news gf579b02fd 1920

Κίνημα της πετσέτας: Η νομοθεσία για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Βάσει του νόμου και του ίδιου του Συντάγματος, ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια αγαθά που πρέπει να μπορείτε να απολαμβάνετε δωρεάν. Κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά.

 

Ο νόμος 2971/2001 “Για τον αιγιαλό και την παραλία” καθιστά σαφές ότι ο αιγιαλός και η παραθαλάσσια ζώνη είναι κοινό κτήμα και ανήκουν στο δημόσιο αγαθό. Αποσκοπούν στην άμεση εξυπηρέτηση ενός δημόσιου σκοπού, είναι δυνατή η παραχώρηση χρήσης, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η κοινή χρήση. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η αποκλειστική χρήση.

Εκχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας
Κάθε χρόνο, το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει απόφαση παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις.

Η εκχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου σώματος θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού γίνεται με σκοπό την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για την εκμίσθωση θαλάσσιου εξοπλισμού αναψυχής, την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών και τη λειτουργία κινητού ή ρυμουλκούμενου οχήματος αναψυχής.

Η χρήση χώρου μπροστά από τουριστική εγκατάσταση (π.χ. ξενοδοχείο) μπορεί να παραχωρείται απευθείας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μέσω δημοπρασίας από το δήμο.

Νέα Έκθεση ΟΗΕ / Στερεότυπα “ριζωμένα” στην κοινωνία για τη βία κατά των γυναικών!!

 

Περιορισμοί – Ευθύνες – Απαγορεύσεις

 

Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους υπόκεινται στους ακόλουθους περιορισμούς-υποχρεώσεις-απαγορεύσεις:

(α) Κάθε επέμβαση, η οποία αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των περιοχών του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης, του υδάτινου στοιχείου της θάλασσας, της λιμνοθάλασσας, της λίμνης και του πλεύσιμου ποταμού, καθώς και το δημόσιο χαρακτήρα των περιοχών αυτών, απαγορεύεται.

Δημοφιλή!!  Η Πραγματική Ζωή ενός αθλητή - Η Ψευδαίσθηση της Δόξας: Τι Συμβαίνει Όταν Σβήνουν τα Φώτα των Γηπέδων

(β) Η παραχώρηση απλής χρήσης είναι δυνατή για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για την εκμίσθωση θαλάσσιου εξοπλισμού αναψυχής, ξαπλώστρων, ομπρελών, τη λειτουργία μηχανοκίνητης ή ρυμουλκούμενης κινητής εγκατάστασης αναψυχής, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού, υπό τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 15 του ν. 2971/2001.

(γ) Η ανάπτυξη ομπρελών, ξαπλώστρων και εγκαταστάσεων αναψυχής στο νερό, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει, μπορεί να καλύπτει μέχρι το εξήντα τοις εκατό (60%) της παραχωρούμενης έκτασης, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων.

(δ) Για περιοχές αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου σώματος της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλωτού ποταμού, που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) της έκτασης παραχώρησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζονται οι στόχοι διατήρησης του προστατευόμενου αντικειμένου. Η παραβίαση των ανωτέρω όρων συνεπάγεται την ανάκληση της παραχώρησης.

(ε) Στην περίπτωση συνεχόμενων γειτονικών επιχειρήσεων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, πρέπει να αφήνεται ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον δύο (2) μέτρων εκατέρωθεν των ορίων κάθε επιχείρησης από τις προβολές των ορίων κάθε επιχείρησης. Εάν η πρόσοψη της επιχείρησης είναι μικρότερη από έξι (6) μέτρα, η ελεύθερη ζώνη μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) εκατέρωθεν των ορίων της.

(στ) Δεν επιτρέπεται η χρήση του αιγιαλού για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή το πλάτος τους είναι μικρότερο των πέντε (5) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατόν πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν σε ισχύ έγκυρες άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων, από αυτές που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει, και μέχρι τη λήξη τους.

Δημοφιλή!!  Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα / ΥΠΕΣ

(ζ) Οι περιορισμοί της παρ. (γ) και (στ) του παρόντος άρθρου ισχύουν και για τις παραχωρήσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει.

“η) Απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, καταγωγής, γέννησης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου κατά την άσκηση δραστηριοτήτων από όσους έχουν λάβει το δικαίωμα απλής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης, του υδάτινου στοιχείου της θάλασσας, της λιμνοθάλασσας, της λίμνης και του πλεύσιμου ποταμού (Ν. 4443/2016).”

(i) Πρέπει να διασφαλίζουν τον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, την αισθητική του αιγιαλού και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των λουομένων και των περαστικών στην παραχωρούμενη περιοχή.

(ι) Οφείλουν να τηρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και τις διατάξεις του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 4 “ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΙΓΙΑΝΝΟΥ”.

(ια) Με την επιφύλαξη των διατάξεων των παρ. 5 (γ) και 5 (δ) του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001, όπως ισχύει, ο επικαρπωτής δεν μπορεί να μεταβιβάσει το δικαίωμά του, εν όλω ή εν μέρει, σε άλλο πρόσωπο ή να συνάψει γι’ αυτό οποιαδήποτε σχέση, με ή χωρίς αντάλλαγμα, σχετικά με την έκταση που του παραχωρήθηκε.

(ιβ) Μετά το τέλος της χρήσης (λήξη της συμβατικής σχέσης), οι κοινόχρηστοι χώροι επιστρέφονται στην αρχική τους κατάσταση, αφαιρουμένων όλων των αντικειμένων που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Συμβουλές SaferInternet4Kids / Επικίνδυνες διαδικτυακές φιλίες!

Δημοφιλή!!  Διαμαρτυρία για διακρίσεις έναντι ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού των συνταξιούχων του πρώην ΟΑΕΕ

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω