ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ E-wall

Θεσμική Συνεργασία ΕΚΤ – Πανεπιστημίου Πειραιώς: Μνημόνιο για Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία

Στρατηγική σύμπραξη με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία και την οικονομία


Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη θεσμική και αναπτυξιακή σημασία, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας την Τρίτη 13 Μαΐου 2025. Η τελετή έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΤ και παρόντες ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης.

Η συνεργασία αποσκοπεί στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξωστρέφεια.


Ενίσχυση του εθνικού οικοσυστήματος καινοτομίας

Το Μνημόνιο προβλέπει κοινές δράσεις, αξιοποίηση υποδομών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο φορέων. Επίκεντρο των συνεργειών θα αποτελέσουν η επιστημονική τεκμηρίωση, η ψηφιοποίηση περιεχομένου, η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών καθώς και η προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας προς την κοινωνία και την οικονομία.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε τη συνεργασία ως «στρατηγική», επισημαίνοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Πειραιώς είναι από τα πιο δραστήρια πανεπιστήμια της χώρας» και επαινώντας το ΕΚΤ για τη διαχρονική συμβολή του «στην τεκμηριωμένη χάραξη δημόσιων πολιτικών».


Έμφαση σε εξωστρέφεια και διεθνείς συμπράξεις

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας, εστιάζοντας στην ανάγκη συνεργειών και εξωστρέφειας στο σύγχρονο πανεπιστήμιο. Ανέδειξε τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, όπως το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης με το Purdue University, τονίζοντας πως τέτοιες συνεργασίες συνιστούν παραδείγματα “win-win” προσεγγίσεων για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δημοφιλή!!  13η Επιστημονική Συνάντηση Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού με θέμα «Ενσώματη και Μηχανική Μάθηση»

Το ΕΚΤ στο επίκεντρο της καινοτομίας

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΚΤ ως γέφυρας μεταξύ της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, επισημαίνοντας πως η εμπειρία του οργανισμού και οι υφιστάμενες ψηφιακές του υποδομές –όπως το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών και οι πλατφόρμες ePublishing– μπορούν να υποστηρίξουν τη νέα αυτή συνεργασία με ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κοινό εμβληματικό έργο “AI Factory Pharos”, το οποίο έχει στόχο την προσέλκυση εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού και την αντιστροφή του brain drain σε brain gain.


Σταθερή στήριξη και κοινό όραμα

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΤ, Ομ. Καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης, υπογράμμισε τη σημασία του κοινού οράματος και της θεσμικής συνεργασίας, ενώ ο Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, έκανε λόγο για «συνεργασία ουσίας με πραγματικό αποτύπωμα».

Στην τελετή παρευρέθηκαν και στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τη διακυβερνητική στήριξη της πρωτοβουλίας.


Συγκεκριμένες δράσεις και επόμενα βήματα

Η συνεργασία προβλέπει:

  • Συνδιοργάνωση δράσεων και επιστημονικών εκδηλώσεων

  • Εκπόνηση διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών σε σύγχρονα γνωστικά πεδία

  • Παραγωγή κοινών επιστημονικών δημοσιεύσεων

  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε big data, στατιστική ανάλυση, τεχνητή νοημοσύνη και data mining

  • Διασύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας

Δημοφιλή!!  13η Επιστημονική Συνάντηση Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού με θέμα «Ενσώματη και Μηχανική Μάθηση»

Η συνεργασία αναμένεται να λειτουργήσει ως πρότυπο θεσμικής σύμπραξης μεταξύ ενός εθνικού ερευνητικού φορέα και ενός δημόσιου πανεπιστημίου, με ορατό και μετρήσιμο αντίκτυπο στην εκπαιδευτική και ερευνητική πραγματικότητα της χώρας.

Χιλιάδες Κενές Θέσεις στα Πανεπιστήμια – Πώς η ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) Οδηγεί σε Άδειες Αίθουσες και Υπερφορτωμένα Τμήματα

Σοκ στις Τιμές Φοιτητικής Κατοικίας: Η Κατάσταση σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω