dypa spiti mu logo 600 E-WALL

Πρόγραμμα Σπίτι μου: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Δείτε την παρουσίαση

Ξεκινά το πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων Στεγαστικών Δανείων σε νέους

Δικαστική απόφαση: Αν κάνεις προσβλητικές αναρτήσεις (βρίζεις) μέσω κοινωνικών δικτύων έρχονται ποινές!!

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις από τον οικονομικό ταχυδρόμο!!

1. Πότε ξεκινά το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου»;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα 3 Απριλίου με την υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες από νέους και νέα ζευγάρια για την χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.

2. Ποιες τράπεζες δέχονται αιτήσεις;

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων.

3. Τι προβλέπει το «Σπίτι μου»;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει χαμηλότοκα δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας. Πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση καθόρισε του όρους και τις προϋποθέσεις δανεισμού και απομένει η προκήρυξη προς τις τράπεζες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

4. Σε ποιες κατοικίες αναφέρεται;

Τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι δικαιούχοι, θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών, με άδεια κατασκευής έως το 2007, και να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Η εμπορική τους αξία θα πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ.

Δημοφιλή!!  Η Κομισιόν ερευνά Apple, Google και Meta για παραβίαση του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές

5. Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος;

Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν γύρω τουλάχιστον 10.000 πολίτες. Δικαιούχοι θα είναι οι πολίτες ηλικίας 25-39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

6. Πως κλιμακώνεται το εισοδηματικό κριτήριο των δικαιούχων;

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, προσδιορίζεται 16.000 ευρώ για άγαμο ή σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει. Εως τα 24.000 ευρώ για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

7. Τι ευνοϊκό έχουν τα συγκεκριμένα δάνεια; Ποια είναι η επιδότηση;

Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος. Το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

Δημοφιλή!!  Αύξηση Κατώτατου Μισθού: Ανακοίνωση 27 Μαρτίου, Ισχύς από 1η Απριλίου

8. Πότε το δάνειο είναι άτοκο;

Εφόσον ο δανειολήπτης είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος το δάνειο είναι άτοκο.

9. Τι επιπλέον πλεονεκτήματα έχουν τα συγκεκριμένα δάνεια;

Τα δάνεια που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος Τ απαλλάσσονται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%. Επίσης το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη. Ενώ δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

10. Πότε καταγγέλλεται η σύμβαση του δανείου;

Η κοινή υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης δανείου πάνω από 30 ημέρες, η τράπεζα χαρακτηρίζει τον δανειολήπτη μη συνεργάσιμο κι εφόσον δεν καταβάλει τη δόση έπειτα κι από 90 ημέρες συνεχούς υπερημερίας, καταγγέλλει τη σύμβαση.

11. Τι θα πρέπει να κάνει ο υποψήφιος δανειολήπτης για να λάβει το δάνειό του;

Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση, σε μια από τις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα τράπεζες, ώστε να κριθεί – κατ’ αρχήν – η επιλεξιμότητά του. Οι τράπεζες θα ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα. Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι δανείου, εντός 60 ημερών. Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς).

Δημοφιλή!!  Αύξηση Κατώτατου Μισθού: Ανακοίνωση 27 Μαρτίου, Ισχύς από 1η Απριλίου

12. Τι άλλο ελέγχει η τράπεζα;

Η τράπεζα διενεργεί νομικό και τεχνικό έλεγχο επί του ακινήτου και εφόσον προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς το ακίνητο για τη λήψη δανείου, υποβάλλει στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) τη σχετική δανειακή σύμβαση. Η τελική υπογραφή της σύμβασης και η εκταμίευση του συνολικού ποσού της σύμβασης πραγματοποιείται εντός 6 μηνών από την έγκριση της ΕΑΤ.

Παραδείγματα

Παράδειγμα 1: Δάνειο 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια

paradeigma01 31032023 E-WALL

Παράδειγμα 2: Δάνειο 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια

Για το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια η μηνιαία δόση είναι 705,63 ευρώ. Με ένταξη στο πρόγραμμα η δόση περιορίζεται στα 480,39 ευρώ (όφελος 225,24 ευρώ ή 2.702 ευρώ το χρόνο). Για τρίτεκνους – πολύτεκνους η δόση μειώνεται στα 416,67 ευρώ (όφελος 288,96 ευρώ ή 3.467,52 ευρώ το χρόνο).

paradeigma02 31032023 E-WALL

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω