ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΑΙΘ – σύσταση οργανικών θέσεων ΠΕ07 και δίκαιη κατανομή

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Τα τελευταία δύο χρόνια η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να διορίσει ικανοποιητικό αριθμό εκπαιδευτικών τόσο στην ειδική, όσο και στην γενική εκπαίδευση, πραγματοποιώντας συνολικά 15200 διορισμούς. Κ ενώ ο ενθουσιασμός ήταν αρχικά μεγάλος, καθώς μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια τα σχολεία θα αποκτούσαν πάλι μόνιμο προσωπικό και η εκπαιδευτική διαδικασία θα είχε συνέχεια, δυστυχώς γίναμε μάρτυρες αδικιών και αστοχιών.

Ο ταλαιπωρημένος κλάδος των ΠΕ07 βάλλεται πανταχόθεν. Ενώ το Υπουργείο διατείνεται για ισχυρή ξενόγλωσση εκπαίδευση εντός δημοσίου σχολείου, το ίδιο έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών, που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Ενώ η δεύτερη ξένη γλώσσα υπάρχει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το 2005, το Υπουργείο δεν ίδρυσε ποτέ τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις που ήταν απαραίτητες για να λειτουργήσει το πρόγραμμα σωστά κ να επιτευχθούν οι στόχοι. Αντιθέτως με κατάπτυστες εγκυκλίους καθιστά όλο κ πιο δύσκολο για τους μαθητές να παρακολουθήσουν την δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμούν, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τους γονείς να πληρώνουν φροντιστηριακά μαθήματα. Στο Γυμνάσιο οι οργανικές θέσεις είτε χάνονται- αφού ο τρόπος υπολογισμού οργανικών δεν λαμβάνει υπόψιν του τις ιδιαίτερες συνθήκες της β΄ ξένης γλώσσας (επιλογή από τους μαθητές Γαλλικά Γερμανικά- δεν διδάσκονται σε όλα τα τμήματα του σχολείου)-, είτε τα εξαφανίζει ο γνωστός αλγόριθμος-κόφτης του Υπουργείου. Τέλος και ενώ η β΄ ξένη γλώσσα εισήχθη από το σχολικό έτος  2020-2021 και στα Λύκεια, πάλι το Υπουργείο δεν προέβη στην σύσταση οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα τα κενά να εμφανίζονται ως λειτουργικά και να καλύπτονται από αναπληρωτές.

Τον Μάιο του 2021 η εγκύκλιος μετατάξεων περιείχε 29 οργανικά κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έναν αριθμό που φυσικά δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, αρκεί να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν προσληφθεί 625 αναπληρωτές. Εν συνεχεία συστάθηκαν 40 νέες οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια και ακολούθησαν οι διορισμοί, που για τον κλάδο μας ήταν μόλις 53 (ποσοστό 0,45%) σε σύνολο 11.700! Μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας, και ενώ το 50% των μαθητών πλέον επιλέγει τα Γερμανικά ως β΄ ξένη γλώσσα, το Υπουργείο επιλέγει να εθελοτυφλεί κ να εμμένει στις παράλογες αυτές πρακτικές κ αποφάσεις.

 

Κι ενώ τα περσινά οργανικά κενά δεν καλύφθηκαν όλα με τους διορισμούς κ φέτος υπήρξαν 35 συνταξιοδοτήσεις & 17 μετατάξεις από τον κλάδο μας σε άλλους κλάδους, τα οργανικά κενά που εμφανίστηκαν στην εγκύκλιο των μετατάξεων αντί να αυξηθούν έγιναν μόλις 8! Το Υπουργείο που σε κάθε συνέντευξη που παραχωρεί η κ. Κεραμέως ισχυρίζεται πως θέλει να εξαλειφθεί ο στρεβλός θεσμός του αναπληρωτή, αναγνωρίζει μόνο 8 οργανικά κενά, ενώ έχει προσλάβει 403 αναπληρωτές ΠΕ07 για το σχολικό έτος 2021-2022. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι οι λιγοστές οργανικές θέσεις που συστήνονται και τόσο σπάνια όσο συστήνονται, διατίθενται πρωτίστως για την κάλυψη υπεράριθμων μονίμων συναδέλφων και όσων είναι σε διάθεση από την εκάστοτε διεύθυνση, ενώ συχνά οργανικά κενά χαρακτηρίζονται ως λειτουργικά, γεγονότα που σαφώς επηρεάζουν και τα κενά που απομένουν για διορισμούς. 

Συν τοις άλλοις ένας σεβαστός αριθμός συναδέλφων μας εργάζεται και στις δυο βαθμίδες δημόσιας εκπαίδευσης για περισσότερα απο 15 συναπτά χρόνια,  εκπληρώνοντας τα διδακτικά καθήκοντα στο έπακρο, συμπληρώνοντας ωράριο σε 5 ως 7 σχολικές μονάδες, διανύοντας άπειρα χιλιόμετρα μεταξύ των σχολείων,  όντες υπό καθεστώς ελαστικής εργασιακής ομηρίας ως ΑΜΩ, μιας και τα κενά που δηλώνονται από το υπουργείο ως πλήρους ωραρίου είναι ελάχιστα, ώστε να εργαστούν οι συνάδελφοι ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες ειδικότητες. Εκ του αποτελέσματος πολλοί συνάδελφοί μας έχουν υπηρετήσει σε έναν υπέρογκο αριθμό δημόσιων σχολείων πλέον 15ετίας και δεν μπορούν να αξιώσουν μια μόνιμη θέση ύστερα από τόσα έτη αναπλήρωσης, με τόσο λίγα διαθέσιμα οργανικά κενά. 

Ζητάμε να μας απαντήσει η κ. Κεραμέως, γιατί δεν προβαίνει σε σύσταση οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ07, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύσουν την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε συνολικά 26.000 διορισμούς που θα έχουν γίνει σε δύο χρόνια, να αντιστοιχούν συνολικά 61 θέσεις στους εκπαιδευτικούς Γερμανικών, ύστερα από τόσα έτη αδιοριστίας και άλλα τόσα αναπλήρωσης. Είναι προκλητικό σε μια εποχή που η πολυγλωσσία είναι ζητούμενο, να απαξιώνεται ο ρόλος των εκπαιδευτικών Γερμανικής Φιλολογίας και να υπάρχει τέτοια ανισορροπία στην κατανομή των θέσεων διορισμού.

ΖΗΤΑΜΕ εν’ όψει των επικείμενων διορισμών:

  • άμεση σύσταση οργανικών θέσεων σε Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 
  • να δοθεί ικανοποιητικός αριθμός θέσεων διορισμού κατά την κατανομή  στο προσεχές διάστημα και στις δυο βαθμίδες.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Α’βάθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κ. Ζ. Μακρή

Γενικό Γραμματέα Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδκής Αγωγής κ. Α. Κοπτσή

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω