OG Push Notifications@2x 2 1200x720 1

Ετήσια Έκθεση EDF 2023: Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση για το 2023, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη πρόοδο και τα σημαντικά επιτεύγματα στο ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα. Η έκθεση καταδεικνύει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του κινήματος στην προώθηση δικαιωμάτων και αλλαγών προς μια πιο περιεκτική και προσβάσιμη Ευρώπη.

ΕΑΕ: Καθηκοντολόγιο ειδικής αγωγής – ΣΜΕΑΕ – Τμήματα ένταξης – Παράλληλη στήριξη

Η ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ

Ετήσια Έκθεση EDF 2023: Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με αναπηρία (EDF) παρουσίασε την Ετήσια Έκθεσή του για το 2023, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα έδειξε τη δύναμή του προωθώντας σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης τονίζει: «Το 2023 σημαδεύτηκε από σημαντικά επιτεύγματα και ακούραστη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ευρώπη. Οι προσπάθειές μας είχαν ως αποτέλεσμα την έγκριση σημαντικών Οδηγιών, σημαντικών έργων που υποστηρίζουν άτομα σε περιοχές κρίσεων και εκδηλώσεις και επαφές που θα διαμορφώσουν το μέλλον των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Η Έκθεση υπογραμμίζει τις βασικές πρωτοβουλίες, συνεργασίες και την πρόοδο που έχει σημειώσει προς μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς και πιο προσβάσιμη για όλους.

Δημοφιλή!!  Είναι η Ειδική Αγωγή προτεραιότητα; Διεκδικήσεις και προτάσεις για την Ειδική Αγωγή από τη Δ.Ο.Ε.

Ιδιαίτερα:

  • Έγκριση οδηγίας για μια φιλόδοξη Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και βελτιώσεις στο σύστημα Κάρτας Στάθμευσης μετά από μακρά εκστρατεία.
  • Υποστήριξη για την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία, που επηρέασε περισσότερα από 18.000 άτομα και συμβολή στην πρόταση για την Ukraine Facility για προσβάσιμες και χωρίς αποκλεισμούς επενδύσεις ανάκαμψης.
  • Συνδιοργάνωση του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των ατόμων με αναπηρία με περισσότερους από 700 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων ομιλητών, και υιοθέτηση του Μανιφέστου του EDF για τις Ευρωεκλογές 2024.
  • Υποστήριξη της συμπερίληψης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία στην Οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας στην απαγόρευση της αναγκαστικής στείρωσης.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επισημαίνει: «Αν και χαιρετίζουμε τη νομοθετική πρόοδο που συντελέστηκε φέτος στη μακροχρόνια εκστρατεία μας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Επίμονοι φραγμοί όπως το στίγμα, οι διακρίσεις, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υποστήριξης και οι οικονομικές ανισότητες εξακολουθούν να εμποδίζουν την πλήρη υλοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Και ας μην ξεχνάμε τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία –και σε άλλες περιοχές– που πλήττονται και πληγώνονται δυσανάλογα από τον πόλεμο και μένουν πίσω σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Το 2023, τα αιτήματά μας ακούστηκαν δυνατά στους φορείς χάραξης πολιτικής. Αυτή η πρόοδος οφείλει πολλά στα αφοσιωμένα μέλη μας και στους υποστηρικτές μας σε όλη την Ευρώπη, των οποίων οι συλλογικές προσπάθειες μας οδηγούν όλους προς ένα μέλλον όπου το «Nothing About Us Without Us» (Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς) θα γίνει πραγματικότητα. Περισσότερο και από αυτό, εργαζόμαστε για ένα μέλλον όπου θα υπάρχει πραγματικά το “Τίποτα χωρίς εμάς” (Nothing without us)».

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την Ετήσια Έκθεση στον παρακάτω σύνδεσμο (αγγλικά):

Δημοφιλή!!  Έγκαιρο Άνοιγμα των Πινάκων Ειδικής Αγωγής για το Σχολικό Έτος 2024-25

https://drive.google.com/file/d/1hxhiSMsqe6Rozo-p5Jpe-I7ghp8FfvZB/view?pli=1

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω