Αυξήσεις μισθών: Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρωζώνη παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό

Η κλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οδηγεί και σε υψηλότερες αυξήσεις μισθών, οι οποίες δεν καλύπτουν πάντως την απώλεια αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. 

 

Καθηλωμένοι οι μισθοί στην Ελλάδα

Αντίθετα με την τάση αυτή, οι μισθοί στην Ελλάδα έμειναν ουσιαστικά καθηλωμένοι, για την ακρίβεια αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες της νομισματικής ένωσης,

Και αυτό παρά το ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, τον Αύγουστο ανήλθε στο 11,1% (έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη), ενώ κατά μέσο όρο στο δεύτερο τρίμηνο έτρεχε με ρυθμό 10,4%.

Αντίθετα, στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν 5,5% με τον μέσο πληθωρισμό στο δεύτερο τρίμηνο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανέρχεται σε 8,2%, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες αγοραστικής δύναμης των Γερμανών εργαζομένων.

Αυξήσεις μισθών πάνω από 10% καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία, στις οποίες όμως ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 20% λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου που έχει στις οικονομίες τους ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, οι αυξήσεις μισθών ήταν χαμηλότερες από αυτές στη Γερμανία – στην Ιταλία 3%, στη Γαλλία 2,7% και την Ισπανία 2,6%.

 

Ο Moody’s σημειώνει ότι τα μισθολογικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και τις χώρες – μέλη της δεν είναι διαθέσιμα γρήγορα, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και ότι υπόκεινται σε σημαντικές αναθεωρήσεις.

Πηγή: Associated Press

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo