ΚΟΣΜΟΣ

«Σπίτι μου»: Πότε θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα για χαμηλότοκα δάνεια ηλικίας 25-39 ετών – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Εντός των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα ακολουθήσει η πρόσκληση προς τις τράπεζες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί ο Οδηγός εφαρμογής του προγράμματος.

Συνεπώς, τον Μάρτιο θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και θα ακολουθήσει η έγκριση από τις τράπεζες.

Δικαιούχοι για τα άτοκα ή φθηνά στεγαστικά δάνεια είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

 

Το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για τους πολύτεκνους (άνω των τριών παιδιών) ακόμη κι αν τα τέκνα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια εξόφλησης του δανείου. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας και έτος κατασκευής έως το 2007.

  • Δόσεις. Η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα), ενώ για δάνειο 150.000 η μηνιαία δόση φτάνει στα 434 ευρώ για 30 έτη αποπληρωμής. Στην πρώτη περίπτωση οι ετήσιοι τόκοι είναι 1.680 ευρώ λιγότεροι και στη δεύτερη 2.640 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του δανείου και τα εισοδηματικά κριτήρια οι τράπεζες θα ορίσουν το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα απαιτείται κατά περίπτωση.
    Τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της ΔΥΠΑ θα είναι άτοκα, ενώ για το ποσό των τραπεζών (1/4 του δανείου) η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη να οριστεί πλαφόν στο ύψος του ανώτατου επιτοκίου που θα μπορούν να επιβάλουν τα τραπεζικά ιδρύματα.
  • Επιτόκιο. Το ύψος του επιτοκίου που θα επιβάλουν οι τράπεζες για το 25% του δανείου έχει κλειδώσει ότι θα είναι ίσο με Euribor του τελευταίου τριμήνου του έτους προσαυξημένο κατά 4%. Με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα και τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες το επιτόκιο για το σύνολο του δανείου υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,25%-1,5%. Επίσης για τη λήψη στεγαστικού δανείου θα απαιτείται η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη κατά 10% επί της αξίας του ακινήτου.
Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

Εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία: Πολλαπλά τα οφέλη από την εφαρμογή της

Έως το τέλος Ιανουαρίου θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος.

Επίσης επισημαίνεται πως όσοι λάβουν δάνεια μέσω του εν λόγω προγράμματος, θα πρέπει να το αποπληρώσουν μέσα σε 30 χρόνια και πως το επιτόκιο της δόσης θα είναι 1%.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή είναι ελεύθεροι.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω