Θα κάνουμε πάλι εμβόλιο για την COVID-19; Οι επιστήμονες πλέον εμφανίζονται όλο και πιο σίγουροι ότι ο COVID-19 ήρθε για να μείνει

Οι ειδικοί επιστήμονες πλέον εμφανίζονται όλο και πιο σίγουροι ότι ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ- «ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑ»

«Τα ποσοστά των μολύνσεων κατά καιρούς θα αυξομειώνονται, τους χειμερινούς μήνες πιθανόν να είναι περισσότερα, αλλά η νόσηση θα υπάρχει σε μόνιμη βάση. Tο τέλος της πανδημίας μπορεί “επισήμως” να κηρυχθεί μέσα στη νέα χρονιά, ο ιός όμως δεν θα μας εγκαταλείψει», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ και αντιπρύτανης Αθανάσιος Τσακρής.

«Η αίσθησή μου είναι ότι εάν δεν έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή, δηλαδή ένα καινούργιο στέλεχος του SARS-CoV-2 το οποίο εκτός από το να μεταδίδεται εύκολα, θα προκαλεί σοβαρότερη νόσο, η κατάσταση με την COVID-19 θα εξελιχθεί το 2023 σχετικά ήρεμα»

Η γενιά της κρίσης γυρίζει την πλάτη στο Δημόσιο

Η κ. Λάγιου, ωστόσο, σημειώνει:

«Από τη στιγμή που ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, ας μη βιαστούμε να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας. Ας είμαστε προσεκτικοί και νομίζω τα πράγματα θα πάνε καλά». Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Δεκεμβρίου, η COVID-19 στη χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί σε 50.000 με 55.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και 130-150 θανάτους την εβδομάδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς δεν έχουν ξεπεράσει τους 100.

«Η COVID-19 πρέπει ήδη να θεωρείται ενδημική, έχοντας πια συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στον πληθυσμό, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, την ελονοσία, τον HIV και άλλες ενδημικές λοιμώξεις», επισημαίνει ο κ. Τσακρής. Και εξηγεί: «Για να καταλάβουμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό: η ενδημικότητα μιας νόσου καθορίζεται κυρίως από την υψηλή μεταδοτικότητα και τη μικρή θνητότητα, ώστε να συνεχίζει να εξαπλώνεται ανάμεσα στους ξενιστές. Στην περίπτωση της COVID-19, ειδικά με τις υποπαραλλαγές της Ομικρον, αυτή η λεπτή ισορροπία έχει επιτευχθεί».

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Λάγιου τονίζει ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας είμαστε σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Οπως επισημαίνει, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με ένα στέλεχος του SARS-CoV-2 και υποπαραλλαγές που προέρχονται από αυτό και μεταδίδονται πιο εύκολα συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές, αλλά προκαλούν λιγότερο σοβαρά περιστατικά. Παράλληλα, ο πληθυσμός σε μεγάλο ποσοστό έχει νοσήσει και έχει κάποια αντισώματα, ενώ έχουμε και το μεγάλο πλεονέκτημα των εμβολίων. Σαφώς δεν μπορούμε να πούμε ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί. Εξακολουθούμε να βλέπουμε λοιμώξεις, χωρίς όμως να έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας, χάρη στην ανοσία λόγω των εμβολιασμών και των νοσήσεων των προηγούμενων μηνών και της άνεσης που μας δίνουν τα φάρμακα».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε τα μαθήματα της πανδημίας COVID-19», επισημαίνει η κ. Λάγιου. «Ενα από τα σημαντικότερα μαθήματα είναι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και το να αποφεύγει κανείς να ακούει φωνές παράλογες και θεωρίες συνωμοσιολογίας. Με σύνεση, με εφαρμογή κανόνων υγιεινής, με τη δύναμη της επιστήμης και την επικράτηση της λογικής, θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση από πλευράς λοιμωδών νοσημάτων».

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo