ΟΙΕΛΕ: Εκτεταμένη παρανομία στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία – Τι να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί

Τερατώδεις διαστάσεις της παρανομίας στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία σε βάρος των εργαζομένων καταγγέλλει η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος υποστηρίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνοικιακών επιχειρήσεων να επιβάλλουν παράνομες εργασιακές σχέσεις.

«”700 ευρώ το μήνα και 8ωρο, όπως στον ιδιωτικό τομέα”, “ιδιωτικά και δημόσια νηπιαγωγεία έχουν τελείως διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς”, “θα παίρνεις τα λεφτά του δημοσίου, αλλά θα μας γυρίζεις 300 ευρώ στο χέρι”. Αυτά και πολλά ακόμη τραγικά και ευτράπελα ακούνε από εργοδότες δεκάδες νέες/νέοι συνάδελφοι νηπιαγωγοί που προσέρχονται για συνέντευξη σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, όπως μας ενημερώνουν στην ΟΙΕΛΕ» αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Επαναλαμβάνει πως «τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αποτελούν ανοιχτή πληγή για το χώρο της εκπαίδευσης λόγω της εκτεταμένης παραβατικότητας. Τα περισσότερα θέματα παρατηρούνται στα συνοικιακά νηπιαγωγεία που ελέγχονται δύσκολα από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας τόσο λόγω του πλήθους των μονάδων όσο και λόγω του ότι σε πολλά από αυτά υπηρετούν 1-2 συνάδελφοι που αισθάνονται απομονωμένοι και φοβούνται. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, όμως την τελευταία διετία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

SOS προς τους εργαζόμενους

Η Ομοσπονδία ζητά από τους εκπαιδευτικούς να της καταγγέλλουν, έστω ανώνυμα, τις ιδιωτικές μονάδες που προτείνουν συνθήκες, όπως οι προαναφερθείσες, και συμβουλεύουν τα ακόλουθα όσους πηγαίνουν για συνέντευξη.

  • Για να εργαστεί συνάδελφος νόμιμα σε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο και να εκδοθεί διοριστήριο από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε να προσμετράται η προϋπηρεσία, απαιτείται πρώτα η εγγραφή στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αν η διεύθυνση του νηπιαγωγείου δεν ζητήσει καθόλου την εγγραφή στην επετηρίδα, τότε αυτό σημαίνει ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Πιθανό σενάριο είναι να δηλωθεί η νηπιαγωγός ως υπάλληλος γραφείου ή ως βρεφονηπιοκόμος, προκειμένου να μην λάβει το νόμιμο μισθό και στη θέση της δηλώνεται κάποια νηπιαγωγός-φάντασμα (στις περισσότερες περιπτώσεις η ιδιοκτήτρια, ή φίλη/συγγενής της), ώστε να παίρνει την προϋπηρεσία!
  • Οι αποδοχές μας είναι τουλάχιστον ίδιες με αυτές των δημόσιων εκπαιδευτικών. Ο πρώτος μικτός μισθός είναι 1092 ευρώ που σημαίνει περίπου 880 ευρώ καθαρά (συν επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών/παιδιού που αυξάνουν το μισθό). Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο/η συνάδελφος κληθεί να αναλάβει καθήκοντα Προϊστάμενου/Διευθυντή (γεγονός σίγουρο, αν πρόκειται για μονοθέσια μονάδα), τότε υπάρχει προσαύξηση λόγω του επιδόματος θέσης. Επομένως, τα περί 600 ή 700 ευρώ «διότι εδώ είναι ιδιωτικός τομέας», είναι ψευδή και παράνομα.
  • Το ωράριό μας είναι ανάλογο με αυτό των δημόσιων εκπαιδευτικών (για τους πρωτοδιόριστους, 25 διδακτικές ώρες την εβδομάδα για τα 1/θέσια ως 3/θέσια νηπιαγωγεία, 24 ώρες για τα υπόλοιπα). Το ανώτερο όριο παραμονής στη σχολική μονάδα είναι οι 6 ώρες την ημέρα/30 ώρες την εβδομάδα. Περαιτέρω παραμονή στη σχολική μονάδα είναι προαιρετική και αμείβεται υπερωριακά.
  • Οποιαδήποτε άλλη προσφορά υπηρεσίας (συνοδεία σχολικών λεωφορείων, μαγείρεμα, καθαριότητα  κ.λπ.) δεν περιλαμβάνεται στα διδακτικά καθήκοντα και είναι παράνομο να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς. Η δε απογευματινή φύλαξη/δραστηριότητες πρέπει να αμείβονται με χωριστή σύμβαση.
  • Χωριστή σύμβαση πρέπει να γίνει και για φύλαξη το καλοκαίρι.

«Η πρότασή μας στο δημόσιο διάλογο και στα πολιτικά κόμματα είναι να προχωρά η πολιτεία σε άμεση άρση άδειας για τα νηπιαγωγεία που παραβιάζουν με ακραίο τρόπο την εκπαιδευτική και την εργατική νομοθεσία» σημειώνει η ΟΙΕΛΕ και καταλήγει τονίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθεί το συντομότερο δυνατόν τέτοιου τύπου φαινόμενα, διότι η παγίωση εργασιακών σχέσεων γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις και στη δημόσια εκπαίδευση.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo