Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων (ΝΣΚ): «Βόμβα» στα όρια ηλικίας – «Μόνο στα 62 μειωμένη»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταργεί τη συνταξιοδότηση στα 55,56,58 και 60 έτη και ορίζει τα 62 ως βάση για μειωμένη.

Για το θέμα μάλιστα έχει ενημερωθεί το Υπ. Εργασίας που ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση.

Να θυμίσουμε ότι στον «αέρα» βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα  χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης «κόλλησε» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη.

Μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων που επηρεάζονται από τα «νέα δεδομένα» (υπολογίζονται σε 2.000) είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5.000-6.000.

Και όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο είχε κρούσει το… «καμπανάκι»! Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ  πηγή

Δημοφιλή!!  Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ 26 Μαρτίου 2024: πληροφορίες για την ίδρυση οργανικών - Κενά, Μεταθέσεις, Επικυρώσεις

 

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Ανατροπή στις συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών

Απαιτούμε τη μη αποδοχή της γνωμοδότησης του ΝΣΚ από τον αρμόδιο Υπουργό, που ανατρέπει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης σε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς!!!

Ανατροπή προκαλεί σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συναδέλφους εκπαιδευτικούς γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) στην οποία προβλέπεται ότι, οι ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (είτε στα 55, 56, 58 είτε στα 60), θα πρέπει να δύναται (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών) ή να έχουν αναδρομικώς ήδη συμπληρώσει 25 ακέραια έτη ασφάλισης έως τις 31/12/2012, αλλά ταυτόχρονα και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (55 για γυναίκες το 2010, 56 για άνδρες/γυναίκες το 2011, 58 για άνδρες/γυναίκες το 2012) έως τις 31/12/2021.

Η ερμηνεία του ΝΣΚ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου, ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2021 δήλωνε ότι δεν αλλάζει τίποτα στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης του Δημοσίου από την 1/1/2022. Η υπόθεση αυτή αφορά περίπου 2.000 υπαλλήλους και δυνητικά μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει, την επόμενη περίοδο, τις 50.000.

Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό, για λόγους χρηστής διοίκησης, να μην αποδεχτεί τη σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ αλλάζοντας προς το χειρότερο το υφιστάμενο πλαίσιο, δεδομένου ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν τα αντίστοιχα όρια ηλικίας μετά την 1/1/2022, έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους προς συνταξιοδότηση. Αντίθετα με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, βασικό και πάγιο αίτημά μας, που αποτελεί και επιτακτική ανάγκη σήμερα, είναι η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ αλλά και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν άμεσα και δυναμικά ώστε να μην υπάρξει ανατροπή του προγραμματισμού για τους χιλιάδες συναδέλφους μας.

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω