Πότε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ θα υπερασπιστούν τους ΟΜΗΡΟΥΣ-ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ που δεν έχουν μονιμοποιηθεί;

Έχουμε γράψει εδώ στο e-wall για το θέμα, όταν είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητο. Από τότε έχουν οργανωθεί παραστάσεις διαμαρτυρίας από συλλόγους και ΕΛΜΕ, έχουν σταλεί εξώδικα από ενδιαφερόμενους και έχουν προκύψει και ευχάριστες εξελίξεις σε αρκετές διευθύνσεις της χώρας, οι οποίες ανταποκρίθηκαν κάνοντας εγκαίρως το καθήκον τους. Όμως το πρόβλημα παραμένει για πάρα πολλούς νεοδιόριστους που τελούν υπό ομηρία, με τις διευθύνσεις τους αρνούμενες να τηρήσουν το νόμο (άρθρο 40 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν.3528/2007).

Ακούγονται πολλές δικαιολογίες, ότι  δεν υπάρχει νομοθεσία, ότι περιμένουν διευκρινιστική, ότι τους είπαν προφορικά να περιμένουν κ.α. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Πρώτον νομοθεσία υπάρχει, την έχουμε παραθέσει αναλυτικά από τις 2/10 https://e-wall.net/2022/10/02/25598/ και την έχουν ήδη εφαρμόσει οι μεγαλύτερες διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας. Δεύτερον με ποια λογική περιμένει μία υπηρεσία μια εκπρόθεσμη διευκρινιστική; Αν το Υπαιθ ήθελε να δώσει διευκρινήσεις, δεν υπήρχε όλος ο χρόνος να το κάνει, πριν παρέλθει η διορία που δίνει ο νόμος για μονιμοποίηση; Τρίτον τι θα πει “έχουμε προφορικές εντολές” άραγε; Δηλαδή μια υπηρεσία μπορεί συνειδητά να προβαίνει σε “παραμέληση καθήκοντος”, επειδή της το είπανε ανεπίσημα;

Τελευταία φήμη που ακούστηκε είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με το ότι δεν έχουν περάσει εισαγωγική επιμόρφωση οι νεοδιόριστοι αυτής της “φουρνιάς” και πως αναζητείται φόρμουλα, ώστε να ξεπεραστεί. Όμως γνώστες του θέματος και της νομοθεσίας με τους οποίους επικοινωνήσαμε, επισημαίνουν ότι η εισαγωγική επιμόρφωση αποτελεί απλώς προϋπόθεση για βαθμολογική εξέλιξη και όχι για τη μονιμοποίηση κάποιου υπαλλήλου.

Το θέμα είναι σοβαρό και ο κίνδυνος συγκεκριμένος, να μένουν οι νεοδιόριστοι σε καθεστώς δοκίμου επ΄ αόριστον, σιωπηρά, έτσι χωρίς καμία νομική βάση, μέχρι να προχωρήσει η επιλογή συμβούλων και διευθυντών και να στηθεί αξιολογικός μηχανισμός. Τότε ξαφνικά ίσως να βγει και διευκρινιστική που να λέει αξιολογήστε τους “αιώνιους δόκιμους”. Όλο αυτό βέβαια είναι παράνομο και θα σημαίνει ότι υπάρχουν σκέψεις για εργαλειοποίηση ακόμα και της μονιμοποίησης των ανθρώπων, ώστε να ασκείται πίεση και να νιώθουν οι νεοδιόριστοι όμηροι της εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων της αξιολόγησης. Αλλά αυτή είναι απλώς μία εκτίμηση.

Ανεξαρτήτως εκτιμήσεων όμως, οι νεοδιόριστοι ζητούν καθημερινά από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να “αναλάβουν το θέμα” για το οποίο μέχρι στιγμής έχουν τρέξει μόνο οι τοπικοί σύλλογοι. Δεν αρκεί σε καμία περίπτωση μια ανακοίνωση που έβγαλε η ΔΟΕ. Για να αναλάβουν δράση όμως οι ομοσπονδίες θα πρέπει να υπάρχουν και τα αντίστοιχα αιτήματα από συλλόγους και ΕΛΜΕ προς τις ΔΟΕ/ΟΛΜΕ. Ήδη μερικοί σύλλογοι της Αθήνας έχουν ζητήσει από τη ΔΟΕ τη συνδρομή της. Ίσως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι σύλλογοι με παρόμοια αιτήματα. Το ζήτημα προφανώς πρέπει να ανατεθεί στις νομικές συμβούλους των ομοσπονδιών και να γίνουν από εκεί και πέρα όλες οι ενδεδειγμένες κινήσεις. Αυτό είναι που μας λένε καθημερινά όσοι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι επικοινωνούν μαζί μας, όπως και ότι αν το θέμα δε λυθεί τώρα, θα το βρούνε σίγουρα μπροστά τους και οι νεοδιόριστοι του 2021. Μάλλον δεν πρέπει να φτάσουμε έως εκεί..

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall