Κύπρος – Εφαρμόζεται για πρώτη φορά Εθνικός Κατώτατος Μισθός

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ημερομηνία ορόσημο για την Κύπρο είναι η 1η Ιανουαρίου και όχι επειδή γυρίζει ο χρόνος και ξεκινά μία νέα χρονιά, αλλά επειδή τότε μπαίνει και επίσημα στη ζωή μας ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός. Το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να θέσει σε ισχύ το διάταγμα και από εκείνη την ημέρα, όλοι οι εργοδότες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους.

Τα κάνουμε όλοι μας: Συνηθισµένα λάθη σε αρχαΐζουσες και λόγιες εκφράσεις

Μετά από τόσα χρόνια συνομιλιών, τον περασμένο Αύγουστο, το Υπουργείο Εργασίας κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με διάταγμα της Κυβέρνησης, που τίθεται σε άμεση ισχύ από την 1η του νέου χρόνου και καλεί όλους τους εργοδότες όπως συμμορφωθούν με τις πρόνοιες του.

Δημοφιλή!!  Η Κομισιόν ερευνά Apple, Google και Meta για παραβίαση του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας κάθε εργοδοτούμενος που εργάζεται με πλήρη απασχόληση, πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό, ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα και μετά από εξάμηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €940 ακαθάριστα. Πάντως, το Υπουργείο ξεκαθάρισε πως λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε δέσμευση προς τους εργοδότες, θα δοθεί μεταβατική περίοδος στους εργοδότες και επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να συμβιβαστούν στις πρόνοιες του νόμου.

Βάσει του διατάγματος του Υπουργείου Εργασίας, οι διατάξεις του δεν εφαρμόζονται στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία, καθώς και για εργαζόμενους, για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020.

Πάντως, από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων, αυτό που τονίζεται είναι πως η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά, από όλους τους αρμόδιους, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όσον αφορά στις ανησυχίες για αλλαγές στους υφιστάμενους μισθούς, η άποψη που επικρατεί μέχρι στιγμής είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και στη συνέχεια να κρίνουν, βάσει στοιχείων, τα δεδομένα.

Δημοφιλή!!  Η Κομισιόν ερευνά Apple, Google και Meta για παραβίαση του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές

 

πηγή

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω