Η Φυσική Αγωγή στο Περιθώριο: Η Απαξίωση του Κλάδου ΠΕ11 και η Αναγκαιότητα Άμεσων Παρεμβάσεων
ΠΕ11 ” Το τάξιμο δεν χαλάει…. το δώσιμο σίγουρα χαλάει….!!!”
Αξιοτιμη κ. Ζαχαράκη και αγαπητοί/ες αναγνώστες/τριες,
Ελπίζω το παρόν άρθρο να σας βρίσκει όλους και όλες υγιείς, χαρούμενους και ευτυχισμένους. Ονομάζομαι Τ.Α. και ανήκω στον κλάδο ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής). Μετά τη σημερινή ορκωμοσία των νέων υπουργών, αναρωτήθηκα πόσο αληθινή είναι η λαϊκή ρήση: «Το τάξιμο δεν χαλάει… το δόσιμο χαλάει».
Αφορμή για τη σκέψη αυτή είναι οι υποσχέσεις των προηγούμενων υπουργών Παιδείας, όπως η κα Ζαχαράκη, οι οποίοι εξήγγειλαν σειρά μεταρρυθμίσεων για τον κλάδο μας, αλλά καμία δεν υλοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, είχαν ανακοινωθεί:
- Αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής,
- Δημιουργία αθλητικών σχολείων,
- Σύσταση νέων οργανικών θέσεων,
- Ένταξη του μαθήματος στο νηπιαγωγείο.
Τι από όλα αυτά έγινε πραγματικότητα; Απολύτως τίποτα! Η αναβάθμιση του μαθήματος δεν προχώρησε, τα αθλητικά σχολεία μετατίθενται συνεχώς και οι υποσχέσεις μένουν απλές δηλώσεις. Από τα 13 εξαγγελθέντα αθλητικά σχολεία, μόλις δύο αναμένεται να ξεκινήσουν – και για αυτά διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες.
Η Κατάσταση των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής
Η καθημερινότητα των συναδέλφων μου είναι γεμάτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η έλλειψη σταθερής εργασίας και η απαξίωση του κλάδου έχουν οδηγήσει στην επαγγελματική στασιμότητα. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, υπήρχε ένα λογοπαίγνιο με τις αρχικές του Τ.Ε.Φ.Α.Α.: «Τώρα Είμαστε Φοιτητές, Αύριο Άνεργοι». Τότε γελούσαμε, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα μας δικαιώνει. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής κατέχουν υψηλά προσόντα – μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, πιστοποιήσεις – όμως οι προσλήψεις είναι ελάχιστες. Από τους 9.600 γυμναστές, μόλις 1.700 εργάζονται σε ετήσια βάση. Τα Επαγγέλματα του Μέλλοντος
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η μέση ηλικία διορισμού, που φτάνει τα 50 έτη! Πόσο παραγωγικός μπορεί να είναι ένας γυμναστής όταν διορίζεται σε αυτή την ηλικία; Η Φυσική Αγωγή απαιτεί σωματική δραστηριότητα, καθοδήγηση και ενεργή συμμετοχή του εκπαιδευτικού – κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολο με την ηλικία.
Η Έλλειψη Στρατηγικής στην Εκπαίδευση και στον Αθλητισμό
Η Πολιτεία φαίνεται να υποβαθμίζει συστηματικά τη σημασία της Φυσικής Αγωγής. Ενώ γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, προτιμήθηκε η άμεση ένταξη των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο, ενώ η Φυσική Αγωγή παραμένει εκτός προγράμματος. Επιπλέον, η διοίκηση δεν δείχνει την απαιτούμενη ευαισθησία σε φαινόμενα βίας στον αθλητισμό, τη στιγμή που η εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού θα μπορούσε να διαμορφώσει πιο υγιείς προσωπικότητες.
Είναι αδιανόητο ένα τόσο σημαντικό μάθημα να περιορίζεται, να αντικαθίσταται από άλλες ειδικότητες και να μην εφαρμόζονται οι θεσμοθετημένες αποφάσεις για τα αθλητικά σχολεία.
Η Ανάγκη για Άμεση Παρέμβαση
Ο ελληνικός αθλητισμός έχει μεγάλη ιστορία, αλλά οι επιτυχίες του φθίνουν σταδιακά. Η έλλειψη επενδύσεων στην αναπτυξιακή ηλικία των μαθητών αντικατοπτρίζεται στην πτώση των ελληνικών διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να συγχαίρουμε τους αθλητές μας, πρέπει να επενδύσουμε στις βάσεις: το ελληνικό δημόσιο σχολείο.
Οι προτάσεις μας για μια ουσιαστική αλλαγή είναι:
- Καταγραφή των λειτουργικών κενών στη Φυσική Αγωγή,
- Σύνδεση των προσλήψεων με τις συνταξιοδοτήσεις, όπως γίνεται σε άλλους κλάδους,
- Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία αθλητικών σχολείων,
- Άμεση ένταξη της Φυσικής Αγωγής στο νηπιαγωγείο.
Η Φυσική Αγωγή Αξίζει τον Σεβασμό που της Αναλογεί
Η εκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τον ρόλο της Φυσικής Αγωγής. Η υποβάθμιση του κλάδου ΠΕ11 δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά το μέλλον της υγείας και της αθλητικής κουλτούρας της χώρας μας.
Καλώ την κα Ζαχαράκη και όλους τους υπεύθυνους να στηρίξουν την προσπάθεια των καθηγητών Φυσικής Αγωγής, ώστε να αποκατασταθεί ο σεβασμός και η αναγνώριση που αξίζει στο μάθημά μας. Αν πραγματικά επιθυμούμε ένα υγιές μέλλον για τους μαθητές μας, πρέπει να δράσουμε τώρα.
Με σεβασμό,
Τ.Α.