασης από τον υποψήφιο καθώς και κάθε διαδικαστική λεπτομέρεια ανακοινώνονται με σχετικές αναρτήσεις στο site του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

11. ΠΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ;

Η εκπαιδευτική επάρκεια πιστοποιείται μέσω της συμμετοχής των δικαιούχων ενδιαφερομένων σε Εξετάσεις Πιστοποίησης. Οι εξετάσεις διενεργούνται σε επιλεγμένα Εξεταστικά Κέντρα σε όλη την επικράτεια. Περιλαμβάνουν Θεωρητικό Μέρος και Πρακτικό Μέρος. Στο Θεωρητικό Μέρος οι υποψήφιοι απαντούν σε ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης που αντλούνται από Τράπεζα Θεμάτων. Στο πρακτικό μέρος, οι υποψήφιοι παρουσιάζουν μια μικροδιδασκαλία 20’ στο θεματικό αντικείμενο εξειδίκευσής τους (ο πληροφορικός στην πληροφορική, ο λογιστής στη λογιστική κ.λπ.) ή και σε όποιο άλλο θεματικό αντικείμενο επιλέγουν, σε ομάδα συνυποψηφίων, που «παίζουν» τον ρόλο των εκπαιδευομένων, παρουσία διμελούς κλιμακίου αξιολογητών. Η διαδικασία των εξετάσεων πιστοποίησης εξειδικεύεται μέσω της υπ’ αριθμ. ΔΠ/13515/2013 Απόφασης της υπ’ αρ. 65/24.05.2013 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θέμα 20: «Λοιπά Θέματα» B) Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Β/2387/17.01.2013 Απόφασης της 47ης /15.01.2013 Συνεδρίασης – Θέμα 15ο «Εξειδίκευση Μεθοδολογίας για την Πιστοποίηση της Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης. Για να δείτε την Απόφαση Εξειδίκευσης της Μεθοδολογίας Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας πατήστε εδω.

Για να δείτε την υπ’ αριθμ. ΔΠ/48322/2015 Απόφαση της 172/15.06.2015 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., θέμα 15: «Θέματα σχετικά με τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης, 1ης περιόδου 2015» πατήστε εδώ.

Για να μεταβείτε στην Τράπεζα Θεμάτων, πατήστε εδώ.

Ειδικότερες λεπτομέρειες και οδηγίες για τις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας θα ανακοινώνονται στον διαδικτυακό τόπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σε κάθε εξεταστική περίοδο.

Όσοι υποψήφιοι είναι δικαιούχοι για συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας θα ενημερώνονται με δική τους ευθύνη σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων, την προθεσμία ηλεκτρονικής δήλωσης εξεταστικού κέντρου και ημερομηνίας εξετάσεων και για κάθε άλλη διαδικαστική λεπτομέρεια, μέσω των Ανακοινώσεων που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

12. ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ; 

Επιτυχών στις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας είναι ο υποψήφιος που στο Θεωρητικό Μέρος επιτυγχάνει βαθμολογία τουλάχιστον 10 και στο Πρακτικό Μέρος έχει αποτέλεσμα «επιτυχής έκβαση».

13. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΠΙΤΥΧΩΝ;

Στην περίπτωση που υποψήφιος επιτύχει σε ένα από τα δύο μέρη των εξετάσεων κατοχυρώνει την επιτυχία στο μέρος αυτό και μόνο στην επόμενη εξεταστική μπορεί να δώσει εξετάσεις μόνο κατά το μέρος που «οφείλει», χωρίς καμία καταβολή χρηματικού ποσού.

14. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

Στην περίπτωση που υποψήφιος:

  • δεν επιτύχει και στα δύο μέρη των εξετάσεων (θεωρητικό και πρακτικό)
  • δεν παραστεί στις εξετάσεις ενώ είχε δηλώσει συμμετοχή
  • δεν επιτύχει στο μέρος των εξετάσεων που «χρωστάει» (ήταν δηλ. «μερικώς επιτυχών»)

Θεωρείται μη επιτυχών στις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας. Στην περίπτωση αυτή, εφ’ όσον επιθυμεί να συμμετάσχει ξανά στις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση πιστοποίησης, το χρηματικό ποσό, την Υ.Δ. που προβλέπεται και αντίγραφο Α.Δ.Τ. και τυχόν πρόσθετα στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στον φάκελό του.

15. ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ – ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗΣ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Όσοι από τους εξετασθέντες επιθυμούν να λάβουν γνώση του γραπτού δοκιμίου τους μπορούν να υποβάλλουν οι ίδιοι ή νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι τους στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία έγκρισης των αποτελεσμάτων, αίτηση για επίδειξη του γραπτού δοκιμίου τους. Η επίδειξη του γραπτού δοκιμίου γίνεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του ή του διαβατηρίου του. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει το γραπτό δοκίμιο του και να κρατήσει σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις του. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίδειξης είναι παρών και αρμόδιος υπάλληλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τήρηση της όλης διαδικασίας. Μετά τη λήξη της επίδειξης ο ενδιαφερόμενος υπογράφει στην αίτηση που είχε υποβάλει στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ότι έλαβε γνώση του γραπτού δοκιμίου του. Το αυτό ισχύει αναλόγως και για την περίπτωση αιτήματος επίδειξης της βιντεοσκοπημένης μικροδιδασκαλίας.

16. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

Για την εκτύπωση της Βεβαίωσης Εκπαιδευτικής Επάρκειας, πληκτρολογείτε: https://trainersexams.eoppep.gr, συμπληρώνετε τα στοιχεία ταυτοποίησης και επιλέγετε το πεδίο «Εκτύπωση Βεβαίωσης»

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ

Για τον έλεγχο γνησιότητας της Βεβαίωσης Εκπαιδευτικής Επάρκειας, πληκτρολογείτε: https://trainersexamsverify.eoppep.gr

Για τον έλεγχο γνησιότητας συμπληρώνετε:

1. Αριθμό Ελέγχου (που είναι ο Κωδικός Επαλήθευσης)
2. Κωδικό Πιστοποίησης (μόνο τον αριθμό)
3. Captcha Image

Η ανωτέρω βεβαίωση εκδίδεται για όσους έχουν επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης των εκπαιδευτών ενηλίκων.

Αν ενδιαφέρεστε για αποτύπωση του ατομικού σας χαρτοφυλακίου στο οποίο εμφανίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας, οι τίτλοι σπουδών σας, ο αριθμός μητρώου σας, οι κωδικοί επαγγέλματος, οι κωδικοί ΕΚΟ και η διάρκεια της πιστοποίησής σας, τότε εσείς και οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορείτε να εκτυπώσετε την ισχύουσα ατομική σας καρτέλα μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Εκπαιδευτές Ενηλίκων, στην οποία εμφανίζεται αφού κάνετε αναζήτηση με το Επώνυμο και Όνομά σας.

17. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ;

Εφ’ όσον σας έχει κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά αποτέλεσμα ελέγχου της Αίτησης Πιστοποίησης, έχετε το δικαίωμα στη συνέχεια να υποβάλετε Αίτηση Αλλαγής. Με την Αίτηση Αλλαγής μπορείτε να αιτηθείτε να προστεθούν νέα/επιπλέον στοιχεία στο Ατομικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων σας. Οι ενδιαφερόμενοι, πριν υποβάλουν τη σχετική Αίτηση Αλλαγής, είναι απαραίτητο να ανατρέξουν στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο και ειδικά στα άρθρα 5 και 3 της με αριθ. ΓΠ/20082/23.10.2012 Υπουργικής Απόφασης, ως ισχύει.

Για να δείτε την υπ΄ αριθ. ΓΠ/20082/23.10.2012 Υπουργική Απόφαση πατήστε εδώ.

Για να δείτε το άρθρο 67 του Ν. 4386/2016 πατήστε εδώ.

Για να υποβάλλετε Αίτηση Αλλαγής ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

1. Υποβάλλετε Ηλεκτρονική αίτηση. Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών taxisnet.
Για να μεταβείτε στην ηλεκτρονική Αίτηση Αλλαγής πατήστε εδώ.

2. Εκτυπώνετε και υπογράφετε την Ηλεκτρονική Αίτηση Αλλαγής

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι:

α) Μετά την οριστική υποβολή και εκτύπωση της ηλεκτρονικής Αίτησης δεν προβλέπεται διαδικασία «ακύρωσης» ή «ξεκλειδώματος».
β) Τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται στον Φάκελο Δικαιολογητικών δεν δύναται να καλύπτουν χρονικό διάστημα μεταγενέστερο της ημερομηνίας οριστικής υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης.

3.Καταθέτετε το προβλεπόμενο χρηματικό ποσό.

Προκειμένου να γίνεται δεκτό το αποδεικτικό πληρωμής, θα πρέπει ο αιτών να μπαίνει στην πλατφόρμα των πληρωμών με τους δικούς του κωδικούς taxisnet.

Για να δείτε τη διαδικασία πληρωμής  πατήστε εδώ.

4. Αποστέλλετε φάκελο με την υπογεγραμμένη ηλεκτρονική Αίτηση Αλλαγής και με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και την Υπεύθυνη Δήλωση στη διεύθυνση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Εθνικής Αντιστάσεως 41, ΤΚ. 14234 Νέα Ιωνία), με την ένδειξη:

«Αίτηση Αλλαγής»

Για να δείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πατήστε εδώ.

Για την Υπεύθυνη Δήλωση πατήστε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την Αίτηση Αλλαγής δεν υποβάλλετε εκ νέου όλα τα στοιχεία του ατομικού σας χαρτοφυλακίου, παρά μόνο τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης των νέων/επιπλέον στοιχείων που αιτείστε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι διαχειρίζονται και επικαιροποιούν τα ατομικά τους στοιχεία επικοινωνίας (Δ/νση, τηλ. επικοινωνία κλπ.), όποτε παρουσιάζεται μεταβολή σε αυτά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας trainers.eoppep.gr, επιλέγοντας «Ηλεκτρονικό Χαρτοφυλάκιο

18. ΜΕΤΑΦΟΡΑ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Στην περίπτωση που καταβάλατε ποσό που δεν αντιστοιχεί στην αίτηση (π.χ. υπερβάλλον ποσό ή ποσό που αντιστοιχεί σε άλλη διαδικασία πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) μπορείτε να υποβάλετε μέσω της Πύλης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.  https://protocol.eoppep.gr/ με χρήση κωδικών TAXISNET,  αίτηση επιστροφής ποσού ως «αχρεωστήτως καταβληθέντος», στην οποία θα αναγράφετε τα στοιχεία σας και θα επισυνάπτετε το αποδεικτικό καταβολής του ποσού. Στην περίπτωση που η πληρωμή έχει γίνει μέσω του e-πληρωμές, θα μπείτε στην εφαρμογή e-Πληρωμές (https://eparavolo.eoppep.gr/welcome), θα επιλέξετε «Πληρωμές», προκειμένου να δείτε τις πληρωμές σας και να κατεβάσετε και εκτυπώσετε το σχετικό report για κάθε μία πληρωμή που έχετε κάνει.

Η επιστροφή ποσού εγκρίνεται μόνο στην περίπτωση λάθους και εφόσον η αίτηση δεν έχει ακόμα υποβληθεί ή αξιολογηθεί.

Τα ανταποδοτικά τέλη των Εξετάσεων Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων Μη Τυπικής Εκπαίδευσης δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση μη συμμετοχής των εξεταζομένων στις εξετάσεις και εκπίπτουν υπέρ του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Σε περίπτωση προβλήματος υγείας του υποψηφίου που αποδεικνύεται με έγγραφη βεβαίωση εισαγωγής του σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Νοσοκομείο, μετά από αίτησή του στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Ε.ΕΠ. τα ανταποδοτικά τέλη μεταφέρονται στην επόμενη εξεταστική περίοδο.

Ο υποψήφιος υποχρεούται να υποβάλει την ως άνω αίτηση μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία της εξέτασης. Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας καμία αίτηση δεν εξετάζεται, τα δε ανταποδοτικά τέλη εκπίπτουν υπέρ του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

” Όσοι κατέβαλαν ανταποδοτικά τέλη εκ παραδρομής για συμμετοχή στη Διαδικασία Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας, χωρίς να έχει υποβληθεί αντίστοιχη αίτηση με φάκελο δικαιολογητικών, δύνανται να υποβάλουν στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αίτηση επιστροφής του αντίστοιχου ποσού.

Επίσης, στην περίπτωση υποβολής αίτησης/φακέλου δικαιολογητικών πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας υποψήφιου εκπαιδευτή ενηλίκων, είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ακύρωσης της αίτησης/φακέλου δικαιολογητικών και επιστροφής του αντίστοιχου χρηματικού ποσού, εφόσον η σχετική αίτηση (ακύρωσης και επιστροφής) υποβληθεί πριν την αξιολόγηση του αντίστοιχου φακέλου του υποψήφιου. Καθίσταται σαφές ότι τα αιτήματα αυτά δεν θα γίνονται δεκτά, στην περίπτωση που η αντίστοιχη αίτηση/φάκελος δικαιολογητικών για πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας έχει ήδη αξιολογηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ ή βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.”

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Επισημαίνεται ότι: Αν εκ παραδρομής καταθέσατε χρήματα στο λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην Εθνική Τράπεζα, θα πρέπει να ζητήσετε την επιστροφή τους αποστέλλοντας στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μέσω ταχυδρομείου στην ταχυδρομική διεύθυνση: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41, ΤΚ 142 34, Νέα Ιωνία ή μέσω FAX στην υπηρεσία του Πρωτοκόλλου, στο Fax: 210 2709142 τα κάτωθι έγγραφα:

1. Αίτημα επιστροφής των χρημάτων που εκ παραδρομής κατατέθηκαν στον λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην Εθνική Τράπεζα.

2. Φωτοτυπία αποδεικτικού κατάθεσης του ποσού που κατατέθηκε στον λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην Εθνική Τράπεζα.

3. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του τραπεζικού σας βιβλιαρίου στο οποίο επιθυμείτε να σας επιστραφούν τα χρήματα.

19. ΠΩΣ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ;

Η διαδικασία ανανέωσης της ισχύος πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της υπ΄ αριθ. ΓΠ/20082/23.10.2012 Υπουργικής Απόφασης: «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» (Φ.Ε.Κ. 2844/Β’/2012), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η παραπάνω διαδικασία εκκινεί εκούσια, με ευθύνη και επιμέλεια των ενταγμένων στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων της μη Τυπικής Εκπαίδευσης με Πιστοποιημένη Εκπαιδευτική Επάρκεια.

Ειδικότερα, για να εκκινήσετε τη διαδικασία ανανέωσης, καλείστε, μέσω της υποβολής Αίτησης Διαχείρισης Μεταβολών Χαρτοφυλακίου Προσόντων- «Αίτηση Αλλαγής» (βλ. σχετ. στον ιστότοπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., στην ενότητα «ΠΙΣΤΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ» -> Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας – Βήματα και Διαδικασία -> Τι είναι Αίτηση Αλλαγής; Πότε και πώς μπορείτε να υποβάλετε Αίτηση Αλλαγής;» να δηλώσετε/τεκμηριώσετε:
α) διδακτική εμπειρία 150 τουλάχιστον ωρών σε ενηλίκους ή εναλλακτικά
β) παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών, διάρκειας τουλάχιστον 50 ωρών.

Τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί εντός του διαστήματος των δέκα (10) ετών από την ημερομηνία χορήγησης της πιστοποίησης μέχρι και τη λήξη ισχύος της.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη υποβάλει Αίτηση Διαχείρισης Μεταβολών Χαρτοφυλακίου Προσόντων στην οποία δηλώνετε/τεκμηριώνετε τα ανωτέρω και έχει εγκριθεί ή έχετε υποβάλει και εκκρεμεί η αξιολόγησή της, δεν απαιτείται να κάνετε καμία περαιτέρω ενέργεια. Σε περίπτωση που δεν πληροίτε τα κριτήρια ανανέωσης, καθίστασθε «ανενεργός» στο Μητρώο, μέχρις ότου δηλώσετε/τεκμηριώσετε ένα από τα δύο παραπάνω κριτήρια.

Ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία λήξης της ισχύος της πιστοποίησής σας, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην παρ. 3, άρθρο 6 της ανωτέρω Υ.Α., μπορείτε να έχετε:

  1. από τον ιστότοπο του ΕΟΠΠΕΠ, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε την ενότητα Εκπαιδευτές ενηλίκων, αναγράφοντας στο πεδίο «Επώνυμο» το επώνυμό σας με κεφαλαίους χαρακτήρες. Στη συνέχεια, αφού επιλέξετε με τον κέρσορα το ονοματεπώνυμό σας, εμφανίζεται η καρτέλα με τα «Αναλυτικά Στοιχεία Εκπαιδευτή», στην οποία αναγράφεται και η διάρκεια ισχύος της πιστοποίησής σας.
  2. από το πληροφορικό σύστημα/ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΠΕΠ https://trainers.eoppep.gr, όπου στο Ατομικό Ηλεκτρονικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων σας, εμφανίζεται 6 μήνες πριν τη λήξη της ισχύος της πιστοποίησής σας, σχετική ειδοποίηση – ενημέρωση. Διευκρινίζεται ότι απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού χρήστη στον ΕΟΠΠΕΠ προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα λήψης της σχετικής ειδοποίησης. Για την δημιουργία λογαριασμού χρήστη παρέχονται οι απαραίτητες οδηγίες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε περίπτωση που δεν πληρείται τις προϋποθέσεις ανανέωσης πιστοποίησης και εν αναμονή σχετικού ρυθμιστικού θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να ξανακάνετε αίτηση πιστοποίησης.

20. ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν. 4763/2020 (ΦΕΚ Α 254/21.12.2020)

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4763/2020 (ΦΕΚ Α 254/21.12.2020) προβλέπεται ότι :
“Στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κ.Δ.Β.Μ., απασχολούνται αποκλειστικά εκπαιδευτές ενηλίκων εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., της περ. β` της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4115/2013 (Α` 24), με πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας σε θεματικό αντικείμενο συναφές με αυτό που καλούνται να διδάξουν. Παροχή υπηρεσιών κατάρτισης σε Κ.Δ.Β.Μ., από εκπαιδευτές που δεν διαθέτουν την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, επιτρέπεται στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση πιστοποιημένων εκπαιδευτών, ύστερα από έγκριση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.”.

Για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και την αξιολόγηση σχετικών αιτημάτων των ενδιαφερόμενων φορέων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. απαιτείται θεσμική ρύθμιση των ειδικότερων προϋποθέσεων της διαδικασίας αναφορικά με τα κριτήρια και τον χρόνο εξέτασης των αιτημάτων.

Εν αναμονή της σχετικής ρύθμισης, για την οποία έχει ήδη εκκινήσει η συνεργασία του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με το Υπουργεί

 

Πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων μέσω GOV

Μπορείτε  να υποβάλετε αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για το Μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης, μετά από πιστοποίηση της εκπαιδευτικής σας επάρκειας για:

  • απευθείας πιστοποίηση, ή πιστοποίηση μετά από εξετάσεις
  • μεταβολές χαρτοφυλακίου προσόντων – ανανέωση πιστοποίησης (για τους ήδη ενταγμένους εκπαιδευτές)

Επίσης, μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της αίτησής σας.

Θα χρειαστεί:

Αφού υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση σας, θα πρέπει να καταθέσετε στον ΕΟΠΠΕΠ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε σφραγισμένο φάκελο είτε δια ζώσης, είτε ταχυδρομικά.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω