Σχολεία, στέγαση και αξιολόγηση στο Δημόσιο: Τι (δεν) λένε τα νούμερα
Αναβαθμίσεις σχολείων και «στέγαση για όλους»: Ανάγκη ή επικοινωνιακή τακτική;
Μέσα από την καθιερωμένη του παρέμβαση στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε με ενθουσιασμό τις κυβερνητικές παρεμβάσεις της εβδομάδας, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε δύο κρίσιμους τομείς: τη στέγαση και την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Όμως, πίσω από τις εξαγγελίες και τους αριθμούς, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα ως προς την ουσία και τον σχεδιασμό των δράσεων αυτών.
Το «πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου»
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά την ανακαίνιση 426 σχολικών μονάδων σε 245 δήμους της χώρας, μόλις λίγες μέρες μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Η παρέμβαση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τη δωρεά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με επιπλέον 50 εκατ. να προστίθενται ετησίως από εθνικούς πόρους.
Αναμφίβολα, η ανάγκη για αναβάθμιση των σχολικών υποδομών είναι διαχρονική και επιτακτική – ειδικά σε ακριτικές και σεισμόπληκτες περιοχές. Αλλά από όσο γνωρίζουμε ένα ρετουσάρισμα θα είναι στα σχολεία, ενώ μεγάλο ποσοστό θα παραμείνει σε κοντέινερ να κάνουν μάθημα.
Στέγαση
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης την ηλεκτρονική πλατφόρμα stegasi.gov.gr, ένα εργαλείο πληροφόρησης των πολιτών για τα υπάρχοντα στεγαστικά προγράμματα και επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση εμφανίζει 43 συνολικά δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,5 δισ. ευρώ. Η πλατφόρμα υπόσχεται προσωποποιημένη πληροφόρηση και δυνατότητα υπολογισμού της οικονομικής ωφέλειας για κάθε ενδιαφερόμενο.
Ωστόσο, η πολυδιάσπαση των προγραμμάτων ενισχύει την εντύπωση μιας ετερόκλητης και αποσπασματικής πολιτικής. Δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική στέγασης, ούτε μακροπρόθεσμη στόχευση αντιμετώπισης της οξύτατης στεγαστικής κρίσης που πλήττει τόσο τους νέους όσο και τις ευάλωτες ομάδες. Οι τιμές ακινήτων και ενοικίων αυξάνονται σταθερά, ενώ τα προγράμματα είτε απευθύνονται σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού είτε λειτουργούν χωρίς την κατάλληλη κοινωνική στόχευση.
Αξιολόγηση στο Δημόσιο
Ο πρωθυπουργός στάθηκε με έμφαση και στο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, παρουσιάζοντας στοιχεία που φανερώνουν αλλαγή κουλτούρας: μόνο 1 στους 10 υπαλλήλους κρίθηκε υψηλής απόδοσης, ενώ κάτω από τους μισούς προϊστάμενους θεωρήθηκαν άριστοι ή πολύ επαρκείς. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση στις εκπαιδεύσεις και διανεμήθηκαν μπόνους ύψους 29,1 εκατ. ευρώ.
Η πραγματική πρόκληση είναι να διαμορφωθεί μια αντικειμενική και διαρκής κουλτούρα αξιοκρατίας, μακριά από πελατειακές λογικές.