φιλολογοι scaled E-WALL

Επιτακτική η ανάγκη εξασφάλισης των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη των 442 κενών σε Φιλολόγους (ΠΕ02.50) εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σε μια μεγάλη λίστα αναμονής έχουν μπει εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, ενώ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων πιστώσεων, όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας, δεν έχουν καλυφθεί ακόμα τα εκατοντάδες κενά με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να παραμένουν χωρίς Παράλληλη Στήριξη, τα Τμήματα Ένταξης να μην έχουν στελεχωθεί και οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΕΓΥΛ) να παραμένουν χωρίς επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

Θα έχουμε μόνιμους διορισμούς το 23.. Ανάλυση δεδομένων και πληροφορίες Πατρεα/pde

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/12/22

 

 

Επιτακτική η ανάγκη εξασφάλισης των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη των 442 κενών σε Φιλολόγους (ΠΕ02.50) εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής

 

Μάλιστα, κατά τη Γ΄ φάση προσλήψεων Ειδικής Αγωγής καλύφθηκαν μόλις τα 196 από τα 638 κενά με συνέπεια πολλοί μαθητές, αν και έχουν λάβει την αναγκαία γνωμάτευση των αρμόδιων ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ, να παραμένουν χωρίς την απαιτούμενη εκπαιδευτική υποστήριξη ή να τη λαμβάνουν μερικώς λόγω της τοποθέτησης ενός εκπαιδευτικού για περισσότερους από δύο μαθητές Παράλληλης Στήριξης.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περιφέρεια της Αττικής, αφού παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δήλωσε 258 κενά στο ΥΠΑΙΘ πραγματοποιήθηκαν μόλις 65 προσλήψεις φιλολόγων ΕΑΕ. Όπως επιβεβαιώνεται και από τον σχετικό πίνακα που ακολουθεί, ανάλογη κατάσταση επικρατεί δυστυχώς σε ολόκληρη τη χώρα με τα κενά Φιλολόγων ΕΑ να αγγίζουν τα 442 και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1000 μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αν αναλογιστούμε ότι κάθε κενό σε Παράλληλη Στήριξη αφορά 2 μαθητές και κάθε κενό σε Τμήμα Ένταξης τουλάχιστον 15. Εξάλλου, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει «πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα παιδί!!!»

Συγχρόνως, αν και επικροτούμε την ίδρυση των 80 νέων Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ίδρυσή τους είναι εξαιρετικά αντιφατική, τη στιγμή που πολλά από τα ήδη υπάρχοντα Τ.Ε. δε λειτουργούν λόγω των περιορισμένων προσλήψεων. Ωστόσο, αν συνυπολογίσουμε και αυτά στα ήδη καταγεγραμμένα από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κενά, διαπιστώνουμε ότι ο τελικός αριθμός των κενών αγγίζει τα 520!

Παράλληλα, πολλές είναι και οι περιπτώσεις διαμαρτυρίας γονέων που καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για γονείς σε απόγνωση οι οποίοι αναμένουν εναγωνίως την κάλυψη των αναγκών του παιδιού τους εδώ και τρεισήμισι μήνες. Εξίσου πολλές είναι και οι περιπτώσεις των γονέων εκείνων, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη, αφού το Υπουργείο Παιδείας αρνείται πεισματικά να μεριμνήσει για το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του παιδιού τους στην ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η στέρηση της κατάλληλης, εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης βιώνεται από τα παιδιά ως αποκλεισμός από τα σχολικά δρώμενα, και αργότερα από την κοινωνία.

 

Προκειμένου, λοιπόν, να μη χαθεί εξολοκλήρου η χρονιά γι’ αυτά τα παιδιά και εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε:

  • να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, για να καλυφθούν τα 442 κενά Φιλολόγων ΕΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και ΣΜΕΑΕ,
  • να στελεχωθούν τα 80 νέα Τμήματα Ένταξης προβαίνοντας στις αναγκαίες προσλήψεις.

 

Ακολουθεί ο πίνακας με τα κενά αναλυτικά:

 

φιλολογοι scaled E-WALL

Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ε.Α.Ε

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω