Αυξήσεις μισθών: Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρωζώνη παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η κλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οδηγεί και σε υψηλότερες αυξήσεις μισθών, οι οποίες δεν καλύπτουν πάντως την απώλεια αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. 

 

Καθηλωμένοι οι μισθοί στην Ελλάδα

Αντίθετα με την τάση αυτή, οι μισθοί στην Ελλάδα έμειναν ουσιαστικά καθηλωμένοι, για την ακρίβεια αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες της νομισματικής ένωσης,

Και αυτό παρά το ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, τον Αύγουστο ανήλθε στο 11,1% (έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη), ενώ κατά μέσο όρο στο δεύτερο τρίμηνο έτρεχε με ρυθμό 10,4%.

Αντίθετα, στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν 5,5% με τον μέσο πληθωρισμό στο δεύτερο τρίμηνο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανέρχεται σε 8,2%, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες αγοραστικής δύναμης των Γερμανών εργαζομένων.

Δημοφιλή!!  12χρονος μαθητής στην Αμαλιάδα τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ποδήλατο - Υποψίες για δολιοφθορά

Αυξήσεις μισθών πάνω από 10% καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία, στις οποίες όμως ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 20% λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου που έχει στις οικονομίες τους ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, οι αυξήσεις μισθών ήταν χαμηλότερες από αυτές στη Γερμανία – στην Ιταλία 3%, στη Γαλλία 2,7% και την Ισπανία 2,6%.

 

Ο Moody’s σημειώνει ότι τα μισθολογικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και τις χώρες – μέλη της δεν είναι διαθέσιμα γρήγορα, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και ότι υπόκεινται σε σημαντικές αναθεωρήσεις.

Πηγή: Associated Press

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω