joanna kosinska 1 CMoFsPfso unsplash 1 scaled

Ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας της Χαλκίδας γύρω από την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τα τρία Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της πόλης

«Ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας της Χαλκίδας γύρω από την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τα τρία Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της πόλης».

Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην εκπαιδευτική κοινότητα της Χαλκίδας, σχετικά με την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τα τρία Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της πόλης και εξυπηρετούν συνολικά πάνω από χίλιους μαθητές και μαθήτριες. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που στεγάζονται στο εν λόγω συγκρότημα ενημερώθηκαν την Παρασκευή 03/03 αρμοδίως ότι, με βάση την υπ’ αριθμό 1046/03-03-2023 απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων, απαγορεύεται η χρήση της πτέρυγας στην οποία βρίσκονται τα γραφεία καθηγητών (αίθουσες Κ5 και Κ11).

Ε.Ε.: Κατευθυντήριες γραμμές για διδάσκοντες και εκπαιδευτικούς – Aντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού!!

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται θεμάτων ασφαλείας υπήρξε προβληματικά λιτή, καθώς με μία και μόνο πρόταση 20 όλων και όλων λέξεων ανακοινώνεται η απαγόρευση χρήσης δύο αιθουσών, χωρίς να αναφέρεται με σαφήνεια ποιος είναι ο λόγος της απαγόρευσης χρήσης, χωρίς κάτοψη του κτιρίου που να περιγράφει το πρόβλημα, χωρίς να επισυνάπτει τη σχετική αυτοψία πάνω στην οποία βασίστηκε η απόφαση, χωρίς καμιά δέσμευση επίλυσης και -το βασικότερο- χωρίς καμιά απολύτως έγγραφη διαβεβαίωση για την ασφάλεια του υπόλοιπου κτιρίου.

Η παντελής έλλειψη ενημέρωσης προκάλεσε εύλογα τις έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις μαθητών, γονέων και διδασκόντων. Μάλιστα, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Χαλκίδας αποφάσισε στις 06/03: α) Να δηλώσει την ιδιαίτερα έντονη ανησυχία του για τη στατικότητα και του υπόλοιπου συγκροτήματος καθώς και την καταλληλότητα του, όπως και για την ασφάλεια του μαθητικού πληθυσμού, β) να ζητήσει τη σχετική έκθεση αυτοψίας καθώς και τη διαβεβαίωση για την ασφάλεια του υπόλοιπου συγκροτήματος, γ) να ζητήσει πρόταση που να διασφαλίζει άμεσα την ασφαλή λειτουργία του σχολείου και δ) να ενημερώσει το Δεκαπενταμελές συμβούλιο μαθητών, τους γονείς και τους κηδεμόνες ως οφείλει, ενώ παράλληλα επιφυλάχθηκε για τις τυχόν αναγκαίες νομικές κινήσεις.

Κατόπιν των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας ο Δήμος Χαλκιδέων εξέδωσε την Τρίτη 07/03 Δελτίο Τύπου με το οποίο επιχειρεί να δώσει διευκρινίσεις γύρω από το ζήτημα, πλην όμως περισσότερο εντείνει παρά καθησυχάζει τις ανησυχίες, καθώς, αφενός αποκαλύπτει ότι το κτιριακό συγκρότημα εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς πλήρη μελέτη στατικής επάρκειας μετά την πρόσφατη ανησυχητική σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στην περιοχή, αφετέρου αποφεύγει και πάλι να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της σχετικής έκθεσης αυτοψίας για το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι προκαλεί απορίες το γεγονός της διενέργειας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις 04/03 σε χώρους του σχολικού συγκροτήματος μία ημέρα μετά την αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χαλκιδέων και αφού οι συγκεκριμένοι χώροι είχαν κριθεί ακατάλληλοι.

Επειδή:
• Προκύπτει ότι τρεις σχεδόν μήνες μετά τους σεισμούς στην περιοχή της Εύβοιας το κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Χαλκίδας λειτουργεί κανονικά, χωρίς την ύπαρξη πλήρους μελέτης στατικής επάρκειας, παρά το γεγονός ότι είναι κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία πως το κτίριο αντιμετωπίζει ζητήματα καταλληλότητας εδώ και χρόνια.
• Η ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί άμεσα, προκειμένου να διασφαλίσει και να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα ότι το σχολείο συγκρότημα του ΕΠΑΛ Χαλκίδας τηρεί όλες εκείνες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που εγγυώνται υπεύθυνα και αρμοδίως την ασφάλεια του μαθητικού πληθυσμού και των διδασκόντων του;

 

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ερωτών Βουλευτής

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Google Play Store badge EN.svg
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap