Αλαλούμ με υπουργική απόφαση για τα μουσικά σχολεία – Γιατί μαθητές οδηγούνται στο να… μείνουν μετεξεταστέοι

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες γονέων που κάνουν λόγο για «άδικες και παράλογες» διατάξεις της υπ’ αριθμ. 20923/Δ2/2021 (ΦΕΚ 878/Β/05-3-2021) Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των μουσικών σχολείων.

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων με κατεπείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνει το σοβαρό σφάλμα και ζητεί να γίνει άμεση διόρθωση προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η υπουργική απόφαση και τα προβλήματα

Όπως επισημαίνει η Ένωση, στην συγκεκριμένη απόφαση, το άρθρο 9α συγκρούεται με το άρθρο 10α,β.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνει το συμπέρασμα ότι εάν ένας μαθητής αποτύχει π.χ. σε 2 μαθήματα μουσικής παιδείας και σε ένα μάθημα γενικής παιδείας, έχει τη δυνατότητα να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.

Αν όμως αποτύχει μόνο σε ένα μάθημα μουσικής παιδείας, αλλά έχει επιτύχει σε όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας δεν του δίνεται η ευκαιρία επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο και απομακρύνεται από το μουσικό σχολείο.

Έτσι, ένας μαθητής που σε μάθημα μουσικής παιδείας έχει βαθμολογηθεί κάτω από 10, θα πρέπει να επιδιώξει να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση και σε ένα τουλάχιστον μάθημα γενικής παιδείας, ώστε να κριθεί μετεξεταστέος, προκειμένου να μην απομακρυνθεί από το μουσικό σχολείο.

Δημοφιλή!!  Βθμια / Πίνακες Οργανικών Κενών - Πλεονασμάτων για τις Μεταθέσεις έτους 2024

Συγκεκριμένα στα άρθρα αναφέρεται :

9.α. Ο μαθητής του Μουσικού Γυμνασίου κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,

όταν έχει σε κάθε μάθημα γενικής παιδείας και σε κάθε μάθημα μουσικής παιδείας βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή

όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης από τα μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα μουσικής παιδείας τουλάχιστον δεκατρία (13).

 

9 β. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα γενικής παιδείας και μουσικής παιδείας στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα έξι (6) μαθήματα εκ των οποίων τα τέσσερα (4) πρέπει να είναι γενικής παιδείας και τα υπόλοιπα δύο (2) πρέπει να είναι μουσικής παιδείας.

  1. α. Μαθητής των Α’ και Β’ τάξεων εφόσον κριθεί άξιος προαγωγής τον Ιούνιο αλλά δεν έχει σε κάθε μάθημα μουσικής παιδείας βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10), τότε μετεγγράφεται σε άλλο Γυμνάσιο γενικής παιδείας στην αντίστοιχη τάξη προαγωγής του.
Δημοφιλή!!  Συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ: Ορισμός κενών και πλεονασμάτων για μεταθέσεις

β. Μαθητής της Γ’ τάξης εφόσον κριθεί άξιος απόλυσης τον Ιούνιο αλλά δεν έχει σε κάθε μάθημα μουσικής παιδείας βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10),δεν έχει δικαίωμα εγγραφής στο Γενικό Μουσικό Λύκειο αλλά δύναται να εγγραφεί σε οποιονδήποτε άλλον τύπο Λυκείου.

Οι διαμαρτυρίες των γονέων

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων διαμαρτύρεται για τον «παραλογισμό» των συγκεκριμένων άρθρων και επισημαίνει ότι «ερμηνεύοντάς τα, εάν ένας μαθητής αποτύχει σε 2 μαθήματα μουσικής παιδείας και σε ένα γενικής παιδείας, έχει τη δυνατότητα να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Αν όμως αποτύχει μόνο σε 1 μάθημα μουσικής παιδείας, αλλά έχει επιτύχει σε όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας ΔΕΝ του δίνεται η ευκαιρία επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο και απομακρύνεται από το μουσικό σχολείο!

Έτσι ένας μαθητής «αναγκάζεται» να επιδιώξει  να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση και σε ένα τουλάχιστον μάθημα γενικής παιδείας, έτσι ώστε να κριθεί μετεξεταστέος».

Όπως λέει η Ένωση, «είναι προφανές ότι πρόκειται για εσφαλμένη διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης, στην οποία το άρθρο 9α συγκρούεται με το άρθρο 10α,β, γεγονός που μπορεί να επιφέρει  σοβαρότατα προβλήματα στους μαθητές των μουσικών σχολείων.

Δημοφιλή!!  Αριστοτέλης: Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη Νίκη! Η σκυτάλη στα πρωτοβάθμια σωματεία. Ο Σύλλογος μας προχωρά σε προκήρυξη νέας Απεργίας Αποχής

Είναι αδιανόητο ένας μαθητής ο οποίος προέρχεται από Μουσικό Σχολείο να επαναλαμβάνει την τάξη επειδή δεν έχει επιτύχει την βάση του 10 σε ένα μάθημα γενικής παιδείας και τρία μουσικά μαθήματα, σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο μαθητή γενικού γυμνασίου, στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης.

Είναι επίσης αδιανόητο μαθητής με υψηλό μέσο όρο να υποχρεώνεται σε εγκατάλειψη των μουσικών σπουδών του χωρίς να του δίνεται το δικαίωμα της επανεξέτασης ακόμα κι αν δεν έχει επιτύχει σε ένα μόνο μάθημα την οριζόμενη βάση. Είναι ακατανόητο να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τιμωρητικό τρόπο μαθητές και να οδηγούνται στην έξοδο από την μοναδική δωρεάν δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση χωρίς το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας επειδή έχουν υποπέσει στο τρομερό αδίκημα της αποτυχίας σε τρία αντί των δύο μουσικά μαθήματα».

Η Ένωση ζητεί την άμεση, επείγουσα διόρθωση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης και αναφέρει:

«Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και επιφυλασσόμαστε για κάθε έννομο συμφέρον μας, να προσφύγουμε νομικά κατά της εσφαλμένης, άδικης, παράλογης, παράτυπης και αντιφατικής διατύπωσης του συγκεκριμένου άρθρου (10α,β) της ως άνω αναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης».

ΠΗΓΗ

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω