Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: e-ταυτότητα και e-δίπλωμα στο κινητό – Από τον Ιούλιο η εφαρμογή αποθήκευσης εγγράφων στο κινητό για ταυτοπροσωπία

Από τον Ιούλιο οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά τους και το δίπλωμα οδήγησης προκειμένου να τα επιδεικνύουν σε πιθανό έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τις Αρχές. Ο λόγος; Oπως ανέφερε χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η αποθήκευση των δύο αυτών εγγράφων θα είναι δυνατή στο κινητό τηλέφωνο μέσω ειδικής εφαρμογής που θα είναι λειτουργική μέσα στον επόμενο μήνα.

Η νέα εφαρμογή, που θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα υπουργεία Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη, θα αντλεί αυτόματα τα στοιχεία των ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης από τις βάσεις δεδομένων όπου αυτά βρίσκονται, ύστερα από την ταυτοποίηση, μέσω Taxisnet, των πολιτών. Επίσης, η συγκεκριμένη εκδοχή του ηλεκτρονικού διπλώματος οδήγησης και ταυτότητας θα έχει ισχύ μόνο εντός Ελλάδας. Η τελική μορφή τους εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί το έργο, αρχικού ύψους 515 εκατ. ευρώ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), συμπεριλαμβανομένης της νέας ταυτότητας – κάρτας πολίτη, που θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του συγκεκριμένου έργου που βρίσκεται αντιμέτωπος με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κοινοπραξιών που συμμετέχουν σε αυτόν. «Εμείς δεν περιμένουμε το μεγάλο έργο να έρθει. Τον Ιούλιο θα έχουμε μια πρώτη εκδοχή των ταυτοτήτων στα κινητά μας, μια πρώτη εκδοχή των διπλωμάτων οδήγησης στα κινητά μας», ανέφερε χθες ο κ. Πιερρακάκης. Σταδιακά, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσει και στην καθιέρωση του μοναδικού προσωπικού αριθμού πολίτη (Π.Α.), ο οποίος αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα. Ο Π.Α. θα περιλαμβάνει τον ΑΦΜ και τρία ψηφία μπροστά από αυτόν.

 

Τέλος σε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας βάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη.

Σε συνέντευξη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε ότι ο προσωπικός αριθμός ή «ενιαίος αριθμός του πολίτη» θα αποδίδεται στους πολίτες μέσω του gov.gr. Αυτός ο αριθμός θα είναι 12 ψηφίων, με τα πρώτα εννέα ψηφία να είναι ο ΑΦΜ που έχουν σήμερα και τρία ακόμη ψηφία που θα μπαίνουν μπροστά του.

Ο ίδιος αριθμός, ωστόσο, θα αντικαταστήσει και το σημερινό αριθμό ταυτότητας. «Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό» είπε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

ΠΗΓΗ