eTwinning 2024-2025: Οδηγός για Εκπαιδευτικούς στη Διαδικτυακή Συνεργασία και Καινοτομία
Σχεδιασμός και Υλοποίηση eTwinning Έργων για το Σχολικό Έτος 2024-2025
Το πρόγραμμα eTwinning, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία διακρατικών σχολικών συνεργασιών μέσω της χρήσης εργαλείων Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.). Αξιοποιώντας την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης (European School Education Platform – ESEP), το eTwinning συνδυάζει τις δυνατότητες του STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) με συνεργατικές εκπαιδευτικές δράσεις, δίνοντας έτσι σημαντικά παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.
Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης, η οποία ξεκίνησε το 2022, φιλοξενεί το πρόγραμμα eTwinning παρέχοντας ασφαλές και πολυγλωσσικό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς, προσφέροντας παράλληλα εργαλεία για τη δημιουργία συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται μέσω ειδικών εργαλείων για την πραγματοποίηση προγραμμάτων και επαγγελματική ανάπτυξη. Το eTwinning, το οποίο ανήκει στο πρόγραμμα Erasmus+ από το 2014, αποτελεί βασικό μέσο υποστήριξης της διακρατικής συνεργασίας.
Ο Ρόλος των Εθνικών Οργανισμών Υποστήριξης και των Πρεσβευτών eTwinning
Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Εθνικούς Οργανισμούς Υποστήριξης, οι οποίοι υλοποιούν τις δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Υποστήριξης λειτουργεί υπό το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.), συνεργαζόμενος στενά με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Παράλληλα, οι Πρεσβευτές eTwinning υποστηρίζουν με σεμινάρια και καθοδήγηση άλλους εκπαιδευτικούς, προωθώντας το έργο σε τοπικές κοινότητες. Erasmus+ Οδηγός Προγράμματος 2024: Τι είναι το Erasmus+ / Ποιοι είναι οι στόχοι
Το eTwinning σε Αριθμούς
Από την έναρξή του το 2005, περισσότεροι από 1.173.000 εκπαιδευτικοί σε 233.000 σχολεία έχουν συμμετάσχει στο eTwinning, υλοποιώντας πάνω από 130.000 έργα. Στην Ελλάδα, με πάνω από 49.000 εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς και 13.000 σχολικές μονάδες, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 20.000 έργα, καθιστώντας τη χώρα μία από τις πιο ενεργές στο πρόγραμμα.
Σχεδιασμός και Έγκριση Προγραμμάτων eTwinning για το 2024-2025
Για το σχολικό έτος 2024-2025, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονική εγγραφή στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης μέσω του EU Login τους ή δημιουργώντας έναν νέο λογαριασμό. Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι eTwinners οφείλουν να διατηρούν το ίδιο email για να έχουν πρόσβαση στο υπάρχον υλικό τους.
- Διαδικασία Εγγραφής και Διαχείρισης Προφίλ:
- Κάθε εκπαιδευτικός διατηρεί ένα μοναδικό προφίλ και προσθέτει σχολικές μονάδες όπου υπηρετεί, αποφεύγοντας την «διπλο-εγγραφή».
- Οι εγγεγραμμένες σχολικές μονάδες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα.
- Συνεργασία και Αναζήτηση Συνεργατών:
- Μέσω της σελίδας Connect, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητούν συνεργάτες από συμμετέχουσες χώρες, όπως η Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, αλλά και εκτός Ευρώπης, σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, ώστε να αναπτύξουν κοινά έργα με διεθνή προοπτική.
Κατηγορίες Προγραμμάτων eTwinning
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υλοποιούν έργα είτε ευρωπαϊκά είτε εθνικά, ανάλογα με τους συνεργάτες και τους στόχους του έργου:
- Ευρωπαϊκά Έργα: Περιλαμβάνουν συνεργασίες με τουλάχιστον δύο διαφορετικές χώρες. Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες κάθε συμμετέχοντος είναι καθορισμένοι και διασφαλίζουν την αμοιβαία συμμετοχή. Για ευκολότερη συνεργασία και επικοινωνία, οι εταίροι συμφωνούν σε μια κοινή γλώσσα.
Το eTwinning, ενθαρρύνοντας την πολυμορφία και την καινοτομία, βοηθά τους εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, προσφέροντας στους μαθητές τη δυνατότητα να αντιληφθούν την αξία της ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας στην εκπαίδευση.