crowd gef5faaa49 1280

Ενωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών / Για τις εξαγγελίες του δημάρχου για φύλαξη των σχολείων με ηλεκτρονικά μέσα

Αντιδράσεις από την Ενωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών / Για τις εξαγγελίες του δημάρχου για φύλαξη των σχολείων με ηλεκτρονικά μέσα!

Τα σχολεία δεν είναι φυλακές, ούτε «στούντιο ριάλιτι» για να παρακολουθούνται με κάμερες

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ  ΜΕΣΑ

Ελευθερία του Τύπου: Στον πάτο της Ε.Ε. – Στην 108η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα!

Ως Ένωση Γονέων έχουμε καταγγείλει αρκετές φορές δημόσια το φαινόμενο των βανδαλισμών των σχολείων, μη διστάζοντας ενίοτε να αποκαλύπτουμε όλους αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτούς (φασιστικές οργανώσεις, οπαδικοί «στρατοί», συμμορίες). Ταυτόχρονα έχουμε απαιτήσει από τις αρμόδιες αρχές – μεταξύ αυτών και  τη Δημοτική αρχή – να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στις 11/5/2023, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών με έγγραφό του, απαντώντας στην Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία αιτείται μέτρων φύλαξης των σχολείων, αναφέρει τα εξής: «…Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν διαθέτει υπηρεσία και ανάλογο προσωπικό για τη φύλαξη των σχολικών συγκροτημάτων. Η φύλαξη των σχολικών εγκαταστάσεων και η προστασία της δημοτικής περιουσίας αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Γι’ αυτό, εξετάζουμε τη δυνατότητα επιτήρησης των σχολικών κτιρίων με ηλεκτρονικά μέσα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων πολιτών και μαθητών.» Τα ίδια επανέλαβε σε συνέντευξή του στις 12/5 με αφορμή τους βανδαλισμούς και τις συλλήψεις στο 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Ενώ  λοιπόν ο Δήμαρχος αναγνωρίζει τις ευθύνες της Δημοτικής αρχής για τη φύλαξη των σχολείων, επαναφέρει το ζήτημα της επιτήρησής τους με κάμερες, ένα θέμα που έχει προκαλέσει στο παρελθόν πλήθος αντιρρήσεων από γονείς και εκπαιδευτικούς. Η επίκληση των βανδαλισμών και το «αθώο» επιχείρημα ότι «οι κάμερες μπαίνουν στο προαύλιο του σχολείου για να καταγράφουν τις ύποπτες κινήσεις σε ώρες που δεν θα γίνονται μαθήματα» δεν πείθουν κανέναν. Κι αυτό γιατί προκύπτουν σοβαρά ζητήματα περιορισμού των ατομικών ελευθεριών   και διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων,  τα οποία δεν μπορούν να μην παρθούν υπόψη και να μην προβληματίσουν: Πότε και ποιός δηλαδή θα χειρίζεται αυτές τις κάμερες, πού θα καταγράφεται το υλικό, ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτό, για ποιο σκοπό θα αξιοποιείται,  αλλά και ποιος και με ποια κριτήρια θα αποφασίζει την έναρξη και διακοπή της καταγραφής καθημερινά; Νέος οδηγός ασφάλειας των παιδιών στο Netflix για γονείς!!

Με βάση τα παραπάνω, ποιος μπορεί να μας πείσει  ότι τα απογευματινά παιχνίδια και οι συναναστροφές παιδιών και εφήβων στα προαύλια των σχολείων, οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Γονέων, οι αγωνιστικές  κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών δεν θα γίνουν (από παράβλεψη ή σκοπιμότητα) δημόσιο θέαμα ή «αντικείμενο ενασχόλησης» των κατασταλτικών μηχανισμών; Πόσο μάλιστα όταν πολύ συχνά, τα αποτελέσματα παρακολουθήσεων ακόμη και ιδιωτικές στιγμές «δημόσιων» προσώπων  «διαρρέουν» με μεγάλη ευκολία τελευταία, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα ΜΜΕ. Η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία του Δήμου όχι μόνο δεν θα λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας τους, αλλά θα δημιουργήσει πλήθος νέων προβλημάτων. 

Τα σχολεία δεν είναι φυλακές, ούτε «στούντιο  ριάλιτι» για να παρακολουθούνται με κάμερες. Ο μόνος τρόπος για να πάψουν τα σχολεία να αποτελούν  στόχο  βανδαλιστών είναι – εκτός από τη φύλαξή τους με μόνιμο προσωπικό, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα γονέων και εκπαιδευτικών – να μετατραπούν τις απογευματινές ώρες σε χώρους νεανικής δημιουργίας, αθλητισμού, πολιτισμού. Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση ώστε να οργανωθούν και χρηματοδοτηθούν από το κράτος και τους Δήμους, προγράμματα μαζικού αθλητισμού, λαϊκής επιμόρφωσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας  και πολιτιστικών δραστηριοτήτων,  στα οποία η συμμετοχή θα είναι – αποκλειστικά – δωρεάν για όλους.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα της βίας και των βανδαλισμών στα σχολεία  δεν λύνεται με κάμερες και κάθε είδους  αυταρχισμόγιατί οι αιτίες που το γεννούν δεν βρίσκονται  μέσα στα σχολεία, αλλά στην κοινωνία, που μέρος της είναι και η σχολική κοινότητα. Όσο η κοινωνία μας θα  βασίζεται στον ατομισμό, όπου η βία του ισχυρού είναι συνθετικό της κομμάτι, όσο  χιλιάδες νέοι καθημερινά θα βλέπουν τα όνειρα τους να ματαιώνονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό στη μόρφωση και στη ζωή, δυστυχώς, ένα μέρος τους  θα αντιδρά με βία, στη βία που καθημερινά βιώνει. Είναι στο χέρι μας, μέσα από τη δράση μας στους Συλλόγους Γονέων αλλά κυρίως μέσα από τις οργανωμένες δομές που συμμετέχουμε, από το εργασιακό μας Σωματείο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο της γειτονιάς, μέχρι τον Δήμο, να ανοίξουμε με νηφάλιο τρόπο τη συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τέτοιου είδους φαινόμενα, να  διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας (και μαζί με αυτά) το σχολείο και την κοινωνία που τους αξίζει. ΙΟΒΕ: Οι ΤΟΠ σχολές στην Ελλάδα είναι για τα “ανώτερα κοινωνικά στρώματα” –  Οι γονείς ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ιδιαίτερα!

Τέλος καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να αναλάβουν ποικίλες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην προστασία των  κτηριακών υποδομών που φτιάχτηκαν και συντηρούνται με τον ιδρώτα των εργαζομένων γονέων και του λαού μας. Υποδομές που είναι  ήδη εγκαταλειμμένες στη μοίρα τους εδώ και χρόνια, από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών. Βασική κατεύθυνση αυτών των πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι η απαίτηση  τα διδακτήρια  να γίνουν ζωντανοί χώροι δημιουργίας  με  απογευματινές δραστηριότητες σε κάθε σχολείο, με ομάδες θεατρικές, αθλητικές, μουσικές, περιβαλλοντικές, που θα ενισχύουν τις σχέσεις όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Google Play Store badge EN.svg
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap