Τρία Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέφουν στην Ελλάδα από το Βατικανό

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο που έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα και ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα επαναπατρίζονται με την “ευλογία” του Πάπα.

Σε επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζεται: «Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».
Υποστηρικτικό ρόλο στη διαδικασία και στην απόφαση του Πάπα έπαιξε όπως φαίνεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνάντηση των δύο προκαθήμενων στο Μπαχρέιν στις 4 Νοεμβρίου, ο Βαρθολομαίος εξέφρασε στον Φραγκίσκο την παράκλησή του για επιστροφή των θραυσμάτων.
Πρόκειται για τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο, τα οποία έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα, τα οποία ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα. Το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ans, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.
Η απόφαση του Πάπα να επιστρέψει τα τρία θραύσματα έγινε δεκτή από το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη, ενώ χαιρετίστηκε και από τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη. Στη σχετική ανακοίνωση του κ. Σταμπολίδη γίνεται αναφορά στις προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου της Ακρόπολης με την Αγία Εδρα και με τα Μουσεία του Βατικανού, ενώ μνημονεύεται και εδώ η πρόσφατη επιστροφή του θραύσματος Fagan.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω