european union 1328256 1280 E-wall

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Φτώχεια, Υψηλό Κόστος και Αδικία: Η Αποτυχία της Κοινωνικής Πολιτικής στην Ελλάδα

Η Κρίση της Κοινωνικής Πολιτικής στην Ελλάδα: Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα Ανησυχητικά Δεδομένα

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνει με ακρίβεια μια ανησυχητική εικόνα για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που πλήττουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, ενώ η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα διογκώνονται. Παρά την ανάκαμψη που διαφημίζεται από επίσημες πηγές, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πολιτικές που ασκούνται αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο και δίκαιο επίπεδο διαβίωσης για όλους.

Το Βαρύ Κόστος Στέγασης και Υγείας

Η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά στην ΕΕ όσον αφορά το κόστος στέγασης. Το 28,5% των νοικοκυριών δαπανά δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός του για τη στέγη, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 31% στις πόλεις. Πρόκειται για ένα υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,8%). Αυτή η επιβάρυνση οδηγεί χιλιάδες οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ παράλληλα υπονομεύει την ποιότητα ζωής τους.

Αντίστοιχα, η πρόσβαση στην υγεία παραμένει πολυτέλεια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το 11,6% των πολιτών δήλωσε ότι αδυνατεί να καλύψει βασικές ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους, ποσοστό υπερτετραπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,4%). Αυτή η πραγματικότητα αναδεικνύει την αποτυχία του κράτους να παρέχει βασικές κοινωνικές υπηρεσίες σε όσους τις έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η Άνοδος της Φτώχειας και η Απειλή της Παιδικής Φτώχειας

Το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε στο 18,9% το 2023, σε αντίθεση με τη μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στην ΕΕ (16,4%). Η παιδική φτώχεια αποτελεί μια ακόμη πιο σοκαριστική διάσταση του προβλήματος, καθώς σχεδόν 3 στα 10 παιδιά και έφηβοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Η απουσία ολοκληρωμένων πολιτικών στήριξης των οικογενειών και των παιδιών οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο κοινωνικής ανισότητας, ο οποίος διαιωνίζεται στις επόμενες γενιές.

Δημοφιλή!!  Πειθαρχικός έλεγχος ζητείται για τη σεξιστική συμπεριφορά του Πρύτανη του ΕΜΠ – Παρέμβαση Κ. Μάλαμα

Χαμηλό Εισόδημα και Αγοραστική Δύναμη

Η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών επιδεινώνεται περαιτέρω από το εξαιρετικά χαμηλό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο ανέρχεται μόλις στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία. Αυτή η στατιστική δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά μια σαφής ένδειξη της διαρκούς οικονομικής υποβάθμισης που βιώνει ο μέσος πολίτης.

Πολιτικές που Αποτυγχάνουν

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει ότι η σοβαρή υστέρηση της Ελλάδας σε κοινωνικούς δείκτες συμβαίνει σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και μειωμένων κοινωνικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή η στρατηγική, που δίνει προτεραιότητα στη δημοσιονομική πειθαρχία εις βάρος της κοινωνικής ευημερίας, έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οι πολιτικές αυτές όχι μόνο αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά επιδεινώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο φτώχειας και αποκλεισμού.

Έκκληση για Ριζικές Αλλαγές

Η ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι δείκτες της έκθεσης δεν πρέπει να αγνοηθούν, αλλά να αποτελέσουν την αφετηρία για δράση. Η Πολιτεία οφείλει να επενδύσει στην κοινωνική πρόνοια, την υγεία και τη στέγαση, εξασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Δημοφιλή!!  Επιστροφή Δώρων στο Δημόσιο: Τι θα Κρίνει την Απόφαση – Το Σενάριο για 1.000 Ευρώ ως 13ο Μισθό

Πότε και Πώς Αλλάζει το Μισθολογικό Κλιμάκιο (Μ.Κ) των Εκπαιδευτικών

Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων – νεοδιόριστων και αναπληρωτών!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω