Αγανάκτηση και έκπληξη συμμετεχόντων στις προκηρύξεις Ειδικής Αγωγής με τις δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ

Αγανάκτηση και έκπληξη έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ στην εκπομπή της Ντίνας Μόσχου στον Alpha Radio 989 σε πολλούς από τους συμμετέχοντες στις προκηρύξεις 1-5ΕΑ/2022.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δήλωσε ότι σκοπός είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να έχει τελειώσει η διαδικασία (Προφανώς εννοούσε να έχουν εκδοθεί ως τότε οι νέοι προσωρινοί πίνακες).

Ως γνωστόν οι νυν πίνακες Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με την παρ. δ του άρθρου 64 του ν. 4692/2020 (νόμος που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κ. Κεραμέως) που κατάργησε την περίπτ. γ της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4589/2019, λήγουν στις 31/08/2022. Επομένως, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθώς και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ, την επόμενη σχολική χρονιά πρέπει να γίνουν από νέους πίνακες (έστω προσωρινούς – για αναπληρωτές και ωρομίσθιους). Για να καταστεί αυτό εφικτό πρέπει να έχουν καταρτιστεί οι νέοι προσωρινοί πίνακες πριν βγει η πρόσκληση υποβολής δήλωσης περιοχών προτίμησης για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αυτό διότι στην εν λόγω πρόσκληση καθορίζονται οι πίνακες βάσει των οποίων θα γίνουν οι προσλήψεις για όλη τη σχολική χρονιά. Αυτή η πρόσκληση, κάθε χρονιά βγαίνει περί τα μέσα Αυγούστου με σκοπό τέλη Αυγούστου να γίνει η Α φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ, μιας και το πρώτο κουδούνι στα σχολεία «χτυπάει» 11 Σεπτεμβρίου. Επομένως, οι νέοι προσωρινοί πίνακες πρέπει να έχουν εκδοθεί πριν τα μέσα Αυγούστου.

Η δήλωση του προέδρου του ΑΣΕΠ ότι σκοπός είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να έχει τελειώσει η διαδικασία, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών συμμετεχόντων στις προκηρύξεις 1-5ΕΑ/2022, μιας και έκδοση προσωρινών πινάκων μετά τα μέσα Αυγούστου σημαίνει προσλήψεις όλη την επόμενη σχολική χρονιά από τους παλιούς πίνακες.

Αξίζει να γίνει αναφορά και στη δήλωση του προέδρου του ΑΣΕΠ ότι τελικώς έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους ως προς τον αριθμό των υποψηφίων, μιας και περιμέναν 45.000 υποψήφιους και τελικά οι υποψήφιοι έφτασαν στους 80.000.

Αυτή η δήλωση προκαλεί μεγάλη έκπληξη μιας και στις αντίστοιχες προκηρύξεις Ειδικής Αγωγής του 2019 το σύνολο των αιτήσεων ξεπέρασε τις 50.000. Αν σκεφτεί κάποιος και το γεγονός ότι η ψήφιση του Ν.4589/2019 (προσοντολογίου) αύξησε ραγδαία τους κατόχους μεταπτυχιακών, σεμιναρίων κτλ., ο αριθμός 80.000 έπρεπε να ήταν αναμενόμενος (Ενδεικτικά μόνο από το μεταπτυχιακό Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των Παν. Πατρών και Λευκωσίας αποφοιτούν 2.000 – 3.000 άτομα το χρόνο). Όλα αυτά έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και το βασικότερο που έπρεπε να είχε γίνει είναι οι προκηρύξεις να είχαν εκδοθεί πολύ πιο πριν από την ημερομηνία που εκδόθηκαν. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο το ΑΣΕΠ εξέδωσε τις 5 προκηρύξεις, οι οποίες ήταν κατά το μεγαλύτερο βαθμό όμοιες με αυτές του 2019, 4 μήνες περίπου μετά την ημερομηνία που εστάλη το αίτημα από το ΥΠΑΙΘ στο ΑΣΕΠ για τις εν λόγω προκηρύξεις ενώ το 2019 τις εξέδωσε μετά από 2μήνες περίπου, όπου τότε ήταν η πρώτη εφαρμογή του Ν.4589/2019, οπότε λογικά θεωρητικά τότε έπρεπε να πάρει περισσότερο χρόνο η έκδοση των προκηρύξεων.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo