ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ E-wall

Αυξήσεις, Φόροι, εισφορές και «δώρα»: Το «καλάθι» της ΔΕΘ – Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Τί προβλέπει το κυβερνητικό «καλάθι» της ΔΕΘ για το 2026 – Στο τραπέζι και η επαναφορά των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους

Με αρχικό προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ ξεκινά το «καλάθι» παρεμβάσεων που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Το πακέτο θα αφορά κυρίως το 2026, με δυνατότητα επέκτασης, υπό προϋποθέσεις, και σε νέα μέτρα την άνοιξη του 2026, εφόσον το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος.

Η Κατάργηση της Μονιμότητας στο Δημόσιο – Προετοιμάζεται το Έδαφος για Συνταγματική Αναθεώρηση

Δημοσιονομικός χώρος και νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το περιθώριο για παρεμβάσεις καθορίζεται από την προβλεπόμενη αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3,7% από το 2025 στο 2026. Το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνει και 600 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής – υπό την έγκριση της Κομισιόν.

Πέραν τούτων, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι την άνοιξη του 2026 θα αποτυπωθεί και πρόσθετος χώρος, ανάλογα με την απόδοση των φορολογικών εσόδων και την οριστικοποίηση των στοιχείων του 2025.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται

Στο επίκεντρο των σχεδιασμών βρίσκεται:

  • Αναμόρφωση φορολογικής κλίμακας: Προτείνεται εισαγωγή ενδιάμεσου συντελεστή 15% για εισοδήματα 10.001 – 20.000 ευρώ (αντί του άλματος στο 22%), με κόστος 600 εκατ. ευρώ.
  • Αναθεώρηση τεκμηρίων διαβίωσης: Προβλέπεται μείωση κατά 30%, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενδεχομένως όμως να μετατεθεί για το 2027.
  • Αναθεώρηση αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και υποκαταστήματα.
Δημοφιλή!!  Η Κατάργηση της Μονιμότητας στο Δημόσιο – Προετοιμάζεται το Έδαφος για Συνταγματική Αναθεώρηση

Δημόσιοι υπάλληλοι και πιθανή επαναφορά των «δώρων»

Ιδιαίτερη σημασία για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους έχει το ενδεχόμενο επαναφοράς των παραδοσιακών επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας, που είχαν κοπεί λόγω μνημονίων και κρίθηκαν συνταγματικά ανεκτά από το ΣτΕ το 2019.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο είναι τα βασικά σενάρια:

  1. Θέσπιση 13ου μισθού, πλήρως ενταγμένου στον προϋπολογισμό, με κόστος έως 1,5 δισ. ευρώ.
  2. Επαναφορά επιδομάτων με την παλιά μορφή:
    • 250 ευρώ για Πάσχα και θερινή άδεια, και 500 ευρώ για Χριστούγεννα στους δημοσίους υπαλλήλους.
    • Αντίστοιχα, για συνταξιούχους: 200 ευρώ για Πάσχα και άδεια, 400 ευρώ για Χριστούγεννα.

Το ενδεχόμενο εφαρμογής τους τοποθετείται για το 2027, με προϋπόθεση τη διατήρηση της δημοσιονομικής ευστάθειας και της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.

Σκεπτικισμός και πολιτικές δηλώσεις

Αν και το σχέδιο επεξεργάζεται από το οικονομικό επιτελείο, μέχρι στιγμής ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν έχει εκφραστεί θετικά για την επαναφορά των δώρων. Ομοίως, ο πρωθυπουργός τηρεί στάση αναμονής. Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε πρόσφατα ότι «οι αυξήσεις έχουν ήδη δοθεί στους εκπαιδευτικούς», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αναμένονται νέες γενναίες παρεμβάσεις.

Η συζήτηση για την επαναφορά των δώρων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ιδιωτικοί υπάλληλοι συνέχισαν να τα λαμβάνουν, σε αντίθεση με τους δημοσίους και τους συνταξιούχους. Η σωρευτική απώλεια εισοδήματος από το 2013 έως το 2024 εκτιμάται στα 50 δισ. ευρώ, ποσό που έχει επηρεάσει δραστικά την αγοραστική δύναμη και την κατανάλωση.

Δημοφιλή!!  5,1 Δις Πλεόνασμα – Και Όμως «Δεν Υπάρχουν Χρήματα για τα Δώρα»

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να αντιληφθεί, ότι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την κατανάλωση.

Πηγή δεδομένων: Ο.Τ.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω