Έρευνα της διαΝΕΟσις: Ένας στους τρεις νέους θέλει δουλειά στο Δημόσιο

Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, που δημοσιεύτηκε στην Εφ.Συν,  το 50,7% όσων είναι από 17 έως 24 και το 50,3% από 25 έως 39 ετών δηλώνουν πως θα προτιμούσαν «μια δουλειά που προσφέρει μέτριο μισθό, μικρές προοπτικές εξέλιξης αλλά σταθερότητα», έναντι του 47,9% και του 46,3% αντίστοιχα που θα προτιμούσαν «μια δουλειά που προσφέρει μεγάλες αποδοχές και υψηλές προοπτικές εξέλιξης, χωρίς όμως εργασιακή ασφάλεια», προτίμηση που είναι επίσης πλειοψηφική τόσο στους φοιτητές (52,8%) όσο και στους ανέργους (64,3%).

Οι στρατηγικές επιβίωσης των εργαζομένων σε μια τοξική αγορά εργασίας με κακοπληρωμένες δουλειές, μηδενική κοινωνική κινητικότητα και μηδενικές προοπτικές

● Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, πλέον μια δουλειά στο Δημόσιο είναι η πρώτη επιλογή για έναν στους τρεις Ελληνες

● Η έρευνα της Adecco Global Workforce of the Future 2022 δείχνει πως η διατάραξη της ψυχικής υγείας συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το εργατικό δυναμικό, καθώς 1 στους 4 εργαζομένους διεθνώς ανέφερε ότι η ψυχολογία του χειροτέρεψε τον τελευταίο χρόνο – και η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά.

Οι περισσότεροι (άνω του 50%) θα προτιμούσαν μια θέση μισθωτής απασχόλησης στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, παρά να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις ή κάποιο ελεύθερο επάγγελμα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι συγκριτικά με προηγούμενες έρευνες της διαΝΕΟσις, οι νέοι που θα προτιμούσαν μια θέση στο Δημόσιο έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 το σχετικό ποσοστό από 15,2% το 2016 έφτασε στο 26,1% το 2019 και το 29,1% το 2022. Αντιστοίχως, στην ομάδα 25-39, το ποσοστό από 21,4% το 2016 έφτασε το 31,8% το 2019 και το 38,8% το 2022.

Ένας στους τρεις (36,4%) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αν μπορούσε να διαλέξει δουλειά θα προτιμούσε «μισθωτή εργασία στο Δημόσιο» – είναι η δημοφιλέστερη απάντηση για τους ερωτηθέντες και το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων για εργασία στο Δημόσιο που έχει καταγράψει η διαΝΕΟσις από το 2016, όταν άρχισε να θέτει τη συγκεκριμένη ερώτηση (τότε το ποσοστό ήταν 24,4%). Πλέον, μια δουλειά στο Δημόσιο είναι η πρώτη επιλογή για όλες τις ηλικίες των Ελλήνων.

Τα στοιχεία
Αυτή η τάση διαμορφώνεται από τα δεδομένα της εργασίας (και τη ματαιότητά της πέραν της εξασφάλισης των απολύτως απαραίτητων για την επιβίωση):

■ μόνο 1 στους 3 Ελληνες (34%) πιστεύει ότι «η σύνταξή του είναι εξασφαλισμένη»
■ μόνο οι μισοί (52,2%) δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικό 8ωρο
■ 1 στους 5 εργαζομένους εργάζεται με μερική απασχόληση (17,4%)
■ 29,2% δηλώνουν ότι εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα
■ 39,1% των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους το τελευταίο διάστημα «έχουν χειροτερέψει»
■ 1 στους 3 «τα βγάζει πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες» (34,2%) και ένα σημαντικό 5,2% «δεν τα βγάζει πέρα»
■ 26,4% δηλώνουν ότι δεν μπόρεσαν να θερμάνουν επαρκώς την οικία τους τον χειμώνα του 2022.

Έτσι, λοιπόν, καθόλου τυχαία, η έρευνα της Adecco Global Workforce of the Future 2022 δείχνει πως η διατάραξη της ψυχικής υγείας συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το εργατικό δυναμικό, καθώς 1 στους 4 εργαζομένους διεθνώς ανέφερε ότι η ψυχολογία του χειροτέρεψε τον τελευταίο χρόνο – και η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά. Οι Έλληνες, σε ποσοστό 37% (10% πάνω από τον μέσο όρο), δηλώνουν ότι η ψυχική υγεία τους έχει χειροτερέψει τους τελευταίους 12 μήνες.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo