ΣΑΤΕΑ: Περί διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως στις 24/05/2022 μεταξύ άλλων σε ερώτηση που αφορούσε τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) δήλωσε : «Θα υπάρχουν πιθανότατα και εκεί κάποιοι διορισμοί, αλλά να θυμίσω ότι η πρώτη προτεραιότητα είχε δοθεί στην Ειδική Αγωγή. Εκεί έγιναν οι πρώτοι διορισμοί στην ιστορία της χώρας μέσω ΑΣΕΠ, 4.500, αλλά και εκεί ισχύει ότι σας είπα σχετικά με τους αναπληρωτές».

 

Ενώ η ίδια η υπουργός παραδέχεται πως στον χώρο της ΕΑΕ ισχύει ακόμη ο θεσμός του αναπληρωτή με «στρεβλό» τρόπο, όπως η ίδια παραδέχεται και ενώ δεν έχουν διεξαχθεί μόνιμοι διορισμοί στην ΕΑΕ την προηγούμενη χρονιά, η Υπουργός πιθανολογεί για την ύπαρξη μόνιμων διορισμών. Αντιθέτως, σε προηγούμενη συνέντευξη στις 23/3/2022 τόνισε ότι «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, δηλαδή τη διαδικασία νέων διορισμών για να καλύψουμε ανάγκες και να κάνει ο αναπληρωτής αυτό που λέει η λέξη, να αναπληρώνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κι όχι να αναπληρώνει για 5-10 έτη». Αξίζει να αναφερθεί, ότι υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι στην ΕΑΕ, οι οποίοι παραμένουν αναπληρωτές έχοντας προϋπηρεσία πάνω από 10 χρόνια, στηρίζοντας τη λειτουργία των δομών της ΕΑΕ ανά την Ελλάδα.

Δημοφιλή!!  Ολοκληρώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. 2024 - Προωθήθηκαν στον Υπουργό Παιδείας για υπογραφή

 

Ο χώρος της ΕΑΕ πρέπει να χαίρει της ίδιας μέριμνας με τη Γενική Αγωγή και να μην αντιμετωπίζεται ως «ο φτωχός συγγενής» της. Στο πνεύμα αυτό η Υπουργός στις 14/7/2019 δήλωσε: «Η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής ήταν και παραμένει προτεραιότητα στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την Παιδεία. Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και το σχετικό κονδύλι έχει δεσμευθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που είχαμε σε θέματα διαδικασίας και όρων της προκήρυξης, υπάρχουν σημαντικά κενά στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, και αυτά πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν προς όφελος των μαθητών.» *(Πηγή: https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/1033850/niki-kerameos-stin-k-allazoyn-ola-sta-aei-katargeitai-to-asylo/). Τα κενά -είτε λειτουργικά είτε οργανικά- συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους του Υπουργείου αναγάγουν τελικά την ενίσχυση της ΕΑΕ σε δευτερευούσης σημασίας για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι 1813 εκπαιδευτικοί ΠΕ60-61/70-71 (Υπ. Απόφαση 99052/Ε1/2021 – ΦΕΚ Β 3715/12.08.2021) που διορίστηκαν δεν καλύπτουν συνολικά τα πάγια κενά της ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.  Πολλά κενά υπάρχουν και στη Δευτεροβάθμια αλλά και σε συναδέλφους ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Δημοφιλή!!  ΚΕΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ 2024 ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

 

Μέσω της ΕΑΕ επιτυγχάνεται η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών. Παράλληλα μέσω του συμπεριληπτικού κλίματος που μπορεί να δημιουργηθεί στα Γενικά Σχολεία μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι μαθητές της σχολικής κοινότητας και να αναπτύξουν σημαντικές για την προσωπική τους εξέλιξη δεξιότητες. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε την κάλυψη όλων των οργανικών κενών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και την ανακοίνωση και κάλυψη των υπό ίδρυση Τμημάτων Ένταξης. Η πιθανολογία της Υπουργού για μόνιμους διορισμούς όχι μόνο δεν βοηθά την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά εντείνει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δημοφιλή!!  Κενά και πλεονάσματα ΠΕ70 μετά τις μεταθέσεις 2024 που μπορούν να δοθούν για διορισμούς

 

Καλούμε λοιπόν το υπουργείο να δεσμευθεί και να ανακοινώσει άμεσα την πλήρη κάλυψη με μόνιμους διορισμούς όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν στην ΕΑΕ.

 

 

Με εκτίμηση,

ΔΣ ΣΑΤΕΑ

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω