Προβολή και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των Πανεπιστημίων Μακεδονίας & Θράκης: Ίδρυση Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου & Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών
Σύσκεψη με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης συγκάλεσε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 ο Υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης.
Ανάδειξη του ρόλου των Πανεπιστημίων και σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας
Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προβολή του ρόλου των πέντε πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας, η διεθνοποίησή τους και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε:
- Η διοργάνωση μιας κεντρικής εκδήλωσης την προσεχή άνοιξη για την ανάδειξη του έργου των Πανεπιστημίων.
- Η σύναψη συνεργασιών με τα επιμελητήρια, τη βιομηχανία και τις τοπικές επιχειρήσεις με σκοπό τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.
- Η προώθηση της διεθνοποίησης των ΑΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω νέων συνεργασιών με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση, με στόχο τη θεσμοθέτηση ενός διαρκούς διαλόγου που θα ενισχύσει τη θέση των πανεπιστημίων και θα καταστήσει τη Μακεδονία και τη Θράκη ένα πραγματικό κέντρο παιδείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ίδρυση Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου & Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη ήταν η δημιουργία Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου στη γενέθλια γη του, πρόταση που έτυχε ομόφωνης αποδοχής, ιδιαίτερα από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη ενός αναβαθμισμένου Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για σπουδαστές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος των Πανεπιστημίων με την κεντρική κυβέρνηση, σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε το έργο που παράγεται στα πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδος να αξιοποιηθεί στο μέγιστο.
«Η ενίσχυση των Πανεπιστημίων μας, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η συγκράτηση των νέων στον τόπο τους αποτελούν βασικές προτεραιότητες», ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, υπογραμμίζοντας πως το ακαδημαϊκό και επιστημονικό κεφάλαιο της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ηλεκτρονική έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρυτάνεις:
- Χαράλαμπος Φείδας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Στέλιος Κατρανίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
- Σταμάτης Αγγελόπουλος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
- Φώτης Μάρης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Θεόδωρος Θεοδουλίδης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Οι Πρυτάνεις επισήμαναν ότι τα Πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ισχυρού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος με διεθνή προοπτική.