Κεγκέρογλου – ερώτηση στη Βουλή: Να σταματήσει η απαξίωση του μαθήματος της φυσικής

Ο βουλευτής Βασίλειος Κεγκέρογλου εκανε την ακόλουθη ερώτηση στη Βουλή

 

«Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης υποβάθμισης του μαθήματος της Φυσικής στα σχολεία μας.

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος, η κατάργηση μαθημάτων Φυσικής (π.χ. μάθημα Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου), τα απαρχαιωμένα σχολικά εγχειρίδια και προγράμματα σπουδών δημιουργούν μια εικόνα που δεν αξίζει στην επιστήμη της Φυσικής.

Η Πολιτεία μετά από μια δεκαετία χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού προχώρησε το 2021 σε προσλήψεις μόλις 87 Φυσικών για να καλύψει ανάγκες σε όλη την χώρα ενώ την ίδια στιγμή οι προσλήψεις των άλλων ειδικοτήτων στις Φυσικές Επιστήμες ήταν πολλαπλάσιες (816).

Η επιλογή αυτή δημιούργησε προβλήματα στην διδασκαλία της Φυσικής, καθώς οι ώρες διδασκαλίας της Φυσικής καλύφτηκαν από τις υπόλοιπες ειδικότητες Φυσικών Επιστημών (Χημικούς, Βιολόγους, Γεωλόγους) ακόμα και από Μαθηματικούς σε Γυμνάσια, γεγονός επιστημονικά απαράδεκτο.

Η στρεβλή αυτή λογική του Υπουργείου Παιδείας επεκτάθηκε και στους διορισμούς των αναπληρωτών με αποτέλεσμα τα κενά των Φυσικών να καλύπτονται από αναπληρωτές άλλων ειδικοτήτων των Φυσικών Επιστημών.

Επειδή όλα αυτά τεκμηριώνονται στην ανοικτή επιστολή των φυσικών Κρήτης

Επειδή ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος και ειδικότερα ο τρόπος εξέτασης του στις Πανελλήνιες εξετάσεις δημιουργούν μια εντελώς στρεβλή εικόνα για το μάθημα

Επειδή τα γραπτά κάτω από την βάση τα τελευταία χρόνια στις πανελλήνιες εξετάσεις, στο μάθημα της Φυσικής, αυξάνονται κατακόρυφα

Επειδή το μάθημα της Φυσικής έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα διότι συμβάλλει στο να αντιληφθούν οι μαθητές τις στοιχειώδεις διεργασίες που συγκροτούν τον κόσμο γύρω μας.

Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ:

-Πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα αναλυτικά προγράμματα που έχει εκπονήσει το ΙΕΠ για το μάθημα της Φυσικής, τα οποία κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ενδυναμώνουν την πειραματική διάσταση του μαθήματος;

-Προτίθεστε να αυξήσετε τον αριθμό των  διορισμών ( αναπληρωτών και μονίμων ) για τους Φυσικούς ώστε το μάθημα να διδάσκετε από τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς;

-Προτίθεστε να αυξήσετε τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος ώστε αυτό να διδάσκεται με επάρκεια;

-Θα κάνετε επιτέλους ουσιαστικό διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς και ενώσεις ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες για μια ποιοτική εκπαίδευση στην χώρα;».

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo