«Παρατράγουδα» στις επιλογές στη Βουλή – Όταν η Αριστεία Πηγαίνει Περίπατο
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ανακτήσει την πολιτική του αξιοπιστία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη ρητορική της αξιολόγησης και της αριστείας, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής φαίνεται να λειτουργεί με… παλαιά υλικά. Οι πρόσφατες επιλογές δύο νέων προϊσταμένων στη Διεύθυνση Διαρκών Επιτροπών της Βουλής προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και παρασκηνιακές «μουρμούρες» στο Κοινοβούλιο, αφού έγιναν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, και με προσόντα αμφίβολης συνάφειας με τις απαιτήσεις των θέσεων. Μισθολογικά Κλιμάκια στο Δημόσιο: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε
Η είδηση ότι οι εν λόγω επιλογές έγιναν από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής , χωρίς να τηρηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, δεν άργησε να «βοήσει» στους διαδρόμους της Βουλής. Όσοι γνωρίζουν, μιλούν για ευθεία παρέμβαση που υπονομεύει κάθε έννοια αξιολόγησης, υπέρ —για ακόμη μία φορά— των “δικών μας παιδιών”.
Η ειρωνεία των καιρών
Το χτύπημα στην έννοια της αξιοκρατίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο φόντο των τραγικών εξελίξεων με την υπόθεση των Τεμπών, που έχουν προκαλέσει τεράστια φθορά στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένως δεσμευτεί δημόσια για ένα νέο πλαίσιο αξιοκρατικών επιλογών στον δημόσιο τομέα, προσπαθώντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα. Ψηφιακή Υπογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων μέσω του gov.gr / Οδηγός βήμα βήμα
Ωστόσο, φαίνεται πως άλλοι λογαριασμοί γίνονται στο εσωτερικό της Βουλής, όπου η «παραδοσιακή» διαχείριση των θέσεων ευθύνης συνεχίζει να βασίζεται στην κομματική ταυτότητα και όχι στα βιογραφικά. Μια «λογική» γνώριμη από το παρελθόν —τόσο γνώριμη που φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτη.
Τα ψιλά γράμματα της αξιολόγησης
Για το επιτελείο του Πρόεδρου, όπως όλα δείχνουν, η αξιολόγηση είναι μια θεωρητική έννοια, καλή μόνο για συνεντεύξεις και προεκλογικά φυλλάδια. Στην πράξη, όπως καταγγέλλουν και στελέχη της Βουλής, οι θέσεις καλύπτονται με διαδικασίες-εξπρές, με «τυπικά» κριτήρια και χωρίς διαφάνεια.
Η εικόνα αυτή εκθέτει όχι μόνο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά συνολικά τον θεσμό, την ώρα που το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να πείσει τους πολίτες για αλλαγή σελίδας και στροφή σε μία πιο αξιοκρατική, σύγχρονη δημόσια διοίκηση.
Ο παλιός… καλός τρόπος
Η «επιστροφή» στο δόγμα των «δικών μας παιδιών» θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της ΝΔ — τότε που τα στελέχη της λαϊκής δεξιάς ελέγχαν κομβικές θέσεις όχι λόγω ικανοτήτων, αλλά λόγω κομματικής προσήλωσης.