ΕΑΠ: Φοιτητές διαμαρτύρονται για την αλλαγή του κανονισμού υποτροφιών

Φοιτητές του ΕΑΠ συνέταξαν ανοιχτή επιστολή που διαμαρτύρονται για αποκλεισμό δεκάδων φοιτητών από τη χορήγηση υποτροφιών οποίοι πρότερα θα ήταν δικαιούχοι. Όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, το ΕΑΠ άλλαξε αδικαιολόγητα και χωρίς καμία προειδοποίηση τα προηγούμενα δεδομένα υποτροφιών αριστείας ανεβάζοντας το όριο βαθμολογίας για τη χορήγησή τους.

Οι φοιτητές τονίζουν στην επιστολή τους «Ας μην ξεχνάμε πως η αριστεία σε όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας ορίζεται ως η βαθμολογία άνω του 8,5/10.

Υπονομεύεται ο θεσμός της αριστείας με κινήσεις ανάλογες αυτής» και ζητούν από τους υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφαση για αυτό το ακαδημαϊκό έτος, και να αποδοθεί η υποτροφία στους δικαιούχους.

Η ανοιχτή επιστολή των φοιτητών ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Υπό το φως των αλλαγών που ανακοινώθηκαν στις 13/05/2022 στην σελίδα του ΕΑΠ και αφορούν τα κριτήρια λήψης υποτροφίας αριστείας, οι φοιτητές του ΕΑΠ διαμαρτυρόμαστε για την αντιδεοντολογική και άκρως άδικη, ξαφνική απόφαση η οποία υπονομεύει τις προσπάθειες και τον κόπο μας.

Το ΕΑΠ, αλλάζοντας τα προηγούμενα δεδομένα υποτροφιών αριστείας, απέκλεισε έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών, οι οποίοι πρότερα θα ήταν δικαιούχοι της υποτροφίας αυτής.

Οι φοιτητές, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι με οικογένειες και λοιπές υποχρεώσεις, έμειναν έκπληκτοι με την απόφαση, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση προς το τέλος του εαρινού εξαμήνου, έχοντας αναδρομική ισχύ για όλο το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Φοιτητές που συνειδητά αφιερώνουν τον πολύτιμο και λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους και προσπαθούν για την επίτευξη υψηλών βαθμολογιών, προκειμένου να λάβουν οικονομική ελάφρυνση για το υψηλό κόστος των σπουδών τους, δεν είχαν λάβει έγκαιρη ενημέρωση για τις νέες συνθήκες χορήγησης υποτροφιών αριστείας.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ύφεση της χώρας καθώς και την αύξηση του πληθωρισμού, είναι βέβαιο πως οι φοιτητές είχαν βασιστεί σε αυτήν την οικονομική βοήθεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ποικίλες υποχρεώσεις τους.

Δεδομένου ότι για να λάβει κανείς την υποτροφία αυτή απαιτείται, σύμφωνα με τους κανόνες του εκπαιδευτικού ιδρύματος, η εγγραφή σε δύο (2) ή τρεις (3) θεματικές ενότητες (αναλόγως το τμήμα φοίτησης), ενασχόληση ισάξια εργασίας πλήρους απασχόλησης λόγω των ιδιαίτερα απαιτητικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, είναι δεδομένο ότι πολλοί δεν θα προέβαιναν σε τέτοια επιλογή, εάν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης υποτροφιών αριστείας. Η θέση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μερίδα των φοιτητών είναι εργαζόμενοι, με οικογένειες και για αυτό επιλέγουν την φοίτηση στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο.

Εάν, όντως το ποσοστό των αριστούχων φοιτητών είναι τόσο υψηλό, που η επιστροφή του πλήρους χρηματικού ποσού θα ήταν πράγματι οικονομικά ασύμφορη για το ίδρυμα, θα μπορούσε να επιστραφεί μέρος αυτού στους αριστούχους φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση καμία επικοινωνία δεν έλαβε χώρα με τους φοιτητές και καμία προσπάθεια δεν έγινε ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Εφόσον αναφερόμαστε σε υποτροφία αριστείας, ποια θέση έχει το ποσοστό επί των φοιτητών ως κριτήριο αυτής και όχι συγκεκριμένη βαθμολογία;

Ας μην ξεχνάμε πως η αριστεία σε όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας ορίζεται ως η βαθμολογία άνω του 8,5/10.

Υπονομεύεται ο θεσμός της αριστείας με κινήσεις ανάλογες αυτής. Είναι λυπηρό ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να αγνοεί τις παρούσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και τον κόσμο και να αρνείται την οικονομική ελάφρυνση φοιτητών του, που την ανέμεναν διακαώς. Εν τέλει, εάν όντως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επιθυμεί να προβεί σε μία τόσο κοινωνικά αλλά και εκπαιδευτικά άτοπη απόφαση, θα μπορούσε να τη θέσει σε ισχύ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ως είθισται, και με έγκαιρη ενημέρωση ώστε να γνωρίζουν οι φοιτητές τα δεδομένα και να πράττουν αναλόγως, έχοντας υπόψη τους όλες τις συνιστώσες.

Συνοψίζοντας, ζητάμε από τους υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφαση για αυτό το ακαδημαϊκό έτος, και να αποδοθεί η υποτροφία στους δικαιούχους. Απαιτούμε το ακαδημαϊκό ίδρυμα το οποίο επιλέξαμε για τις σπουδές μας να σέβεται και να μην υποτιμά την αξιοπρέπεια των φοιτητών του και τον κόπο τους, και να μην προβαίνει σε τεχνικές εξαπάτησης.

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo