ΑΥΛΗ E-WALL

Μέγιστος Αριθμός 20 Μαθητών/τριών ανά Τμήμα – Θεσμοθέτηση Θέσης Δεύτερου/ης Νηπιαγωγού-Δασκάλου/ας & Λειτουργία Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) σε Όλες τις Σχολικές Μονάδες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απευθύνεται προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.). Στην ανακοίνωση, η Ένωση προτείνει τον καθορισμό ανώτατου αριθμού 20 μαθητών/τριών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Επιπλέον, καταθέτει διάφορες άλλες προτάσεις που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου στα δημόσια σχολεία. Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών μάθησης και διδασκαλίας, διασφαλίζοντας καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών πόρων και υποδομών.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άδεια μητρότητας εκπαιδευτικών: Προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για να άρει τις διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων

Πρόταση για μέγιστο αριθμό 20 μαθητών/τριών ανά τμήμα – Να ισχύσουν όλες οι ήδη εγκεκριμένες κατατμήσεις τμημάτων που ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – Θεσμοθέτηση θέσης δεύτερου/ης νηπιαγωγού – δασκάλου/ας σε όλες τις τάξεις υποβαθμισμένων περιοχών – Λειτουργία Ε.Δ.Υ. σε όλες τις σχολικές μονάδες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη:

α. τη μείωση του αριθμού των εγγραφών μαθητών/τριών στα νηπιαγωγεία και την Α΄ τάξη των δημοτικών σχολείων της χώρας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια,
β. τη συνεχή αύξηση του αριθμού των μαθητών/τριών που λαμβάνουν γνωματεύσεις για αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
γ. τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία πολλών σχολικών μονάδων εξαιτίας ανακλήσεων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εγκεκριμένων ήδη κατατμήσεων τμημάτων, λόγω φοίτησης σε αυτά μαθητών/τριών με αναπηρία ή και εκπαιδευτικές ανάγκες, σε εφαρμογή του άρθρου 11 του ν.4452/2017,
καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
1. Να παρέμβει άμεσα για να ισχύσουν όλες οι ήδη εγκεκριμένες κατατμήσεις τμημάτων, λόγω φοίτησης σε αυτά μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και εκπαιδευτικές ανάγκες, σε εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 4452/2017, οι οποίες ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους.
2. Να νομοθετήσει άμεσα, για τις εγγραφές του σχολικού έτους 2025-2026, που θα πραγματοποιηθούν στα νηπιαγωγεία και την Α΄ τάξη των δημοτικών σχολείων τον Μάρτιο του 2025, ως μέγιστο αριθμό ανά τμήμα τους/τις 20 μαθητές/τριες, και ως ελάχιστο αριθμό ανά τμήμα τους/τις 12 μαθητές/τριες. Με τον τρόπο αυτό, σε βάθος εξαετίας, και συγκεκριμένα από το σχολικό έτος 2030-2031, σε κανένα τμήμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της χώρας δεν θα φοιτούν πάνω από 20 μαθητές/τριες.
Όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν, τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με αριθμό μαθητών/τριών που υπερβαίνει το 20 δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.
Η μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών σε 20 ανά τμήμα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του/της κάθε μαθητή/τριας στο σχολείο, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, μέσω της δυνατότητας των εκπαιδευτικών για εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση.
3. Να θεσμοθετήσει άμεσα τη θέση δεύτερου/ης νηπιαγωγού-δασκάλου/ας σε όλες τις τάξεις σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε υποβαθμισμένες περιοχές με ευάλωτο πληθυσμό.
4. Να επεκτείνει άμεσα τη λειτουργία Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης(Ε.Δ.Υ.) σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Δημοφιλή!!  Άμεση ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού και των Διοικητικών / Π.Ο.Σ.Υ.Π.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στα δημόσια σχολεία.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω