ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΟΧΗ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
-
Μόνιμες προσλήψεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.,
-
Σύσταση οργανικών θέσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ στη γενική εκπαίδευση.
-
Εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ.
ΟΔΗΓΟΣ: Το έργο του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση
Κι αν οι συνδικαλιστές δεν είναι τελικά ένα μάτσο τεμπέληδες;
21 Μαρτίου 2023
ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΩΝΑ
Κοινωνικοί λειτουργοί από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο το Μάρτιο διοργανώνουν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Δράσης για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας στην προάσπιση των αρχών της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ισότητας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης
Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος αποφάσισε τη φετινή Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία να την αναδείξει σε ημέρα καταγγελίας και αγώνα εναντίον της δραματικής υποστελέχωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους τομείς του Κράτους – Πρόνοιας και Υγείας αλλά και διεκδίκησης μόνιμων προσλήψεων Κοινωνικών Λειτουργών ώστε να είναι δυνατή η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους πιο ευάλωτους.
Στις δομές παιδικής προστασίας ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών ξεκινάει από 60 παιδιά και μερικές φορές ξεπερνάει τον αριθμό των 100 παιδιών ανά Κοινωνικό Λειτουργό ενώ στις δομές ανοικτής προστασίας ξεπερνάει τον αριθμό των 400 παιδιών ανά Κοινωνικό Λειτουργό, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπερβαίνοντας κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με συνέπεια να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην κατάργηση της ιδρυματικής προστασίας και την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας.
Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, που αποτελούν τις κατεξοχήν υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας, συνεχώς, άμεσα ή έμμεσα μεταβιβάζονται στους Κοινωνικούς Λειτουργούς νέες αρμοδιότητες, συχνά αλλότρια καθήκοντα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολιτών σε αναλογία ενός κοινωνικού λειτουργού ανά 60.000 κατοίκους ή/και περισσότερους ή ανά 400 ή/και περισσότερους ωφελούμενους.
Στην εκπαίδευση αντί να λειτουργεί Κοινωνική Υπηρεσία διεπιστημονικά στελεχωμένη σε κάθε σχολική μονάδα, 1 Κοινωνικός Λειτουργός προσωρινής απασχόλησης τοποθετείται σε 5 σχολικές μονάδες, αντιστοιχώντας κατά ελάχιστο σε 700 μαθητές.
Στα καταστήματα κράτησης η αναλογία κοινωνικών λειτουργών προς εξυπηρετούμενους κρατούμενους κυμαίνεται από 1:500 έως 1:250.
Στα νοσοκομεία η μέση αναλογία κοινωνικών λειτουργών ανά κλίνες πλησιάζει το 1:100 ενώ υπάρχουν Νοσοκομεία του ΕΣΥ με ένα κοινωνικό λειτουργό για 300 ασθενείς ή κανένα κοινωνικό λειτουργό. Ακόμα χειρότερη, αποτυπώνεται η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, περισσότερα από τα οποία δεν διαθέτουν ούτε έναν.
Σε πολλές δομές προστασίας των αιτούντων άσυλο 1 Κοινωνικός Λειτουργός αντιστοιχεί σε 400 και παραπάνω φιλοξενούμενους
Σε όλους τους τομείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας καταγράφονται από τις υψηλότερες αναλογίες ΚΛ ανά ωφελούμενο. Τα δεδομένα υπερβαίνουν παντού, κατά πολύ τόσο τα Ευρωπαικά όσο και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με δραματικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του Κράτους Πρόνοιας. Τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται και αξίζουν.
Η Πολιτεία γνωρίζει το πρόβλημα της ακραίας υποστελέχωσης και ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύεται από τις ταχύτατες διαδικασίες με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σύστασης θέσεων στην πανεπιστημιακή και τη δημοτική αστυνομία, γνωρίζει και έχει τον τρόπο να το αντιμετωπίσει.
Αντί της επίλυσης του προβλήματος, η Πολιτεία επιλέγει συνειδητά, κάθε φορά που οι δραματικές συνέπειες της υποστέλεχωσης έρχονται στη δημοσιότητα με τη μορφή συνταρακτικών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ακραίας θυματοποίησης γυναικών και παραμέλησης – κακοποίησης ανηλίκων, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις Κοινωνικών Λειτουργών να τους ενοχοποιεί δίνοντας τους το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.
Για όλους αυτούς τους λόγους του ΔΣ του ΣΚΛΕ αποφάσισε ομόφωνα:
– Την αποχή των μελών του ΣΚΛΕ από τη την άσκηση των καθηκόντων τους την Τρίτη 21 Μαρτίου,
– Την υποβολή αιτήματος συνδικαλιστικής κάλυψης της αποχής με την προκήρυξη απεργίας την ίδια μέρα για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς μέλη των σωματείων τους από την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ, την ΠΟΕ -ΟΤΑ, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΣΤΙΚΏΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ και τα Εργατικά Κέντρα της χώρας.
– Την πραγματοποίηση συνάντησης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στην Αθήνα στις 11:00.
Ζητάμε από την επίσημη Πολιτεία με επείγουσες διαδικασίες να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων Κοινωνικών Λειτουργών και μονιμοποίηση των Συμβασιούχων των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας, των συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ και όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν κενά σε όλο το σύστημα κοινωνικής φροντίδας.
Επισυναπτόμενα:
1. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ
2. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ
3. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΔΕΔΥ
Συνημμένα αρχεία: