Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση στο ΣτΕ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – Απόφαση εντός του καλοκαιριού
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που αφορά την αγωγή της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την επαναθεσμοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού στον Δημόσιο Τομέα. Πρόκειται για μία απόφαση-ορόσημο, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καθώς ενδέχεται να αλλάξει το τοπίο στις αποδοχές τους.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται εντός τριμήνου, δηλαδή μέσα στο φετινό καλοκαίρι, και θα κρίνει εάν η κατάργηση των “δώρων” ήταν συνταγματική ή αν παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου προέβαλαν μια σειρά επιχειρημάτων που χαρακτηρίστηκαν από την ΑΔΕΔΥ ως αβάσιμοι και επικίνδυνοι, τόσο για τους εργαζόμενους του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα.
Συγκεκριμένα, η πλευρά του Δημοσίου υποστήριξε ότι:
- Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού το 2012 ήταν μόνιμη και όχι προσωρινή, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί τότε οι κυβερνήσεις.
- Ο 13ος και 14ος μισθός δεν συνιστούν εισόδημα, αλλά θεωρούνται οικειοθελής παροχή του εργοδότη.
- Η πολιτεία δεν δεσμεύεται από αυτού του είδους τις παροχές στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν «έχουμε ακόμα μνημόνιο».
Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ και των νομικών της εκπροσώπων, υπογραμμίστηκε ότι τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μισθοδοσίας, συνιστούν εισόδημα και δεν μπορεί να αφαιρεθούν αυθαίρετα, χωρίς πρόβλεψη για αποκατάσταση όταν οι έκτακτες συνθήκες (όπως τα μνημονιακά μέτρα) παύσουν να ισχύουν.
Ένα αίτημα κοινωνικά και θεσμικά δίκαιο
Το αποτέλεσμα της δίκης ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των “δώρων” σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, αλλά και για διεκδικήσεις αναδρομικών. Παράλληλα, επηρεάζει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους.
Αναλυτικά οι Νέοι Καθαροί Μισθοί για Όλες τις Κατηγορίες Εκπαιδευτικών
Αυξήσεις μισθών για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους από 1η Ιουνίου – Ποιοι κερδίζουν και πόσα