OIG2 1

Όσοι νεοδιόριστοι συμπλήρωσαν διετία πρέπει να μονιμοποιηθούν ΤΩΡΑ – Η ΔΟΕ να πιέσει με όλες τις διαδικασίες για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Όπως έχει γίνει γνωστό η ιστορική απόφαση του διοικητικού εφετείου Αθηνών δικαιώνει απόλυτα τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και ξεκάθαρα προκύπτει από το σκεπτικό της, ότι στους εκπαιδευτικούς που κατά το χρόνο συμπλήρωσης της διετούς υπηρεσίας τους, η πολιτεία δεν παρείχε τη δυνατότητα ολοκλήρωσης αξιολόγησης, οφείλει να τους μονιμοποιήσει ανεξάρτητα με το εάν έχουν αξιολογηθεί ή όχι. Ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας δηλαδή, που προβλέπει πράξη μονιμοποίησης στη διετία, προφανώς και δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται ala carte, όταν θυμηθεί η κάθε υπηρεσία και όταν μετά από 4-5-10 χρόνια ολοκληρώσει μια αξιολόγηση. Τώρα φαντάζει αυτονόητο αυτό, δεν ήταν αυτονόητο όμως για τις περισσότερες διευθύνσεις εκπαίδευσης που προτίμησαν να εφαρμόσουν προφορικές οδηγίες-προτροπές σε παράνομες πράξεις-αντί της νομοθεσίας. Δεν ήταν αυτονόητο για όσες διευθύνσεις ανακάλεσαν τις πράξεις μονιμοποίησης που οι ίδιες είχαν εκδώσει. Δεν ήταν αυτονόητο για πολλούς άλλους που έλεγαν στους νεοδιόριστους, όταν έκαναν κινητοποιήσεις και προσφυγές ότι είναι χαμένος κόπος και ότι ξεχάστε το και άλλες τέτοιες ανοησίες. Δυστυχώς όμως είχαμε πάλι την εμφάνιση μερικών τέτοιων, οπαδών της υποβάθμισης και τις παραπλάνησης. Κάποιοι βγήκαν και είπαν “έλα μωρέ μόνο τους νεοδιόριστους του 2020 αφορά”. Κάνουν πάλι λάθος. Και να προσέχουν γιατί κοντεύει να εκδικαστεί και προσφυγή νεοδιόριστων του 2021 και θα βγει πάλι κανένα αποτέλεσμα και μετά θα λένε ξανά “α τελικά αυτονόητο ήταν και αυτό”.

Για να σοβαρευτούμε όμως, εδώ έχουμε μια δικαστική απόφαση, τεράστιο όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών. Επομένως αντί η ΔΟΕ να βγάζει χλιαρές ανακοινώσεις που να λένε ότι “να εμείς σας είχαμε πει να προσφύγετε”(ευχαριστούμε πολύ!), ίσως πρέπει να βγει επιτέλους μπροστά και απαιτήσει τη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων που συμπλήρωσαν διετία με όλα τα νόμιμα μέσα, άμεσα. Για τους νεοδιόριστους του 2021 μάλιστα δεν είχε θεσπιστεί ούτε όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο αξιολόγησης, όταν συμπλήρωναν διετία, όπως ακριβώς και για αυτούς του 2020. Ήδη οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και οι νεοδιόριστοι της Δυτικής Αττικής οργανώνουν μεγάλη κινητοποίηση στη διεύθυνση εκπαίδευσης τους, όπου θα απαιτήσουν την άμεση έκδοση ΟΛΩΝ των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης. Ήδη στην Α Αθήνας τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών καλούν τους νεοδιόριστούς τους να καταθέσουν επίσημο υπηρεσιακό αίτημα προς το ΠΥΣΠΕ με το οποίο να ζητούν την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων, ενώ ήδη ετοιμάζεται και σχετικό εξώδικο. Αυτά όμως δεν μπορεί να γίνονται σποραδικά εδώ κι εκεί, αλλά ίσως θα έπρεπε να οργανωθούν κεντρικά από την ομοσπονδία για όλους. Καλή είναι μια δικαστική νίκη, αλλά ο αγώνας δεν μπορεί να σταματά. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ που προέρχονται από την παράταξη των Παρεμβάσεων:

Δημοφιλή!!  Να ανακληθεί η παράνομη απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Αττικής που πετσοκόβει τα σχολικά τμήματα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ

Βιολέττας Πατέλη (6975308409) και Τάσου Γκαραγκάνη (6974750410)

 Πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στο ΔΣ ΔΟΕ 

Τα επόμενα βήματα και οι ενέργειες του ΔΣ της ΔΟΕ για την αξιοποίηση της δικαστικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δικαιώνει τους/τις νεοδιόριστους/ες

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δικαιώνει τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς πρέπει και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού κινήματος, της ΔΟΕ και των α/θμιων συλλόγων. Ξεκάθαρα ορίζει ότι όλοι/ες οι συνάδελφοι/ες που συμπλήρωσαν τη διετή δόκιμη υπηρεσία τους πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοδικαίως με βάση τα προβλεπόμενα του άρθρου 40 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Στη διαβούλευση στο ΔΣ της ΔΟΕ το αρχικό εισηγητικό κείμενο (ΑΣΕ) και οι προσθήκες μας δεν συγκέντρωσαν πλειοψηφία. Η τελική απόφαση διαμορφώθηκε περικεκομμένη  και αναδιατυπωμένη  χωρίς προτάσεις και  συγκεκριμένα βήματα. Υπενθυμίζουμε την πρότασή που καταθέσαμε: Οι ευθύνες των διευθυντών εκπαίδευσης που ανακάλεσαν τις μονιμοποιήσεις ή δεν προχώρησαν καν σε αυτές, υπακούοντας στις παράνομες προφορικές εντολές του ΓΓ και του ΥΠΑΙΘΑ είναι τεράστιες . Το ΔΣ της ΔΟΕ θα κινηθεί και νομικά και θα δώσει οδηγίες στους ΣΕΠΕ να κάνουν το ίδιο. Δεν υιοθετήθηκε στην τελική ανακοίνωση.

Το τελικό κείμενο και παρά τις αδυναμίες του  αναφέρει πως «Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση επιβάλλει, δικαστικά, την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και πολιτικά ανοίγει τον δρόμο για όλους τους νεοδιόριστους συνολικά. Η απόφαση αυτή αποτελεί όπλο στη φαρέτρα της Ομοσπονδίας, η οποία έχοντας πλήρη επίγνωση του δυσχερούς νομικού και δικαστικού πεδίου, θα συνεχίσει τον πολιτικοσυνδικαλιστικό αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων μας.»

Τώρα κι όχι το Σεπτέμβρη ( ή (ό)ποτε) είναι η στιγμή αναδεικνύοντας  το παράνομο και συνταγματικά επικίνδυνο τρόπο νομοθέτησης και εφαρμογής των νόμων από την Κυβέρνηση να δώσουμε ανάσα στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και να ενισχύσουμε την αντίσταση στην αξιολόγηση που αποτελεί εργαλείο χειραγώγησης/κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίησης των σχολείων.

Δημοφιλή!!  Πλήρωση Θέσεων Θητείας σε Πρότυπα & Πειραματικά Σχολεία ανά Περιφέρεια: Πίνακες Εκπαιδευτικών μετά τις Ενστάσεις 

Επίσης έχουμε επισημάνει  στη διαβούλευση το εξαιρετικά αδύναμο νομικά,  και πολιτικά αντίστοιχο των περιστάσεων  «εξώδικο» που κατατέθηκε από την Ομοσπονδία προς τον ΓΓ για τις απειλές του περί ποινών. Καταθέσαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις (γιατί  εκτός της μομφής προς τις αυθαιρεσίες το εξώδικο πρέπει να δίνει γραμμή υπεράσπισης της νόμιμα προκηρυγμένης Απεργίας Αποχής μας, και να λέει ότι είναι παράνομες ακόμη και οι εγκύκλιοι, αυτοδίκαιη μονιμοποίηση κλπ)

Ρωτάμε αν οι παρατηρήσεις μας προωθήθηκαν στη νομική σύμβουλο; Κατανοούμε το ότι δεν υιοθετήθηκαν είναι πολιτική απόφαση της πλειοψηφίας. Επιπλέον δεν  υπάρχει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για το νομοσχέδιο «Ψηφιακό σχολείο κλπ» (και το θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρό) παρόλο που κατατέθηκε εκ νέου από ΑΣΕ κείμενο  μετά τη μορφωτικών υποθέσεων. Στηρίζουμε το κείμενο αλλά θεωρούμε ότι οι επισημάνσεις -προσθήκες που καταθέσαμε μπορούν τώρα  να ενταχθούν πληρέστερα και να μην κρύψουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης για την τηλε-εκπαιδευση κλπ . Το επισυνάπτουμε  εκ νέου για βοήθεια όλων.  H μη ύπαρξη τοποθέτησης από τη ΔΟΕ  για τα επίδικα του νομοσχεδίου που έχει ήδη εισαχθεί στην Βουλή για ψήφιση διευκολύνει την κυβέρνηση στην επίθεση που πραγματοποιεί μέσω αυτού στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Καταθέτουμε τη συνολική πρότασή μας ως προς τα επόμενα βήματα -ενέργειες και αναμένουμε την τοποθέτηση των παρατάξεων.

Το ΔΣ της  ΔΟΕ άμεσα θα πρέπει να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση  για 

  1. επίδοση εξώδικων σε όλες τις ΔΙΠΕ -ΠΥΣΠΕ (ή από τους κατά τόπους συλλόγους) για τη  έκδοση διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης όλων των νεοδιόριστων που έχουν συμπληρώσει πλήρη διετή δόκιμη προϋπηρεσία ( συμπληρωματικά: νέο εξώδικο & άμεσα προσφυγές )
  2. προσφυγές των νεοδιόριστων που δεν έχουν ακόμη προσφύγει αν και ακυρώθηκαν οι  διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης.
  3. προσφυγές των νεοδιόριστων που δεν προσέφυγαν γιατί δεν είχαν βγει οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης
  4. Να καλέσει όλους τους/τις νεοδιόριστους/ες του 2020 & 2021 να συντεταγμένα να συμπληρώσουν αίτημα (υπηρεσιακή αίτηση)  που θα απαιτούν άμεση υλοποίηση των ενεργειών για την μονιμοποίησή τους από το ΠΥΣΠΕ που ανήκουν. Θα δημιουργήσει ένα γεγονός πανελλαδικά- μοχλό πίεσης και όπλο στα χέρια των απεργών εκπαιδευτικών. Υποχρέωση της Ομοσπονδίας είναι να υπερασπιστεί την προκηρυγμένη ΑΑ και τους μετέχοντες σε αυτή με όλα τα μέσα.
  5. Απεργία ( 24ωρη ή 48ωρη) το Σεπτέμβρη με κύριο αίτημα την ακώλυτη μονιμοποίηση όλων και την κατάργηση του  ν.4823
  6. Μαζικές  Κινητοποιήσεις στο τέλος του Αυγούστου /αρχές Σεπτέμβρη στις ΔΙΠΕ . 
Δημοφιλή!!  ΑΔΕΔΥ: Νομοσχέδιο-ταφόπλακα της δημόσιας ψυχικής Υγείας και της δημόσιας Απεξάρτησης δεν πρέπει να περάσει!

Το να τροφοδοτήσουμε με όπλα και να ανοίξουμε δρόμους με όλα τα μέσα είναι αυτό που οφείλουμε στο εκπαιδευτικό κίνημα και στους/στις  νεοδιόριστους/ες.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω