“Το Πρώτο Γυμνάσιο στην Ελλάδα ατενίζει το μέλλον.”

Το 1828 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Μονής Χοζοβιωτίσσης το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας και το 1829 παρεδόθη. Στην είσοδο του παλαιού κτιρίου υπάρχει ακόμα η λίθινη επιγραφή, η οποία εντοιχίσθηκε τότε: “Αγαθή τύχη της νεολαίας της Αμοργού. Ανηγέρθη η σχολή αυτή δια δαπάνης της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 “…Σε αυτό τον «ιερό χώρο» η μάθηση είναι συνυφασμένη με τους τρόπους ζωής όπου διαδραματίζεται. Βλέποντας τον χώρο «με τα μάτια της ψυχής» όπως θα έλεγε και ο Αντουάν ντε Σάιντ-Εξυπερύ.

Στη σύγχρονη εποχή είναι ανάγκη να συνδυάσουμε το παραδοσιακό σχολείο με τις ανάγκες των μαθητών μετατρέποντας το περιβάλλον σε μαθησιακή ευκαιρία για την ψυχική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Το αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής είναι βιωματικό μάθημα με παιδαγωγικό χαρακτήρα και εμπεριέχει όλα εκείνα τα μέσα για να αναπτυχθούν οι μαθητές ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά, καλύπτοντας πολύπλευρες ανάγκες και δίνοντας έμφαση στην ενεργητική μάθηση. Η έξοδος από την τάξη δίνει έμφαση στην διαδραστικότητα, στο παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση με άμεση αλλαγή στη διάθεση των μαθητών και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη ψυχική τους θωράκιση.

Για το χώρο της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό αυτό σχολείο σύγχρονες εγκαταστάσεις υπάρχουν για αθλητικές δράσεις, αγωνίσματα και χώρους που προσφέρουν αθλητική κουλτούρα, επικοινωνία, ομαδικότητα και πολυαισθητηριακή μάθηση μέσω του αθλητισμού. Αναμφίβολα, το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να το δίνει η εκπαιδευτική κοινότητα, που βρίσκει συνεργασία, βοήθεια και συμπαράσταση από όλον τον ιστό που περιβάλλει το σχολείο.

Το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας με χρέος απέναντι στην φιλοσοφία του «ευ αγωνίζεσθαι» και ταυτόχρονα με στόχο την υγιή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση μέσω της κίνησης και του αθλητισμού, μπορεί να αποτελέσει κληρονομιά και όραμα για τη νέα γενιά και τα ιδεώδη.

 

Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

 

gymnasio "Το Πρώτο Γυμνάσιο στην Ελλάδα ατενίζει το μέλλον."

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

Ιωάννης Τάσιου

➡️Αναπληρωτής για χρόνια στη γενική αγωγή σαν ΠΕ70. Διορισμένος από το 2021 στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου. ➡️Πτυχιούχος του δημοσίου Πανεπιστημίου Κύπρου (UCY) - Επιστημών της Αγωγής - Δημοτική Εκπαίδευση. ➡️Κάτοχος ΜΑ Εκπαιδευτική Ηγεσία και Πολιτική του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. ➡️Φοιτητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (HMU) - Διοίκηση Επιχειρήσεων (κατεύθυνση στον Τουρισμό).

Avatar photo