Φτωχοποίηση και Καταστολή: «Δεν Πάει Άλλο»: Εκπαιδευτικοί Καταγγέλλουν Διώξεις και Υποβάθμιση της Παιδείας
Εκπαίδευση σε Κρίση: Διώξεις, Φτωχοποίηση και Καταστολή
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν μια πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα και στο δημόσιο σχολείο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι τέσσερις μεγαλύτερες ομοσπονδίες εκπαιδευτικών – ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ – έκαναν λόγο για διώξεις, φτωχοποίηση, απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και σκληρή καταστολή.
Καθημερινές Στάσεις Εργασίας και Πανεργατική Απεργία
Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) έχει κηρύξει στάσεις εργασίας μίας ώρας καθημερινά από 1 έως 30 Απριλίου 2025, δίνοντας στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να αντιδράσουν στην εφαρμογή του νόμου 4823/21 και της Υπουργικής Απόφασης 9950/ΓΔ5. Παράλληλα, οι ομοσπονδίες καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 9ης Απριλίου, όπου οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στο δρόμο μαζί με εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Διώξεις και Φτωχοποίηση των Εκπαιδευτικών
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, αναφέρθηκε στις πάνω από 2.000 διώξεις εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χρύσας Χότζογλου, που βρίσκεται στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα, ανέδειξε το ζήτημα της οικονομικής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών. Την τελευταία 15ετία, οι μισθοί τους έχουν μειωθεί κατά 45%, ενώ τα σχολεία λειτουργούν με μειωμένες κρατικές δαπάνες κατά 35% από το 2008. Οι αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο και στις λειτουργικές ανάγκες επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις σχολικές μονάδες.
Καταστολή και Κυβερνητική Απαξίωση
Στη συνέντευξη Τύπου, οι ομοσπονδίες κατήγγειλαν τη βίαιη καταστολή των ΜΑΤ κατά των εκπαιδευτικών που διαδήλωναν στις 29 Απριλίου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν τρομοκρατούμαστε» διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωρής Τσούχλος, κατήγγειλε την αδιαφορία της κυβέρνησης, που αρνείται να συναντήσει τους εκπαιδευτικούς, ενώ αναφέρθηκε στην τραγική υποστελέχωση των σχολείων και την ύπαρξη 50.000 αναπληρωτών λόγω της ανυπαρξίας διορισμών την τελευταία δεκαετία.
Ειδική Αγωγή σε Εγκαταλελειμμένα Κτίρια
Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Γιάννης Φασουλάκης, περιέγραψε την κατάσταση των ειδικών σχολείων ως τριτοκοσμική. Πολλά λειτουργούν σε ακατάλληλα, προκάτ κτίρια χωρίς βασικές υποδομές, ενώ στα ΚΕΔΑΣΥ λείπουν ακόμα και στοιχειώδεις χώροι για θεραπευτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Τι ισχύει; Μύθοι, ανακρίβειες και υπερβολές.
Ιδιωτικά Σχολεία και Εργασιακός Μεσαίωνας
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, μίλησε για συνθήκες ομηρίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, καταγγέλλοντας τη διασύνδεση των funds με τη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως επεσήμανε, το νέο σύστημα εισαγωγής στα ιδιωτικά ΑΕΙ επιτρέπει σε μαθητές να περνούν με πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες από τις απαιτούμενες για τα δημόσια πανεπιστήμια, υπονομεύοντας την έννοια της ακαδημαϊκής αριστείας.
Ένα Σχολείο για Όλους ή για τους Λίγους;
Οι εκπαιδευτικοί απευθύνουν κάλεσμα σε μαθητές, γονείς και την κοινωνία για μαζική στήριξη των αγώνων τους. Όπως τονίζουν, η μάχη δεν αφορά μόνο τους μισθούς ή τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά το ίδιο το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ:
«Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών μας. Για ένα σχολείο που οι εκπαιδευτικοί θα εργαζόμαστε αξιοπρεπώς. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε».