E-wall

ΔΕΘ 2025: Φοροελαφρύνσεις έως 4 Δισ. – Κατάργηση Προσωπικής Διαφοράς & 13η Σύνταξη: Τι μελετά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση ή μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την επιστροφή της 13ης σύνταξης. Δείτε τι αλλάζει για 670.000 συνταξιούχους, ποια σενάρια εξετάζονται και τι μέτρα έρχονται το 2026.

Σχέδιο για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και «παράθυρο» για 13η σύνταξη: Τι μελετά η κυβέρνηση

Σημαντικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στο φορολογικό χάρτη σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει της παρουσίασης των νέων μέτρων στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Στο τραπέζι βρίσκονται δύο κρίσιμα σενάρια: η σταδιακή ή οριστική κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η πιθανή επαναφορά της 13ης σύνταξης υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης.

Η προσωπική διαφορά «φρενάρει» τις αυξήσεις

Η προσωπική διαφορά που θεσπίστηκε με τον Ν. Κατρούγκαλου το 2016, εξακολουθεί να στερεί σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους το δικαίωμα να λαμβάνουν ετήσιες αυξήσεις. Ειδικότερα, περίπου 670.000 συνταξιούχοι δεν έχουν δει αυξήσεις στις αποδοχές τους την τελευταία τριετία, καθώς οι αυξήσεις συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά. Η κυβέρνηση εξετάζει πλέον δύο εναλλακτικά σενάρια:

  1. Οριστική κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
    Με αυτό το σενάριο θα απελευθερωθούν αυξήσεις για περίπου 670.000 συνταξιούχους. Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 580 εκατ. ευρώ – αυξημένο κατά 160 εκατ. σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως το κόστος μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών λόγω του μεγαλύτερου αριθμού εργαζόμενων συνταξιούχων.

  2. Μερική κατάργηση μέσω «κουρέματος» της προσωπικής διαφοράς
    Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η προσωπική διαφορά περιορίζεται π.χ. στα 300 ευρώ. Συνταξιούχοι με υψηλότερες διαφορές (π.χ. 550 ευρώ) θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς στα 250 ευρώ, επιταχύνοντας τη λήψη αυξήσεων από το 2026 και μετά.

Δημοφιλή!!  Πληρωμές Συντάξεων, Επιδομάτων και Εφάπαξ: Τι θα δοθεί από 22 έως 25 Απριλίου

Το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης

Παράλληλα, μελετάται η επιστροφή της 13ης σύνταξης – όχι με τη μορφή πλήρους επιπλέον σύνταξης, αλλά ως εφάπαξ ενίσχυση. Τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν:

  • 500 ευρώ εφάπαξ στους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ.

  • 500 ευρώ σε δύο δόσεις (Χριστούγεννα και Πάσχα) για όλους τους συνταξιούχους.

  • Ολόκληρη σύνταξη στο τέλος κάθε έτους, σενάριο με περιορισμένες πιθανότητες λόγω κόστους.

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των μέτρων αυτών από τις οφειλές που θα εισπράξει το ΚΕΑΟ με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος για μια τέτοια παροχή αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Πακέτο μέτρων έως 4 δισ. ευρώ το φθινόπωρο

Το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στους συνταξιούχους. Στο επίκεντρο των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ βρίσκονται φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις, συνολικού ύψους έως και 4 δισ. ευρώ, με έτος εφαρμογής το 2026. Μεταξύ αυτών:

  1. Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα: Εξετάζεται η προσθήκη νέου ενδιάμεσου συντελεστή και η αύξηση του ορίου εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή 44%.

  2. Ελάφρυνση φορολογίας ακινήτων για ιδιοκτήτες και μικροεισοδηματίες.

  3. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, για δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών.

  4. Επιδότηση ενοικίου και επιτοκίων για νέους χαμηλόμισθους και ζευγάρια, λόγω της στεγαστικής κρίσης.

  5. Παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο τεκμαρτό εισόδημα.

Δημοφιλή!!  Πληρωμές Συντάξεων, Επιδομάτων και Εφάπαξ: Τι θα δοθεί από 22 έως 25 Απριλίου

Το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως τον Ιούνιο, καθώς και τις εξελίξεις στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τον εμπορικό πόλεμο. Εγκύκλιος Υπουργείου Οικονομικών: Νέοι Βασικοί Μισθοί για Δημοσίους Υπαλλήλους (Μισθολογικά Κλιμάκια)

Αναλυτικά οι Νέοι Καθαροί Μισθοί για Όλες τις Κατηγορίες Εκπαιδευτικών

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω