ΕΣΑμεΑ: Αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΣΑμεΑ: Κρίσιμη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

 

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ τόνισε ότι από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους δεν έγιναν αποδέκτες καμίας μορφής κρατικής ενίσχυσης. Γεγονός που δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής τους, εάν λάβουμε υπόψη και το πρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή/και χρόνιας πάθησης. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, η πολιτική και οικονομική υποστήριξη, ειδικά αυτή την περίοδο, με τις ενεργειακές ανατιμήσεις οι οποίες επιφέρουν αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες.

Το ίδιο πλαίσιο είχε θέσει ο κ. Βαρδακαστάνης και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τον Νοέμβριο του 2022. Στα στελέχη του υπουργείου ο κ. Βαρδακαστάνης έθεσε τα κρισιμότερα ζητήματα οικονομικής φύσεως που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στη χώρας μας, τα οποία καταγράφονται και στα έγγραφα που επισυνάπτονται:

Δημοφιλή!!  Η Μεγάλη Παραδοξολογία: Οι "Τεμπέληδες" του Νότου Εργάζονται περισσότερο από τους "Εργασιομανείς" του Βορρά

Συνήγορος του πολίτη: Χορήγηση της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου – Γονική άδειας άνευ αποδοχών – Επέκταση της εξάμηνης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας

  • Αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
  • Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • Την αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ.
  • Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρία 50% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.
  • Αναπροσαρμογή της αποζημίωσης για τη μετακίνηση αιμοκαθαιρόμενων Νεφροπαθών και μεταγγιζόμενων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης και τις μονάδες μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με τις αυξήσεις στα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί.
  • Κατάργηση του απαρχαιωμένου όρου «είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας», από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4758/2020, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.
  • Κατάργηση των περιορισμών συννοσηρότητας σε άτομα με αυτισμό (εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο) από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αντικατάσταση του όρου «αυτισμός» με τη σύγχρονη ορολογία «Διαταραχές αυτιστικού φάσματος».
  • Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας αναπηρικών οχημάτων που εκτελωνίστηκαν νόμιμα με ατέλεια τελών ταξινόμησης και συνακόλουθη απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, βάση του ποσοστού αναπηρίας που είχε απονεμηθεί στον ιδιοκτήτη, κατά το χρόνο αγοράς του αυτοκινήτου.
Δημοφιλή!!  Καταδίκη ρατσιστικών επεισοδίων στην πλατεία Αριστοτέλους

Στην Κ.Υ.Α. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5083 στις 04.11.2021 αναφορικά με την αντιστοίχιση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α. κρίνεται απαραίτητο:

milamou: πλατφόρμα ψυχολογικής στήριξης με εθελοντές ψυχολόγους & συμβούλους ψυχικής υγείας

Η γονική άδεια προστατεύει την ψυχική υγεία των μητέρων

  1. να αναφερθεί ρητά στην εν λόγω ΚΥΑ, ότι ισχύει για τα ΚΕ.Π.Α. να ισχύει και για την Α.Σ.Υ.Ε., καθώς επίσης να προβλεφθεί ότι οι αποφάσεις γνωστοποίησης αναπηρίας που έχουν ήδη εκδοθεί από την Α.Σ.Υ.Ε. σύμφωνα με την καταργούμενη ΚΥΑ, με τις οποίες γινόταν αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α., θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ και
  2. να καταργηθεί η απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος, για τους πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο, για να καταστούν ξανά δικαιούχοι της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης.
Δημοφιλή!!  Ψηφίστε την Μαθητική Εικονική Επιχείρηση Bee natural του ΕΝΕΕΓΥΛ Πεύκων!

ΠΗΓΗ

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω