article sol2

TO ΑΠΘ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το ΑΠΘ ξεκινά το νέο έτος με μια πρωτοτυπία, που θα επιτρέψει σε όλους όσους είχαν όνειρο την Ιατρική, να το γευτούν για λίγο. Παρακολουθώντας το ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από τον τομέα, ιδιαίτερα από το 2020 κι έπειτα, η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ) του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ αποφάσισε να προσφέρει ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Μπας και γλιτώσουμε από τις διαφορετικές θεωρίες του καθενός. 

Από αύριο λοιπόν, 9 Ιανουαρίου, τα μαθήματα αυτά ξεκινούν και θα γίνονται από επιστήμονες και καθηγητές της Ιατρικής αλλά και συναφών επιστημών, όπως Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Χημείας. Ενώ απευθύνονται στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για θέματα δημόσιας υγείας, μπορούν να λάβουν μέρος και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όλων των ιδρυμάτων της χώρας. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης.

Η πλατφόρμα όπου φιλοξενούνται τα μαθήματα είναι η openEDX, είναι ελεύθερου λογισμικού και αναπτύσσεται σε συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα, όπως το M.I.T. και το Harvard. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων, είναι απαραίτητη η εγγραφή σε στην πλατφόρμα μέσω του συνδέσμου https://openlearn4health.auth.gr/.

Οι «Κλινικές Μελέτες» το θέμα του πρώτου μαθήματος

Το πρώτο μάθημα έχει ως θέμα τις «Κλινικές Μελέτες», οι οποίες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πεδία των Βιοϊατρικών Επιστημών. Θα αναλυθούν οι στόχοι των κλινικών μελετών, οι φάσεις τους, ο τρόπος σχεδιασμού τους και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διενέργειά τους. Επίσης, οι τρόποι ανάπτυξης νέων φαρμάκων, οι έννοιες της φαρμακοκινητικής και της βιοϊσοδυναμίας και οι διαφορές πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων. Θα περιγραφεί εκτενώς ο ρόλος των εθελοντών στις κλινικές μελέτες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους. Τέλος, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα ηθικά και δεοντολογικά θέματα των κλινικών μελετών και στους κανόνες της διακήρυξης του Ελσίνκι.

Το μάθημα θα είναι διαθέσιμο τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023. Διδάσκοντες είναι ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, ομότιμος καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης και ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Παπαζήσης.

 

Πηγή: neopolis.gr

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

Ιωάννης Τάσιου

➡️Αναπληρωτής για χρόνια στη γενική αγωγή σαν ΠΕ70. Διορισμένος από το 2021 στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου. ➡️Πτυχιούχος του δημοσίου Πανεπιστημίου Κύπρου (UCY) - Επιστημών της Αγωγής - Δημοτική Εκπαίδευση. ➡️Κάτοχος ΜΑ Εκπαιδευτική Ηγεσία και Πολιτική του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. ➡️Φοιτητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (HMU) - Διοίκηση Επιχειρήσεων (κατεύθυνση στον Τουρισμό).

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap