ΣΟΚ / Ο Στρατός Απαιτεί Ενοίκιο 120.000 € για Σχολείο Σεισμόπληκτων Μαθητών, αλλιώς δεν θα παραχωρηθεί το κτήριο για τη νέα σχολική χρονιά

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Στρατός Απαιτεί Ενοίκιο 120.000 € από τον Δήμο Τυρνάβου για το Σχολείο των Σεισμόπληκτων Μαθητών

Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, ζητά μηνιαίο ενοίκιο από τον Δήμο Τυρνάβου για την παραχώρηση του σχολικού συγκροτήματος στο Στρατόπεδο Σχοινά. Το σχολείο αυτό φιλοξενεί τους μαθητές του σεισμόπληκτου Δημοτικού Σχολείου Δένδρων – Πλατανουλίων, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας paidis

Το υπουργείο ζητά μηνιαίο ενοίκιο ύψους 6.900 € περίπου από την 1η Αυγούστου 2022 έως και σήμερα, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται περίπου στις 120.000 €. Σε περίπτωση μη πληρωμής, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραχωρηθεί το διδακτήριο για τη νέα σχολική χρονιά, ασκώντας πίεση στη δημοτική αρχή.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Τυρνάβου, η οποία ενημερώθηκε πρόσφατα για τις απαιτήσεις του υπουργείου. Ο δήμαρχος Στ. Τσικριτσής, σε κείμενο που υπογράφει, ασκεί σκληρή κριτική στον πρώην δήμαρχο Γ. Κόκουρα, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε το θέμα και δεν φρόντισε να διεκδικήσει τη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης του διδακτηρίου. Επίσης, κατηγορεί τον πρώην δήμαρχο ότι δεν προσπάθησε να προχωρήσει την ανέγερση νέου διδακτηρίου για το σεισμόπληκτο σχολείο μέσω συνεργασίας με τη ΔΕΗ, η οποία δεσμεύθηκε να κτίσει νέο σχολείο.

Δραματική Κατάσταση για τους Μαθητές Σεισμόπληκτου Σχολείου: Ο Στρατός Ζητά Ενοίκιο από τον Δήμο Τυρνάβου

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

«Η νέα Δημοτική Αρχή Τυρνάβου μετά το πέρας του α΄ τριμήνου της θητείας ενημερώθηκε για ένα σοβαρό θέμα που αφορά το Σχολικό Συγκρότημα Στρατοπέδου «Σχοινά», το οποίο καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του σεισμόπληκτου Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων-Αγίας Σοφίας- Πλατανουλίων.
Είναι γνωστό ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021 στο δήμο μας, μία από τις πολλές και άμεσες ανάγκες που προέκυψαν ήταν και η στέγαση-λειτουργία του παραπάνω σχολείου, λόγω των σοβαρών ζημιών που κατέστησαν τα κτήρια ακατάλληλα για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο των υποσχέσεων και των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση των πληγέντων και τα οποία 3 χρόνια μετά αποδεικνύεται ότι έγιναν καπνός, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε και ανέλαβε το έργο της ανέγερσης-επισκευής των σχολικών μονάδων στη συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα. Η προσωρινή-μεταβατική λύση που δόθηκε ήταν η παραχώρηση του Σχολικού Συγκροτήματος Στρατοπέδου «Σχοινά» για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, μετά από αίτημα του Δήμου Τυρνάβου στο Υπουργείο Άμυνας.
Η δωρεάν παραχώρηση επεκτάθηκε και για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022.

Δημοφιλή!!  Διαμαρτυρία για διακρίσεις έναντι ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού των συνταξιούχων του πρώην ΟΑΕΕ

Αυτό που δεν ήταν γνωστό και έγινε μόλις τώρα γνωστό, με τεράστια ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, του κ. Κόκουρα, είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) σε αλληλογραφία του με το Δήμο Τυρνάβου, ενημέρωνε πως δεν είναι διατεθειμένο και ότι δεν είναι εφικτό από την πλευρά του να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου για εκ νέου δωρεάν παραχώρηση του συγκεκριμένου συγκροτήματος.
Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη στις 31 Ιουλίου 2022 της προηγούμενης σύμβασης, το ΤΕΘΑ απαιτούσε την υπογραφή νέας σύμβασης με εκμίσθωση του ακινήτου και καθόριζε μηνιαίο μίσθωμα 6.923 ευρώ!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Άμυνας να έχει την απαίτηση καταβολής από το Δήμο Τυρνάβου ενός ποσού της τάξης των 120.000 ευρώ και να προκύπτει πρόβλημα με την ανάγκη εύρεσης λύσης για την συνέχιση της ομαλής εκπαιδευτικής διαδικασίας το ερχόμενο σχολικό έτος.

Ταυτόχρονα μεγάλο ζήτημα προκύπτει και με τους χειρισμούς του κ. Κόκουρα σχετικά με το έργο που ανέλαβε η ΔΕΗ, το οποίο ουσιαστικά μπλόκαρε καθώς δεν είχε αποφασιστεί από την πλευρά της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Τυρνάβου που έπρεπε να κατασκευαστούν τα σχολικά κτήρια και δεν προχωρούσαν μια σειρά βασικών ενεργειών ώστε να δοθούν οι κατευθύνσεις στη ΔΕΗ για τη σύνταξη των μελετών και να ακολουθήσουν μετά οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, η δημοπράτηση του έργου και η εγκατάσταση του εργολάβου. Για όλα αυτά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του δήμου Τυρνάβου, δεν προέβλεψε τα απαιτούμενα κονδύλια σε προηγούμενους προϋπολογισμούς και ούτε καν σκέφτηκε να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του χρέους στο Υπουργείο Άμυνας.

Δημοφιλή!!  Επέκταση του Επιδόματος Μητρότητας και σε Νέες Κατηγορίες Εργαζόμενων Μητέρων: Ξέχασαν πάλι τις αναπληρώτριες μητέρες

Τώρα η νέα Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης αναγκάζεται από την αρχή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, πράγμα το οποίο έχει ήδη δρομολογήσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο υλοποίησης του έργου για ένα 6Θέσιο Δημοτικό Σχολείο και ένα 2Θέσιο Νηπιαγωγείο στα χωριά των Πλατανουλίων και των Δένδρων, με δύο πολυχώρους εκδηλώσεων, έναν σε κάθε σχολείο.
Με τα δεδομένα αυτά η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και θα ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του σχολείου στην Τοπική Κοινότητα των Δένδρων-Αγίας Σοφίας- Πλατανουλίων. Παρόλο που υπάρχει η σύμβαση- συμφωνία του Δήμου με το Υπουργείο Άμυνας, θεωρούμε απαράδεκτη την απαίτηση του Υπουργείου.

-Δεν αποδεχόμαστε καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Τυρνάβου για το θέμα που έχει προκύψει.
– Ζητάμε να αναληφθεί πλήρως η κρατική ευθύνη για την εξόφληση των οφειλών ή την παραγραφή τους.
– Προτείνουμε την παράταση της υφιστάμενης κατάστασης και τη δωρεάν παραχώρηση του σχολικού συγκροτήματος για όσο χρειαστεί να το χρησιμοποιούμε.
-Σε ενδεχόμενη εναλλακτική πρόταση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση για τα κόστη μεταφοράς των μαθητών, συντήρησης των κτηρίων για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.
-Η κυβέρνηση να διευθετήσει το θέμα του χρέους του ΓΕΕΘΑ από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ προς τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου, ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να ζητάνε τα υπουργεία, η κεντρική εξουσία , χρήματα από τους δημότες για να νοικιάσουν σχολείο σε σεισμοπαθείς.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να πληρώνει ο δήμος ενοίκιο με δεδομένη τη σημερινή χρηματοδότηση που δεν φτάνει για τη λειτουργία των σχολείων και να σπρώχνεται έτσι στην εύρεση ιδίων πόρων από τα χρήματα των δημοτών μέσω χαρατσιών και ανταποδοτικών τελών.
Κι όλα αυτά την ώρα που παίρνουν από την τσέπη του λαού 3,2 δις. πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο τετράμηνο του έτους, την ώρα που ξοδεύονται τεράστια κονδύλια για τους εξοπλισμούς, τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα που κοστίζει 500.000 ευρώ την ημέρα στον ελληνικό λαό, τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στους πολέμους και στη σφαγή άλλων λαών.

Δημοφιλή!!  Χαμός στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ: Απολύουν για 2η φορά τον επί 19 έτη συμβασιούχο επειδή τόλμησε να έχει συνδικαλιστική δράση

Η Δημοτική Αρχή άμεσα θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσει συναντήσεις με την περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία. Θα μπει μπροστά μαζί με τους κατοίκους και τους γονείς των μαθητών στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους».

 

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω