ΚΩΔΙΚΟΙ E-wall

Νέα Πλατφόρμα Γονικού Ελέγχου στα Κινητά των Ανηλίκων

Νέα Πλατφόρμα Γονικού Ελέγχου στα Κινητά των Ανηλίκων

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανακοίνωσε την ετοιμότητα μιας νέας πλατφόρμας που στοχεύει στη βελτίωση του γονικού ελέγχου (parental control) στα κινητά τηλέφωνα των ανηλίκων. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο όπου η έξαρση της βίας μεταξύ των ανηλίκων έχει γίνει ένα από τα κεντρικά κοινωνικά ζητήματα, με την τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η πλατφόρμα αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα παρέχει στους γονείς εύχρηστες οδηγίες για την εγκατάσταση και χρήση εργαλείων ελέγχου στη συσκευή του παιδιού. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός να ελεγχθεί ο χρόνος που περνά το παιδί με το κινητό του και αφετέρου να διασφαλιστεί ότι δεν έχει πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Έτοιμη η Πλατφόρμα για Γονικό Έλεγχο στα Κινητά Ανηλίκων, δηλώνει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

Μια νέα πλατφόρμα με οδηγίες και εργαλεία για τον γονικό έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα ανηλίκων είναι πλέον έτοιμη, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Η πλατφόρμα αυτή έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της αυξανόμενης βίας μεταξύ ανηλίκων και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι η προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο, με το συνεχώς αυξανόμενο περιεχόμενο των social media, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Επισήμανε ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πλατφόρμες οφείλουν να είναι πιο προσεκτικές απέναντι στους ανήλικους χρήστες, εφαρμόζοντας αυστηρότερα μέτρα για την ασφάλειά τους. Παράλληλα, στόχος είναι να βοηθηθούν οι γονείς να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη χρήση του κινητού των παιδιών τους, ελέγχοντας πόσο χρόνο αφιερώνουν στη συσκευή, ποιο περιεχόμενο παρακολουθούν και αν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Η νέα πλατφόρμα θα προσφέρει σαφείς οδηγίες στους γονείς για τη ρύθμιση του γονικού ελέγχου (parental control) στις συσκευές των παιδιών τους. Μέσα από τις ρυθμίσεις αυτές, οι γονείς θα μπορούν να μπλοκάρουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες, λέξεις-κλειδιά, βίντεο ή περιεχόμενο που θεωρούν ακατάλληλο, προστατεύοντας έτσι τα παιδιά τους από τοξικό ή ακατάλληλο υλικό.

«Στόχος είναι να υπάρχει ισορροπημένη χρήση του κινητού ως εργαλείου επικοινωνίας και ενημέρωσης, αλλά με μέτρο και ασφάλεια», σημείωσε ο υπουργός. «Οι γονείς, κατόπιν συμφωνίας με το παιδί τους, θα μπορούν να εφαρμόζουν τα φίλτρα που κρίνουν απαραίτητα για την προστασία τους, χωρίς να παρεμβαίνουν στην ιδιωτικότητα της επικοινωνίας τους, αλλά διασφαλίζοντας ότι δεν εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να διασφαλιστεί πως τα παιδιά θα εκτίθενται μόνο σε κατάλληλο περιεχόμενο, προάγοντας την υγιή ανάπτυξη των συναισθημάτων τους.

Διαγωνισμοί για Μικροδορυφόρους και η Ελληνική Συμμετοχή

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στους διαγωνισμούς για τους μικροδορυφόρους, οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί, με τις συμβάσεις να έχουν ήδη υπογραφεί. Ειδικότερα, στις 14 Νοεμβρίου θα υπογραφεί μία ακόμη σύμβαση που θα περιλαμβάνει σημαντική ελληνική συμμετοχή.

Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή των δορυφόρων, επένδυσαν στην Ελλάδα, δημιουργώντας γραμμές παραγωγής και προσλαμβάνοντας προσωπικό από τη χώρα μας. «Πολλοί νέοι είδαν θέσεις εργασίας στο LinkedIn και δεν πίστευαν ότι οι δουλειές αυτές ήταν στην Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας τη θετική αντίδραση των εργαζομένων.

Οι πρώτοι δορυφόροι αναμένεται να εκτοξευθούν στο διάστημα μέχρι το τέλος του 2025, ενώ το σύνολο του σχεδίου με περίπου 15 μικροδορυφόρους θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2026. Οι δορυφόροι αυτοί θα προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως μεγάλες πυρκαγιές ή ακραία καιρικά φαινόμενα, διασφαλίζοντας άμεση και ακριβή πληροφόρηση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω