Πότε θα γίνει η καθιέρωση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής / Βουλή!
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καθιέρωση Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής
Με τον Νόμο 4653/20,αρθρ.28-31,θεσμοθετήθηκε το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής(ΚΠΠ) το οποίο χορηγείται κατόπιν εξετάσεων από το ΥΠΑΙΘ:“ Το Κ.Π.Π. πιστοποιεί τη γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένου, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου, όπως αυτά ορίζονται ως πρόσθετα προσόντα στο άρθρο 27 του Π.Δ. 50/2001 (Α΄ 39).
Το Κ.Π.Π. δύναται να πιστοποιεί τη γνώση χειρισμού Η/Υ και σε άλλα ψηφιακά αντικείμενα.” Ακολούθως εκδόθηκαν κατά εξουσιοδότηση του νόμου οι Υπουργικές αποφάσεις που καθόριζαν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του : ΦΕΚ Β2285/15-6-20 και ΦΕΚ Β4096/23-9-20.
Για την δημιουργία των ψηφιακών και άλλων υποδομών που απαιτούνταν είχαν προηγηθεί μακροχρόνιες προσπάθειες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ2014-2020(2023) με έργο ύψους 1,9εκ € αλλά και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο με έργο ύψους 1,4 εκ € επίσης από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δωρεάν ψηφιακές εξετάσεις πιστοποίησης μαθητών οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε σχετικά μαθήματα προετοιμασίας.
ΕΠΕΙΔΗ οι Ενώσεις Επιστημόνων Πληροφορικής ανέκαθεν είχαν επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας ενός Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής , ανάγκη την οποία αναγνώρισε η πολιτεία και συστηματικά προχώρησε στην διαμόρφωση των θεσμικών και άλλων προϋποθέσεων προς τούτο,
ΕΠΕΙΔΗ οι πιλοτικές δράσεις υποδομών και οι οργανωτικές προϋποθέσεις έχουν κατακτήσει επίπεδο ολοκλήρωσης και έχουν ήδη δοκιμαστεί με την πραγματοποίηση ολόκληρου του κύκλου των εξετάσεων,
ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει προηγούμενο, μαθητές να έχουν δωρεάν συμμετάσχει σε εξετάσεις και να έχουν λάβει υπό αυτές τις συνθήκες το ΚΠΠ,
Ελευθερία του Τύπου: Στον πάτο της Ε.Ε. – Στην 108η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα!
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να συνεχίσει τις διαχρονικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες της πολιτείας από το 2012 μέχρι σήμερα για την καθιέρωση, επί τέλους, του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής?
Προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ψηφιακών και άλλων υποδομών που έχουν ήδη δημιουργηθεί και τους πόρους που έχουν δαπανηθεί, προκειμένου να θέσει στην διάθεση των πολιτών αλλά και των μαθητών την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό επάρκειας δεξιοτήτων πληροφορικής υψηλής ποιότητας, αξιοπιστίας και κρατικού κύρους ?
Η δυνατότητα που δόθηκε σε μερίδα μαθητών να λάβουν δωρεάν μετά από εξετάσεις το ΚΠΠ θα ισχύσει συνολικά για τους μαθητές?
Η οδηγία της ΕΕ για χορήγηση πιστοποιητικού επάρκειας πληροφορικής και γλωσσομάθειας στους αποφοίτους της βασικής εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί επιτέλους και στα ελληνικά σχολεία με ευθύνη της πολιτείας?
Προτίθεται με την καθιέρωση του ΚΠΠ να εισαγάγει επί του πεδίου στοιχεία ποιότητας και αξιοπιστίας στο σημερινό περιβάλλον χορήγησης ανάλογων πιστοποιητικών από πλειάδα ιδιωτικών φορέων?
Οι ερωτώντες Βουλευτές