SOS Τροχαία Εγκλήματα” Πανελλαδικός Σύλλογος

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

Εκπαιδευτικός φάκελος “SOS ΤΡΟΧΑΙΑ” του συλλόγου SOS Tροχαία Εγκλήματα

      1.350.000 νεκροί και μέχρι και 50.000.000 σοβαρά τραυματίες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ. Και πολλοί νέες και νέοι. Αγόρια τα περισσότερα αλλά και κορίτσια με τη ζωή μπροστά τους, με όνειρα κι αγάπες, παιδιά που πρόλαβαν να ζήσουν ελάχιστα απ’ αυτά που ονειρεύτηκαν. Παιδιά που αγαπήθηκαν και αγάπησαν. Οι τροχαίες συγκρούσεις δυστυχώς, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις ηλικίες από 5 έως 29 ετών. Και η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.

      Οι χώρες  που ανέπτυξαν σχέδια και δράσεις μείωσης των τροχαίων έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα να επιδείξουν. Η Ελληνική Πολιτεία όμως, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το θέμα των τροχαίων, και γενικότερα την οδική ασφάλεια. Αποτελεί, λοιπόν,  επιτακτική ανάγκη η αυτοοργάνωση των πολιτών και η συσπείρωσή τους με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος. ΄Ετσι, έχει ιδρυθεί  ο σύλλογος SOS Tροχαία Εγκλήματα που, ανάμεσα στα άλλα, προσπαθεί να αναδείξει το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων, ως τροχαίων εγκλημάτων στην πλειονότητά τους αλλά και να αναδείξει τις αιτίες στις οποίες αυτά οφείλονται. Επίσης, ο σύλλογος διεκδικεί αλλαγές στη νομοθεσία και στη δικαιοσύνη, με σκοπό την πραγματική απονομή δικαιοσύνης τόσο για τους υπεύθυνους όσο και για τα θύματα και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα προσφέρει θεσμούς αυτοβοήθειας (ψυχολογικής, κοινωνικής κλπ).

Δημοφιλή!!  Καμπάνια συλλογής υπογραφών για την επαναπροκήρυξη Απεργίας/Αποχής από την ατομική αξιολόγηση

      Ο σύλλογος θεωρεί εξίσου σημαντική την ενημέρωση και την εκπαίδευση στα θέματα οδικής ασφάλειας. Στην κατεύθυνση αυτή έχει δημιουργήσει τον εκπαιδευτικό φάκελο ”SOS ΤΡΟΧΑΙΑ” για τις τροχαίες συγκρούσεις. Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού φακέλου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο πολύ σημαντικό ζήτημα – και για αυτούς – της οδικής ασφάλειας. Περιλαμβάνει  ιδέες για δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι μαθήτριες/ες με το συντονισμό της/του εκπαιδευτικού.

     Ο εκπαιδευτικός φάκελος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δημοτικό Ε΄και ΣΤ’ τάξεις, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων από τροχαίες συγκρούσεις, την τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη κάθε χρόνο ( φέτος στις 21 Νοεμβρίου), άρα κατά προτίμηση την εβδομάδα πριν ή και μετά. Επίσης με αφορμή την Εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας τον Σεπτέμβριο ή την Εβδομάδα ευγένειας στο δρόμο τον Μάρτιο, επίσης ανά δύο χρόνια τον Μάιο στα πλαίσια της Παγκόσμιας εβδομάδας οδικής ασφάλειας από τον Ο.Η.Ε. Επίσης, στα πλαίσια project, θεματικής εβδομάδας, στα πλαίσια προγράμματος αγωγής υγείας, στα πλαίσια εργαστηρίου ανάπτυξης δεξιοτήτων και πιο συγκεκριμένα στη θεματική ΕΥΖΗΝ. Γενικά σε οποιαδήποτε ευκαιρία, γιατί το ζήτημα των τροχαίων δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρο.

Δημοφιλή!!  Ανακοινώθηκαν οι κενές θέσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2024-2025

     Ο προτεινόμενος ελάχιστος χρόνος είναι 2 διδακτικές ώρες, όπου τα παιδιά για παράδειγμα μπορούν να ασχοληθούν με τον καταιγισμό ιδεών και με το φυλλάδιο για την ταχύτητα ή θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Πεταλούδες στην άσφαλτο»,  χρησιμοποιώντας παράλληλα και το αντίστοιχο φυλλάδιο. Γενικά, ανάλογα το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο εκπαιδευτικός (από 2-4 ώρες) και την ομάδα των μαθητών με την οποία συνεργάζεται, ανάλογα  μπορεί να οργανώσει τις διδακτικές του ενέργειες. Προτείνεται οι μαθητές να ενθαρρύνονται διαρκώς να αυτενεργήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

     Επισυνάπτουμε με τη σειρά:

 α) την απόφαση έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας (ΕΔΩ)

 β) τον εκπαιδευτικό φάκελο (ΕΔΩ)

 γ) φύλλο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού φακέλου ( μπορεί να συμπληρωθεί από την/τον εκπαιδευτικό)(ΕΔΩ)

Δημοφιλή!!  5ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Διδακτική των Επιστημών μέσω Σύγχρονων Τεχνολογιών: Ηθική του Δικαίου στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία

 δ) το σταυρόλεξο της οδικής ασφάλειας ( μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φύλλο αξιολόγησης των μαθητριών/μαθητών) (ΕΔΩ)

Παρακαλούμε να ενημερωθούν τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Παρακαλούμε επίσης να ενημερώσετε μέσω email στο τέλος του διδακτικού έτους 2021-22,
για τα παρακάτω στοιχεία, που μας ζητά το Υ.ΠΑΙ.Θ., στο πλαίσιο της αποτίμησης:
(α) αριθμός των σχολικών μονάδων που συνεργάστηκαν,
(β) στοιχεία ταυτότητας των συμμετεχουσών σχολικών μονάδων (ονομασία,
Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και για τα
ελληνικά σχολεία του εξωτερικού: ονομασία, πόλη και χώρα),
(γ) αριθμός ωφελούμενων μαθητών/μαθητριών,
(δ) αριθμός εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών και
(ε) τρόπος υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος (διαδικτυακά ή/και
δια ζώσης).

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω