ΚΟΣΜΟΣ E-WALL

Νηπιαγωγοί – λάστιχο ή Νηπιαγωγοί με αξιοπρέπεια.. | Για τις επικίνδυνες συνθήκες στα μονοθέσια και ολοήμερα νηπιαγωγεία

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νηπιαγωγοί – λάστιχο ή Νηπιαγωγοί με αξιοπρέπεια.. Για τις επικίνδυνες συνθήκες στα μονοθέσια και ολοήμερα νηπιαγωγεία – Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος για τοποθέτηση δεύτερης Νηπιαγωγού σε κάθε ταξη  / ΠΑΣΑΝ – ΑΣΕ & ΣΕΠΕ ΑΙΓΑΛΕΩ

Οι Νηπιαγωγοί είναι οι μόνοι εκπαιδευτικοί που μένουν μόνοι τους σε μια σχολική μονάδα με 25 παιδιά!
ΑΣΕ ΠΑΜΕ / Νηπιαγωγοί – λάστιχο ή Νηπιαγωγοί με αξιοπρέπεια; Νηπιαγωγείο της ανέχειας ή Νηπιαγωγείο των σύγχρονων αναγκών;
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Το περιστατικό λιποθυμίας που συνέβη πριν λίγες μέρες σε Νηπιαγωγείο της πόλης του Πύργου μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει στον κόσμο της εκπαίδευσης. Καταρχάς ευχόμαστε η συνάδελφος να είναι καλά στην υγεία της, όμως διαπιστώνουμε ότι συνέβη αυτό που όλες/οι οι Νηπιαγωγοί απευχόμαστε όταν βρισκόμαστε μόνες/οι μαζί με τους μαθητές μας σε όλα τα ολοήμερα, εκεί που λειτουργεί μόνο ένα τμήμα (ακόμα και στις μεγαλουπόλεις), στα μονοθέσια νηπιαγωγεία, στα παραρτήματα προκάτ, ακόμα και στις αίθουσες μέσα στα δημοτικά σχολεία.
Τα τελευταία χρόνια η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα Νηπιαγωγεία είναι στο επίκεντρο των διεκδικήσεων μας. Δεν είναι σημερινή η συζήτηση αλλά έχει ανοίξει από το 2018 με την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, με το φύτεμα αιθουσών «ελαφριού τύπου» οπουδήποτε, με τις αλλαγές στο περιεχόμενο του ίδιου του ολοήμερου. Οι περισσότερες δομές με ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση παραμένουν συρρικνωμένες, ελλειμματικές, σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα πολλές φορές κτίρια για να υλοποιηθεί η παιδαγωγική πράξη και να διασφαλιστεί η φροντίδα και η ασφάλεια των παιδιών.
Δεν είναι σημερινή αλλά εξελίσσεται με τον χειρότερο τρόπο η πραγματικότητα στο νηπιαγωγείο με την αύξηση των ευθυνών, τις ατελείωτες διοικητικές υποχρεώσεις, τα ανύπαρκτα διαλείμματα, το εξαντλητικό ωράριο, την απουσία υποστήριξης από ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς νοσηλευτές. Με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες να αδιαφορούν ότι τα νήπια και τα προνήπια λόγω της μικρής ηλικίας έχουν ανάγκη από συνεχή παρέμβαση και επιτήρηση, χωρίς να εξασφαλίζεται η υποστήριξη από το κατάλληλο προσωπικό.
Έχουμε αναδείξει με εμφατικό τρόπο (κινητοποιήσεις, παραστάσεις, συσκέψεις, πίεση προς τη ΔΟΕ) ότι δεν πάει άλλο με την απαξίωση της δουλειάς των Νηπιαγωγών που έχουν καταντήσει λάστιχο, με τον φόρτο εργασίας, με το εξαντλητικό ωράριο, που εργάζονται ακόμα και άρρωστες/οι γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης, με την ανύπαρκτη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ.
Δε μπορούμε να ανεχόμαστε τη σημερινή πραγματικότητα, δε φτάνουν τα λόγια , η συμπάθεια γιατί χορτάσαμε από αυτά! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ενίσχυση της καθημερινής λειτουργίας των νηπιαγωγείων και της εργασίας των Νηπιαγωγών, με αξιοπρεπείς όρους, με επιστημονική, οικονομική και εργασιακή αναβάθμιση!
Διεκδικούμε:
Τμήματα μέχρι 15 νήπια, ώστε να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους και τοποθέτηση δεύτερης/ου Νηπιαγωγού σε όλα τα τμήματα που λειτουργούν με 15 μαθητές και άνω.
Στελέχωση όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, τραπεζοκόμους, τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά με γνωματεύσεις.
Μείωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Αγωνιζόμαστε για το δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής για να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις στο πλαίσιο των οποίων διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, αλλά και οι εργασιακές συνθήκες των Νηπιαγωγών!!!

ΣΕΠΕ ΑΙΓΑΛΕΩ: Για τις επικίνδυνες συνθήκες στα μονοθέσια και ολοήμερα νηπιαγωγεία

Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!

Δημοφιλή!!  70 χρόνια μετά: Ίδιες προκλήσεις, δυσμενέστερη η θέση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

       Συναδέλφισσες/οι, για την επιτακτική η ανάγκη να στηρίζεται η/ο νηπιαγωγός κυρίως στα μονοθέσια νηπιαγωγεία και στο ολοήμερο πρόγραμμα όπου ένας άνθρωπος είναι μόνος κι έχει την ευθύνη όχι μόνο για το παιδαγωγικό κομμάτι αλλά και για τη σωματική ακεραιότητα έως και 25 παιδιών το έχουμε χύσει τόνους μελάνι. Παρ όλα αυτά το Υπουργείο έχει χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του σχολείου αλλά δεν έχει για το διορισμό προσωπικού για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Μιλάει ανερυθρίαστα για αξιολόγηση όταν πολύ καλά γνωρίζει ότι το σχολείο στέκεται όρθιο από τις υπερβάλλουσες προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Τολμά να καταπατά το νόμο και να κρατά δόκιμους τους εκπαιδευτικούς που έχουν κλείσει διετία ζώντας σε μια δική του πραγματικότητα έξω από το νόμο και το δίκιο.

Συναδέλφισσες/οι, η τραγική περίπτωση  της νηπιαγωγού στον Πύργο που λιποθύμησε ενώ δεν υπήρχε άλλη νηπιαγωγός ή βοηθητικό προσωπικό έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη αυτή και την έκανε γνωστή και στην υπόλοιπη, πέραν των εκπαιδευτικών, κοινωνία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μεγάλος κίνδυνος για την ίδια τη συνάδελφο που έμεινε αβοήθητη αλλά και για τα παιδιά που μόνα και σοκαρισμένα όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ έκλαιγαν χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει…….

Με τον ίδιο τρόπο  περίπτωση που αυτή τη φορά αφορούσε παιδί (στο σύλλογο μας Π.Ε Αιγάλεω), θα κατάληγε σε τραγωδία. Αν το περιστατικό που ήταν πολύ δύσκολο δεν γινόταν το πρωί που λειτουργούν πολλά τμήματα και οι νηπιαγωγοί κατάφεραν να συνεργαστούν και να το αντιμετωπίσουν, τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά. Δε θέλουμε  να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν το ίδιο παιδί βρισκόταν  στο απογευματινό τμήμα που υπάρχει μια νηπιαγωγός τη στιγμή που έπρεπε να γίνουν μια ακολουθία πραγμάτων που είναι αδύνατον να τα κάνει ένας άνθρωπος. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι μπορεί να γίνει όταν τα αδιάγνωστα νοσήματα μαθητών και εκπαιδευτικών πρέπει την κρίσιμη στιγμή να τα αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος μόνος του.

Επί πλέον αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί τα παιδιά που έχουν  παράλληλη στήριξη, όταν δηλαδή το ΚΕΔΑΣΥ έχει διαγνώσει-προτείνει να στηρίζονται τα παιδιά κατά την παραμονή τους στο σχολείο, αυτό γίνεται μόνο το πρωί και ξαφνικά στην απογευματινή βάρδια μεταμορφώνονται και μπορούν  να μένουν αστήριχτα, όσον δε, αφορά το νηπιαγωγείο με έναν εκπαιδευτικό.

Δημοφιλή!!  Πτώση Σοβάδων σε Γυμνάσιο Φιλιππιάδας Πρέβεζας: Δύο Μαθήτριες στο Κέντρο Υγείας

Για να μη θρηνήσουμε θύματα είτε αυτά είναι παιδιά είτε είναι εκπαιδευτικοί κανείς/καμιά στο σχολείο μόνος/μόνη.

Απευθυνόμαστε στις Ενώσεις Γονέων να δουν το πρόβλημα ασφάλειας των παιδιών. Απαιτούμαι το Υπουργείο να φροντίσει την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

  1. Κανένα σχολείο μονοθέσιο. Μικρός αριθμός παιδιών στο τμήμα ώστε όλα τα σχολεία να είναι 2θέσια.
  2. Ακόμα μικρότερος αριθμός παιδιών στο τμήμα στο ολοήμερο πρόγραμμα, έτσι ώστε όλα τα ολοήμερα να είναι διπλά.
  3. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να δημιουργηθεί δεύτερο ολοήμερο τμήμα να υπάρχει δεύτερος εκπαιδευτικός στο ίδιο. Κανένας εκπαιδευτικός μόνος του στα σχολεία.
  4. Υποστήριξη ΟΛΩΝ των παιδιών που χρειάζονται και το απόγευμα (ΠΣ-ΕΒΠ- νοσηλευτή)

Οι νηπιαγωγοί ζουν εργασιακή εξουθένωση  με 30 διδακτικές ώρες χωρίς διάλειμμα με πλήθος δυσκολιών σε ένα σχολείο που γίνεται γραφειοκρατικό και αβίωτο, με τον όγκο των διοικητικών καθηκόντων που έχει επιβληθεί στις/στους προϊσταμένες/νους ακόμα κι αν αυτές/οι δεν το έχουν επιλέξει.

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

Ακολουθεί επιστολή του ΠΑΣΑΝ προς το Υπουργείο και τοποθέτηση του συλλόγου σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό λιποθυμίας συναδελφου στο Πύργο, εν ώρα μαθήματος.

Οι κινήσεις του Συλλόγου δεν θα αρκεστουν στην επιστολή και θα διεκδικηθεί επιτακτικά και με κάθε δυνατό τρόπο η ικανοποίηση για τοποθέτηση δεύτερης Νηπιαγωγού σε κάθε τάξη κάθε νηπιαγωγείου της χώρας, γεγονος που θα διασφαλίζει αφενός την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και αφετέρου την βέλτιστη δυνατή πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού μας έργου.
Εκ του ΔΣ του ΠΑΣΑΝ
Επιστολή:
Συσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος ενημερώθηκε σχετικά με την λιποθυμία συναδελφου Νηπιαγωγου σε μονοθέσιο Νηπιαγωγείο του Πύργου, λίγες ημέρες πριν.
Η συναδελφος, που ευτυχώς είναι πλέον καλά στην υγεία της, για καλή της τύχη ανεβρεθει σύντομα από γονέα στο χώρο του σχολείου, χωρίς ωστόσο τις αισθήσεις της και με έντρομους μαθητές επάνω της.
Το τραγικό περιστατικό,φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα εδώ και καιρό ο κλάδος μας βροντοφωναζει και για όλα όσα προειδοποιει, αλλά δυστυχώς δεν εισακουγονται.
Χιλιάδες Νηπιαγωγεία, με στοιβαγμένους 25 μαθητές και με μια εκπαιδευτικό χωρίς ούτε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα, άθλιες συνθήκες εργασίας, ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πάνω απ’ όλα κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα για τους ίδιους τους μαθητές μας είναι λίγες μόνο από τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες ως εκπαιδευτικοί καλουμαστε να ανταπεξέλθουμε.
Ως ΠΑΣΑΝ αρχικά ευχόμαστε καλή ανάρρωση στην συνάδελφο και ταυτόχρονα θέτουμε τα ερωτήματα:
– Πόσο ακόμα θα είμαστε εγκαταλελειμμένοι στην τύχη μας;
– Ποτέ επιτέλους θα αποφασιστεί η παροχή δεύτερης Εκπαιδευτικού στις τάξεις μας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα;
-Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν κι εμείς βρεθούμε στην θέση της συναδέλφου με μια χειρότερη έκβαση για όλους;
Ως σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών κρουουμε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιουμε για την κατασταση η οποία πλέον έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουμε την εντονότατη ανησυχία μας για το τι μέλει γενέσθαι- ειδικά μετά το πρόσφατο αυτό δυσάρεστο περιστατικό.
Ο ΠΑΣΑΝ ζητά την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος για τοποθέτηση δεύτερης Νηπιαγωγού σε κάθε ταξη κάθε Νηπιαγωγείου της χώρας ώστε αφενός να διασφαλίζεται η ασφάλεια η δική μας όσο και των μαθητών μας και αφετέρου να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε επαρκώς και επιτυχώς το εκπαιδευτικό μας έργο!!!
ΠΑΣΑΝ
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω