syntakseis

Οι συνταξιοδοτήσεις και πως μπορούν να επηρεάσουν τους επικείμενους διορισμούς..

 

Ντόμινο συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο

Μεγαλώνει μήνα με τον μήνα η έξοδος προς την σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η αλλαγή των ορίων ηλικίας για πλήρη σύνταξη από το 2022 ανεβαίνουν στα 62 έτη και απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης.

Στην ουρά βρίσκονται περίπου 20.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων του Δημοσίου.

Εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υποστηρίζουν πως με τον ρυθμό αυτό ίσως οι αποχωρήσεις ξεπεράσουν τις 25.000 για όλο το 2021, κυρίως από εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων και υπουργείων.

Ακόμη ένας λόγος που συνηγορεί στην επίσπευση της συνταξιοδότησης στο Δημόσιο είναι το εφάπαξ, το οποίο βαίνει κάθε χρόνο μειούμενο με απώλειες κατά 500 ευρώ ή και πιο πάνω, λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του για τα έτη ασφάλισης από το 2014 και μετά.

Συνεπώς όσο καθυστερεί η συνταξιοδότηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μετρούν απώλειες από το «ψαλίδι» στο εφάπαξ.

((insider))

Οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών θα πρέπει να υποβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου έως την πρώτη εργάσιμη μετά το πρώτο 10ήμερο, δηλαδή από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου του 2022 έως την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

Δυνατότητα αποχώρησης έχουν περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι γύρω στους 8.000 (και από αυτούς γύρω στους 4.000 θα είναι δάσκαλοι) θα υποβάλλουν μέσα στο 2022 αίτηση παραίτησης.

Το 2021 έφυγαν περίπου 7.000 εκπαιδευτικοί.

Ο «κανόνας»

Τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων του Δημοσίου καθορίζονται με βάση την ημερομηνία πρόσληψης, τη χρονιά που έχουν 25ετία και το έτος που συμπληρώνουν τον συνολικό κατά περίπτωση χρόνο ασφάλισης (35, 36, 37 έτη) μαζί με την παλιά ηλικία που θα έπαιρναν σύνταξη (π.χ. 55, 58 ή 59).

Υπενθυμίζουμε ότι ισχύει και για το τρέχον σχολικό έτος η δυνατότητα της εξ αποστάσεως υποβολής της αίτησης παραίτησης ή/και ανάκλησης αυτής μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην αριθ. 41410/Ε3/30-3-2020 (ΑΔΑ: ΩΙΩΖ46ΜΤΛΗ-2Τ4) εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε.

Επισημαίνεται ότι ακόμη και εάν οι υπεύθυνες δηλώσεις (αιτήσεις) έχουν γίνει ηλεκτρονικά εντός των ορισθεισών προθεσμιών, θα πρέπει και να υποβάλλονται εντός των ίδιων προθεσμιών.

 

Μόνιμοι διορισμοί εκπ/τικών 2022:

Αυτά σας είχαμε αναφέρει τον Δεκέμβριο του 21′

➡️Με την δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού πολλοί ψάχνανε(με) για μια ξεκάθαρη εγγραφή κονδυλίου για διορισμούς στην εκπ/ση.
🎯Δεν βρέθηκε κάτι τέτοιο, ωστόσο μιλάμε για ένα τεράστιο, πολύπλοκο κείμενο που δεν έχει φτιαχτεί για να βγαίνουν τέτοιου είδους συμπεράσματα.
✏️Δηλαδή μέσα στις εκατοντάδες σελίδες και κωδικούς, προσυπολογίζονται ποσά που κάλλιστα μπορούν να διατεθούν στο τέλος ως πιστώσεις για διορισμούς (το χρηματικό ποσό που θα απαιτούνταν εξάλλου είναι μικρό).
📎Και πέρυσι δεν μπορούσαμε από τον προϋπολογισμό να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα για τον αριθμό διορισμών και τον μάθαμε τελευταία στιγμή.
➡️Επίσης ο προϋπολογισμός είναι δυναμικό κείμενο, τροποποιείται και χρήματα μεταφέρονται από άλλους κωδικούς.
🎯Ακούμε για διορισμούς 1:1. Αυτό το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και ΠΟΤΕ δεν έχει γίνει, μακάρι να γίνει τώρα.
✏️Να ξέρουμε ότι αυτόματη διαδικασία 1:1 διορισμών-συντάξεων που δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει.
♦️Πάντα υπολογίζεται το κέρδος του δημοσίου από τη μείωση δαπάνης μισθοδοσίας των εκπ/κων, λόγω των συνταξιοδοτήσεων.
♟️Οπότε για να γίνουν νέοι διορισμοί, πρέπει από κάποιον κωδικό να βρεθούν “νέα λεφτά” για αυτούς.
📎Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πραγματοποίηση διορισμών είναι θέμα 100% πολιτικής βούλησης.
✏️Αν θέλουν μπορούν εύκολα να κάνουν. Θέλουν όμως; Αυτή η βούληση δεν θα επηρεαστεί τόσο από προεκλογικές περιόδους ή από το ποιος είναι υπουργός κτλ..
🎯Εμείς λέμε ότι είναι καθαρά αποτέλεσμα αναλογιστικής μελέτης των πιστώσεων ΕΣΠΑ της επόμενης 7ετίας, σε σχέση με τα κενά που θα προκύψουν από συνταξιοδοτήσεις.
♟️Εάν το ΕΣΠΑ έφτανε για να καλύψει όλα τα κενά δεν θα διορίζανε ποτέ και κανέναν, δυστυχώς.
➡️Όμως θεωρούμε ότι είμαστε μπροστά σε τεράστιο κύμα αποχωρήσεων την επόμενη 5ετία και το ΕΣΠΑ θα ήταν αδύνατο να τα καλύψει.
🎯Οπότε η πραγματοποίηση νέων διορισμών μοιάζει αρκετά πιθανή στο κοντινό μέλλον.
✏️Αρκεί βέβαια να μη δούμε αδιανόητους κόφτες και συγχωνεύσεις.
Για αυτό όποιος θέλει να διοριστεί ας είναι ενεργός, ας κάνει “καμιά απεργία” και ας μην περιμένει ότι απλώς θα έρθει η ώρα.
✅Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρχικές συζητήσεις και πρόθεση για νέους διορισμούς, εξαιτίας όλων των παραπάνω.
✔️Εκεί θα ποντάραμε και εμείς…. Ότι διορισμοί θα γίνουν μέσα στο 22′ και θα είναι κοντά στους 5.000 σε όλες τις βαθμίδες.
➡️ΥΓ: Το ΕΣΠΑ θα έπρεπε να είναι για καινοτόμα προγράμματα και όχι για να βαφτίζονται οι πάγιες ανάγκες καινοτομίες για να καλύπτονται από εκεί.
➡️Αυτό οδήγησε σε εργασιακό έγκλημα, στην εκμετάλλευση χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν 10+ χρόνια αναπληρωτές-ελαστικά εργαζόμενοι.

Οι φετινές παραιτήσεις/συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών θα κινηθούν γύρω στις 8.000.

Το γεγονός αυτό και όχι μόνο καθιστούν τους μόνιμους διορισμούς απαραίτητους για την εύρυθμη λειτουργία των σχ. μονάδων.

Η διεκδίκηση νέων διορισμών είναι επιτακτική ανάγκη!!

 

Σύντομα θα έχουμε νεότερα για τον αριθμό νέων μονίμων διορισμών στην εκπαίδευση.

 

Μέχρι πέρυσι είχαν υποβληθεί οι περισσότερες αιτήσεις των τελευταίων ετών.

Οι παραιτήσεις ανά έτος από το 2016

Οι αιτήσεις παραίτησης κατ’ έτος από το 2016 έως σήμερα έχουν ως εξής:

Έτος Σύνολο Παραιτήσεων
2016 419
2017 236
2018 387
2019 705
2020 1.231
2021 2.949

((e-prologos))

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap