saferinternet4kids – Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό “Βack to school 2022-2023”

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Και φέτος το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δημιούργησε και δημοσιεύει μέσα από την ιστοσελίδα www.saferinternet4kids.gr νέο ψηφιακό υλικό για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» μέσα στην τάξη ή και στο σπίτι.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της παραπληροφόρησης και των διαδικτυακών παιχνιδιών. Μέσα από σχέδια μαθημάτων, κουίζ, βίντεο, αφίσες, παραμύθια και φυλλάδια δραστηριοτήτων μαθητές κάθε ηλικίας επιμορφώνονται και υιοθετούν έναν κώδικα αξιών που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους αναδυόμενους κινδύνους από τη χρήση της τεχνολογίας. 

 To «Back to school package» το οποίο είναι διαθέσιμο από εδώ   απευθύνεται σε μικρά παιδιά, σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, σε παιδιά γυμνασίου/Λυκείου αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Δημοφιλή!!  Διαρροή 2.500 λίτρων πετρελαίου στο δημοτικό σχολείο Αγρας: Κλειστό εδώ και μία εβδομάδα

Mέσω ενός εγχειριδίου για την παραπληροφόρηση οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν να ξεχωρίζουν τις αληθινές από τις ψευδείς πληροφορίες κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο, να εντοπίζουν την προπαγάνδα και να εντοπίζουν την «κρυφή ατζέντα» όσων διαβάζουν ή βλέπουν στο διαδίκτυο. Μέσω του διαλόγου και της ανταλλαγής εμπειριών που προωθεί το εγχειρίδιο για την παραπληροφόρηση, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τον τρόπο αποδόμησης των ψευδών ειδήσεων. Σε αυτό, σημαντικό βοηθητικό ρόλο διαδραματίζουν τα περιπτωσιολογικά παραδείγματα που περιέχονται τα οποία είναι  εμπνευσμένα  από θέματα της επικαιρότητας. Το εγχειρίδιο για τους μαθητές συμπεριλαμβάνει κι ένα εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς όπου αναλύεται ο τρόπος διδασκαλίας, προτείνονται απαντήσεις και θέματα περαιτέρω συζήτησης.

Δημοφιλή!!  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ARISS - ΣΥΝΔΕΣΗ Σ.Δ.Ε ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ (I.S.S)

Για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού  έμφαση δίνεται στο ασφαλές online gaming. Mέσα από ένα σχέδιο μαθήματος, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζονται για να διδάξουν το σεβασμό και τις υγιείς σχέσεις αλληλεπίδρασής των παιδιών κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού παιχνιδιού. Περιλαμβάνεται και ένα φυλλάδιο δραστηριοτήτων όπου οι μαθητές εκτός των άλλων εξετάζουν και διάφορα σενάρια που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού παιχνιδιού. 

Η Αθηνά μπαίνει σε νέες περιπέτειες για να διδάξει τα μικρά παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Μέσα από ένα νέο παραμύθι « Γιαγιά πρόσεχε στο διαδίκτυο», οι μικροί μαθητές μαθαίνουν πως να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια. Το παραμύθι συνοδεύεται από ένα τετράδιο δραστηριοτήτων όπου τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας.

Δημοφιλή!!  Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

Μέσω ενός φυλλαδίου οι ειδικοί της γραμμής βοήθειας Help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δίνουν συμβουλές για το πως μπορούν γονείς και κηδεμόνες να συζητήσουν με το παιδί ευαίσθητα θέματα όπως είναι η έκθεση ανηλίκων σε ακατάλληλο διαδικτυακό περιεχόμενο ενώ η ενότητα περιλαμβάνει και ένα φυλλάδιο με οδηγίες για το πως μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με το παιδί για γενικότερα θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Τέλος, ένας αναλυτικός οδηγός για το online gaming παρέχει σε εκπαιδευτικούς και γονείς  την υποστήριξη και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να διαχειριστούν το χρόνο οθόνης, τις δαπάνες και την πρόσβαση σε περιεχόμενο, κατάλληλο για την ηλικία του κάθε παιδιού.

Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό “Βack to school 2022-2023”

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω